Bilgi

Kamp İçin Gerekli Malzemeler Nelerdir?


Herkese Merhaba. Bu yazımızda kendi deneyimlerime dayanarak “Kamp İçin Gerekli Malzemeler Nelerdir?” sorusuna yanıt vermeye çalışacağım. Tabi sizler bu sayfaya gelene kadar eminim kamp yapmak için kafanızda belirli-belirsiz bir ihtiyaç listesi yapmışsınızdır. Ancak yine de tecrübelerimden elde ettiğim bazı hususları burada kısaca aktarmaya çalışacağım.

Öncelikle kamp denildiğinde kafamızda birçok farklı şekilde kamp senaryosu ortaya çıkıyor. Örneğin, sadece sırt çantası ile yapılan kamplar, otomobil-motosiklet-bisiklet gibi araçlar ile yapılan kamplar veya daha sık rastladığımız karavan ile yapılan kamplar.

Burada benim bilgi vereceğim konuların genel olarak “otomobil ile yapacağınız çardır kamplar” ile ilgili olacağını belirteyim. Tabi yine de farklı şekillerde (araçlı veya araçsız) yapacağınız kamplar içinde bir rehber olacağını söyleyebilirim.

Şimdi ilk olarak “Kamp İçin Gerekli Malzemeler Nelerdir?” sorusu için genel bir liste yazacağım ve ardından bu oluşturduğum listeler ile ilgili kısaca bilgi vermeye çalışacağım.

Kamp İçin Gerekli Malzeme Listesi

  • 1- Kamp Çadırı
  • 2- Uyku Tulumu
  • 3- Mat-Kampet (Yatak)
  • 4- Şarjlı Lamba veya El Feneri
  • 5- Hamak
  • 6- Termos veya Su Matarası
  • 7- Kışlık Omuz Şalı
  • 8- Piknik Tüpü
  • 9- Battaniye-Pike-Yastık
  • 10- Mangal ve Semaver
  • 11- Tente (Güneşlik)
  • 12- Saç Tava
  • 13- Katlanır Masa ve Sandalye
  • 14- Yalıtım Malzemesi
  • 15- Buzluk veya Soğutucu
  • 16- İp, Çakmak, Kazık, Çekiç, Powerbank vs.
  • 17- Mutfak Malzemeleri ve Kabı
  • 18- Giyim Malzemeleri ve Kabı (Çantası)

Kamp İçin Gerekli Malzemeler Nelerdir? | Detaylı Anlatım

1- Kamp Çadırı: Bir kamp için olmazsa olmazlardan elbette kamp çadırı. Kamp çadırı olmadan kamp yapmanız pek mümkün değil. Kamp çadırlarının birçok farklı marka/modelde ve türde seçenekleri bulunuyor. Burada tabi püf nokta ilk olarak otomobil, bisiklet, motosiklet gibi araçlı mı veya araçsız mı kamp yapacağınız. Bu nokta oldukça önemli çünkü ona göre çadır seçimi yapmak zorundasınız. İkincisi kaç kişi için çadır alıyorsunuz! Örneğin kamp için 2 kişi iseniz tavsiyem 3 kişilik olan çadırlardan tercih etmeniz. Böylece daha konforlu bir ortam sağlamış olacaksınız. Son olarak en önemlisi hangi mevsim için çadır aldığınız oldukça önemli. Çadırlar üç mevsim, dört mevsim, beş mevsim şeklinde çeşitli türlere ayrılıyor. Burada normal temmuz, ağustos, eylül, ekim gibi tatil dönemlerine denk gelen tarihlerde ve ülkemizde içerisinde tatil yapmayı planlıyorsanız normal üç mevsim çadırlar rahatlıkla işinizi görecektir. Yok ağam ben Ağrı Dağı’nın zirvesine çıkmak istiyorum, karda, kışta kalacağım derseniz o zaman extrem beş mevsim çadırlar anca işinizi görecektir. Şunu unutmayın, çadırlar ısınmak veya korunmak (!) için değildir. Sadece dinlenmek, uyumak için kullanacağınız sizi rüzgârdan, börtü böcekten koruyacak bir çeşit dış giysidir.

2- Uyku Tulumu: Uyku tulumları sizin rahat bir şekilde uyumanızı sağlayacak bir yorgan gibi düşünebilirsiniz. Tabi genel olarak uyku tulumları ikiye ayrılıyor. Bunlar sentetik (polycotton, pamuk, polyester vs.) yapısında olanlar, birde ördek, kaz tüylerinden yapılanlar. Tabi ördek, kaz tüylerinden yapılanları bir hayvan sever olarak pek tavsiye etmiyorum. Ancak yine de kısa bilgi vereyim. Genel geçer olarak kampçıların çoğu bu sentetik yapıdaki tulumları kullanırlar. Piyasada yaygın olarak bulabileceğiniz bu uyku tulumu türlerinin çok farklı türde ve fiyat seçeneğinde modelleri bulunuyor. Ördek, kaz tüylerinden yapılanları biraz daha ekstrem şartlarda kamp yapanların tercih ettiğini söyleyebilirim. Çünkü oldukça hafif ve soğuktan sentetiklere göre daha çok koruyan bir yapısı var. Ancak fiyat olarak oldukça pahalıdırlar. Yine de şunu net bir şekilde belirteyim. Uyku tulumunu eğer akdeniz, ege bölgesinde ve tatil döneminde -ve çadırınız varsa- kamp yapacaksanız hiç mi hiç gerek yok! Çünkü zaten bu dönemde hava çok sıcak oluyor ve emin olun eğer sahil bölgesinde iseniz ve çadırınız varsa bir pike, battaniye rahatlıkla işinizi görecektir. Ancak yine de sıcaklığın +10 ve +15 derecenin altına düştüğü mevsimlerde veya bölgede kamp yapmayı planlıyorsanız bir uyku tulumuna ihtiyacınız var. Uyku tulumu alırken üzerinde sıcaklık değerleri ile boyunuza, kilonuza uygun olarak seçmeniz gerecek. Tabi birde araçsız olarak kamp yapacaksanız ağırlık konusu da oldukça önemli. Tulum üzerindeki sıcaklık değerleri genelde iki veya üç tane oluyor. Bir tanesi sizi ekstrem şartlarda hayatta tutacak olan sıcaklık değeri, diğer biraz rahat edeceğiniz sıcaklık değeri diğeri ise tam rahat edeceğiniz sıcaklık değeri olduğunu belirtelim. Örneğin; Husky Gizmo -5 C Uyku Tulumu için anlatalım. Bu uyku tulumu -5 derece sıcaklığın olduğu bir ortamda sizi hayatta tutar, yani minimum sıcaklık sağlar. Fakat bu sıcaklıkla bu tulumla uyuyamazsınız! Sıcaklığın 0 derece olduğu bir ortamda ise normal bir konfor sağlar. Bir nevi yarı uyku modunda sabahlarsınız. Ancak sıcaklığın +4 derece olduğu bir ortamda ise maksimum bir konfor sağlar. Yani mışıl mışıl uyursunuz! Uyku tulumu her kampçının listesinde muhakkak bulunur. Ancak yaz aylarında ve sıcaklığın +25 derecenin üzerinde olduğu yerlerde pek kullanılmaz. Tabi yine de siz bilirsiniz.

3- Mat-Kampet (Yatak): Kamp çadırınız varsa kesinlikle içine mat veya kampet almalısınız. Sadece çadır içinde mat veya kampet olmadan yatmanız, uyumanız imkânsız. Böyle bir şeyi hayal bile etmeyin. Kampetler biraz yüksekte yatmak isteyenler veya yerde yatamayanlar için idealken, matlar ben yerde yatarım diyenler için oldukça uygun. Kamplarda pek kampet görmedim desem doğru olacak. Ancak konforuna önem verenler, bütçesi olan ve otomobil ile kamp yapanlar için kampet elbette ideal. Ancak yine de alan kaplama olayından dolayı mat tercih etmeniz biraz daha doğru olabilir. Matların normal olanları olduğu gibi şişme olanları da var. Tabi bazıları da kendiliğinden şişiyor, oda ayrı bir konu. Mat alacaksanız bide yanında pompa almanız gerekiyor. Bu biraz efor sarfettirecek bir durum, ancak bu durumdan kaçmak isteyenler çakmaklığa takılan pompaları kullanarak saniyeler içinde matları şişirebilir. Ha bide unutmadan mat ve kampet için üzerini örtecek örtü vs. de planlamayı unutmayın.

4- Şarjlı Lamba veya El Feneri: Kampa giderken hem yolda hem de kamp içinde her türlü duruma karşı bir lamba, el feneri alın. Bazen gittiğiniz kamp alanında elektrik olmayabiliyor veya varsa kesilebiliyor ya da yeterince aydınlatma olmayabiliyor. Böyle bir durumda el feneri oldukça işinize yarayacak diyebilirim.

5- Hamak: Hamak tercih meselesi. Ben almadım, pekte aramadım desem yeridir. Ancak bazıları hamağı çok seviyor. O yüzden listede buna da yer verdim. Şunu belirteyim gideceğiniz kamp alanında hamağı kullanacağınız alanı çoğu zaman bulamayabiliyorsunuz, bunu hatırlatayım.

6- Termos veya Su Matarası: Termos eğer seyahat, gezi şeklinde kamp yapıyorsanız oldukça iş görecektir. Kısa molalarda konuşmak veya seyir için oldukça faydalı bir araç. Su matarası yerine ise ufak damacana sulardan kullanabilirsiniz. Gittiğiniz yerlerde içme suyu veya çay için her zaman su bulunmayabiliyor.

7- Kışlık Omuz Şalı: Sonbahar gibi soğuk bir mevsimde kamp yapacaksanız şal işinizi görecektir. Özellikle geceleri ateş etrafında sıcak bir şeyler içerken, şal kullanmak isteyebilirsiniz.

8- Piknik Tüpü: Fiyatı şu anda ne kadar bilmiyorum ama ben ocakla birlikte 75 TL’ye aldım. Biraz amele işi gibi gelebilir. Ancak kamp için olmazsa olmazlardan diyebilirim. Bazı ücretli kamp alanlarında ortak kullanımda ocak bulunabiliyor. Ancak çadırınızın yanında çay, omlet, makarna, çorba veya farklı yemekler yapmak için oldukça ideal.

9- Mangal ve Semaver: Mangalın kendisi ücretli kamp alanlarında muhakkak bulunuyor. Sadece mangal telini yanınıza almanız yeterli. Ancak ücretsiz kamp alanlarında kamp yapacaksanız muhakkak mangal almalısınız. Tabi mangal seviyorsanız. Semaver tavsiye etmiyorum. Bunun için mangal ateşi kullanabilirsiniz. Ayrıca semaverin çok alan kapladığını söyleyebilirim. Son bir hatırlatma bazı alanlarda mangal yasak olabiliyor veya belirli bir alanda, belirli bir saatte kullanım izni olabiliyor. Bunu da hatırlatalım.

10- Battaniye-Pike-Yastık: Ben yastıksız uyuyamadığım için muhakkak yastık alıyorum. Tabi hazır şişme yastıklarda var. Ancak hiçbir şey gerçek yastığın yerini tutmuyor. Battaniye ve pike kesinlikle almanızı tavsiye ediyorum. Tulumunuz olsa bile 25 derecenin üzerindeki sıcak bir ortamlarda tulumun yanından bile geçemeyeceğiniz için battaniye, pike konforunuz için olmazsa olmazlardan olacaktır.

11- Tente (Güneşlik): Çadır için tente almadım hala ama bence kesinlikle gerekli. Sıcak bölgelerde sabah güneşi baya bir rahatsız edebiliyor. Hatta normal zamanlarda bile eğer çadırınız açık bir alandaysa tente sizi güneşten koruyacaktır. Ayrıca alacaksanız “açık renkli tente” alın. Yoksa koyu renkli tenteler ısıyı hapsettiği için pek ideal olmayabiliyor.

12- Saç Tava: Piknik tüpü üzerinde et pişirmek için gayet kullanışlı. Ben odun, mangal vs. ateşinde kullanmak için üç ayaklı saç tava aldım ama, hep tüp üzerinde kullandığım için üç ayağa pek ihtiyacım olmadı.

13- Katlanır Masa ve Sandalye: Kişi sayısına göre sandalye ve bir adet katlanır masa kesinlikle kampta en gerekli malzemelerden. Farklı türde sandalye ve masalar bulunuyor. Çoğunun temel yapısı aynı olduğundan istediğinizi alabilirsiniz.

14- Yalıtım Malzemesi: Yalıtım malzemesini olarak hem çadırın altında hem içerisinde kullanmanız gerekiyor. Amaç hem çadırın altını korumak –delinmesini ve yağmurlu havalarda su geçirmesini önlemek– hem de içte sıcaklığı korumak olarak sayabiliriz. Ayrıca çadırın kurulumunu yaparken muhakkak yağmurlu, fırtınalı bir duruma karşı hesap-kitap yapmanızda fayda var. Çadırın etrafını olası yağmura karşı kazıyabilir, altına su geçirmeyecek, koruyacak plastik hasır kullanabilirsiniz.

15- Buzluk veya Soğutucu: Sahil bölgelerinde özellikle Migros gibi marketlerde buz satılıyor. Ayrıca kampa çıkmadan önce buzdolabında bu hazırlayarak içeceklerinizi soğuk tutabilirsiniz. Eğer ücretli bir kampa gidecekseniz elektrikli soğutucular kullanabilirsiniz. Bazı ücretli kamplarda uzatma kablosu ile elektrik alabiliyorsunuz. Ama yine de ben her zaman normal buzluk kullanma taraftarıyım. Biraz buz ile uzun zaman içeceklerinizi soğuk tutabiliyorsunuz. Ayrıca ebat olarak büyük buzlukları satın almayı unutmayın. Böylece daha fazla içeceği soğuk tutabiliyorsunuz.

16- İp, Çakmak, Kazık, Çekiç, Powerbank: İp elbiselerinizi kurutmak için, çakmak haliyle ateş yakmak için, çekiç ise çadır kazıklarını sabitlemek için, powerbank elektronik cihazları şarj için işinize yarayacaktır. Ayrıca bir ucu keskin olan bir keserde kullanabilirsiniz.

17- Mutfak Malzemeleri ve Kabı: Eğer otomobil ile seyahat ediyorsanız mutfak malzemeleri için ağzı kapanan bir adet şeffaf büyük plastik kap kullanmanızı tavsiye ediyorum. Hatta yiyecekler içinde aynı şekilde bir veya iki adet büyük şeffaf plastik kaplardan kullanmanız işinize yarayacaktır. Poşet kullanmaktan ise kesinlikle kaçının. Çünkü gerçekten poşetler kampta tam bir baş belası. Çadırın her tarafında irili ufaklı poşetler nedense beni hep rahatsız etmiştir. Taşıma sırasında plastik kaplar kesinlikle kolaylık sağlıyor. Mutfak malzemesi olarak kişi sayısına göre büyük çukur tabak, bardak, çatal, bıçak alın. Ayrıca salata gibi ortak yiyecekler için birkaç tabak alabilirsiniz. Bunun dışında masa içinde bir sofra, çay için demlik vs. işinizi görecektir. Yiyecekleri ise genel olarak kamp yapacağınız yakın yerlerden satın alarak bu plastik kaba aktarın.  Sebze ve meyve gibi yiyecekler çabuk bozulduğu için genel olarak kamp alanına yakın pazarlardan veya a101, bim, şok, Migros gibi kurumsal marketlerden temin edin. Boş yere kazıklanmayın.

18- Giyim Malzemeleri ve Kabı (Çantası): Eğer yaz mevsiminde sahil kenarlarında kamp yapacaksanız çok fazla elbise almanıza hiç gerek yok. Bir şort, bir terlik tamamdır. Bunun dışında çantanızda birer adet ayakkabı ve tişört vs. yeterli olacaktır. Ayrıca bazı ücretli kamplarda 15 TL’ye felan çamaşır makinası bulunabiliyor. Soğuk bir mevsimde iseniz biraz daha profesyoneller için kullanılan mont, bot ve pantolonları kullanmanız gerecektir.

Benim kısaca anlatacaklarım bu kadar. Sizin eklemek istediğiniz bir şey varsa yorum kısmında sorabilirsiniz. Selametle kalın.

Yorum yapmak için tıklayın.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı