Bilgi

Modem Tavsiyesi | Modem Alırken Bilmeniz Gerekenler


Uzun zamandır modemler konusunda yazı yazmamıştım. Bu gün sizlere çok basit ve kısa bir şekilde en iyi modemi nasıl alacağınızı anlatmaya çalışacağım!

Arkadaşlar bir modemi modem yapan şeyler sahip olduğu teknolojilerdir. Tüm modemlerin ana yapısı neredeyse aynıdır. Ancak bir markanın geliştirmiş olduğu teknoloji (yazılım vs. ile) daha güçlü, daha dayanıklı, yüksek veri transferi sağlayan modemler üretilmektedir.

Bir çok kişi bir modemi almaya kalktığında modem üzerinden büyük harflerle yazılmış olan Mbps (Megabit) terimine aldanır. Özellikle Mbps değeri yüksek bir modem çok güçlü olduğu algısı oluşturuyor ki bu tamamen yanlış. Hatta şunu diyebilirim ki Mbps değerinin yüksek olması çok uzak mesafeye wifi yani kablosuz erişim sağlayacağı tamamen yanlış bir düşüncedir.

Mbps kavramını özetlersek bir saniyede modemin sağlayabileceği (transfer) veri miktarıdır. Daha da özetleyecek olursak “1 Mbps; 1 saniyede 122 Kilobayt (kb) veri transfer etmek” demektir.

Mesela 100 Mbps’lik bir modem saniyede 12 MB veri aktarabilir. Tabi siz buna bakarak sanki hızınızın yükseleceğini düşüneceksiniz. Ancak durum böyle değil! İnternet hizmeti aldığınız servis sağlayıcı (mesela TTNET gibi) firmalar aldığınız internet paketine göre size bir hız tanımlarlar. Bu hızlar daha çok 3 Mbps, 8 Mbps, 16 Mbps, 24 Mbps, 35 Mbps, 50 Mbps gibi hızlarda olmaktadır. Bundan daha yüksek hızlar ise oldukça pahalı olup daha çok kurumsal firmaların fiber net teknolojisi desteklenen altyapılarında söz konusu olabilmektedir. Hal böyle iken 300 Mbps değil 1200 Mbps özelliğinde bir modem alsanız bile servis sağlayıcınız size hangi hız tanımlamışsa o hızda almaya devam edersiniz. Emin olun dünyanın en süper modemini alsanız bile hızınızda gram değişiklik olmaz.

Bir modemin ne kadar güçlü olduğu aşağıdaki üç özelliğe bağlıdır. Bu özelliğe ait değerler ne kadar yüksek ise modeminiz o kadar güçlü (duvarları geçen) ve uzağa kablosuz yayın yapan özellikte olur.

  • Çıkış (İletim) Gücü: Bknz |<20dBm(EIRP) gibi.
  • Kablosuz Standartlar: Bknz | IEEE 802.11n, 802.11g, 802.11b gibi.
  • Frekans: Bknz | 400-2.4835GHz gibi.

Neyse sözün özüne gelelim. Arkadaşlar çok güçlü bir modem istiyorsanız bütçenizi en az 400-500 TL civarına getirip marka değeri yüksek olan Airties, TP-Link, Asus, Zyxel gibi bir modem alacaksınız. Yoksa 100 TL’lik bir modem aldığınızda yan odada çok zayıf kablosuz yayın yapacağını şimdiden hatırlatayım.

Haa benim modem yaklaşık 100 TL değerinde olan TP-Link TD-W8961N ADSL Modem. Salon ve yan odada rahatlıkla kullanıyorum. Ancak mesafe arttıkça yani 1 duvar sonrası cihaz zayıflamaya başlıyor. Bireysel olarak kesinlikle memnunum. Çünkü interneti daha çok modemin bulunduğu alanda kullanıyorum. Yok ben farklı odalarda kullanıyorum diyorsanız bu cihaz sizi memnun etmeyebilir.

Ortalama güçlü bir modemin 150-400 TL arasında olacağını da söyleyebilirim.

Bir başka yazımda çeşitli fiyat aralıklarında bazı modem tavsiyelerinde bulunmaya çalışacağım.

Görüşmek üzere.

Yorum yapmak için tıklayın.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı