Bilgi

Muhabbet Kuşları Neden Kusar?


Evlerde bakılan ve beslenen en yaygın evcil kuşlardan biri muhabbet kuşlarıdır. Bu kuşlar hem görüntüsü hem de sesi ile insanları kendine hayran bırakır. Muhabbet kuşlarında yaşanan en önemli ve yaygın sorunlardan biri kusma sorunudur. Muhabbet kuşları neden kusar ve bu sorun neden bu kadar sık yaşanır sizlere bilgi vermek istiyoruz. Bir muhabbet kuşunuz varsa ve sizler de bu sorunu yaşıyorsanız yazımızdan sorunun neden yaşandığı hakkında bilgi alabilirsiniz. Muhabbet kuşlarının kusma nedenleri öncesinde sizlere bu kuşların özellikleri hakkında bilgi vermek istiyoruz.

Muhabbet Kuşlarının Özellikleri

Muhabbet kuşlarının ana vatanı Avustralya’dır ve evlerde sanırız en fazla beslenen kuşlardan biridir. Bu kuşlar papağanlarla aynı familyada yer alır. Tabi kuşlar papağanlarla aynı boyutlarda değildir. Ancak oldukça güzel renk seçenekleri vardır ve aynı zamanda yine papağanlar kadar olmasa da taklit yetenekleri vardır. Genel olarak bir serçe ile aynı boyutlarda olan bu kuşların bazıları biraz daha iri olabilir.

Boyları ortalama 18 cm’dir ve kiloları da yine ortalama 40 gramdır. Kuşların renkleri genel olarak yaşadıkları ortama ve koşullara göre farklılaşabilir. Ayrıca özel bir tüy yapısına sahip olan kuşların mor ötesi ışıklarda tüyleri, florasan özellikler taşır. Bu kuşun cinsel özelliklerinden biri olarak kabul edilir.

Muhabbet Kuşlarının Beslenmesi

Muhabbet kuşları genel olarak tohumlarla beslenen hayvanlardır. Tohumların yanı sıra ayrıca bazı meyve ve çiçekleri de yiyebildiklerini söyleyebiliriz. Ayrıca muhabbet kuşlarının beslenmesi için aşağıdaki yiyeceklerde verilebilir.

  • Horoz ibiği çiçeği, Kuskus, Arpa, Makarna, Keten, Yulaf, Pirinç, Buğday, Karanfil, Okaliptus, Papatya, Hanımeli, Menekşe, Leylak, Gül, Lale, Ay çiçeği, Brokoli, Yosun, Karnabahar, Kara lahana – lahana, Hardal yaprağı, Tere, Maydanoz, Pancar yaprağı, Ispanak, Elma, Şalgam yaprağı, Muz, Turunçgiller, Kivi, Üzüm, Mango, Nektarin, Kavun, Papaya, Armut, Erik, Şeftali, Badem, Mercimek, Bakla, Fındık, Yonca taneleri, Bezelye, Karabuğday, Susam tohumu, Havuç, Marul, Salatalık, Biber, Patates, Bal kabağı, Domatestir.

Yukarıda saydığımız tüm besinler, muhabbet kuşlarının doğal ortamlarında yiyebildikleri besinlerdir. Genel olarak beslenme konusunda sıkıntı yaşamasalar da bazen fazla yemek veya bakteriyel sorunlardan dolayı sindirim problemi yaşayabilirler. Bu durumların yaşanmaması için dengeli beslenmesi sağlanmalı ve özellikle hayvanın kafesi düzenli aralıklarla temizlenmelidir. Temizlik de ayrıca çok önemlidir ve muhabbet kuşları pis ortamlardan çok fazla etkilenmektedir. Bu da hayvanın mikrop ve bakteri kapmasına ve sağlık sorunu yaşamasına neden olmaktadır.

Muhabbet Kuşlarında Kusma Nasıl Gerçekleşir?

Muhabbet kuşları kusmaya başladığında öncelikle ortalığa kötü bir koku yayılır. Bu durumda öncelikle kuşun hem rahatlaması hem de o kokunun giderilmesi için ılık bir banyo yaptırılabilir. Böylece kuş temizlenir ve o koku giderilir. Suyun sıcaklığının iyi ayarlanması ve mutlaka bu işlem sırasında dikkatli olunması gerekir.

Muhabbet kuşlarında kusma nasıl gerçekleşir konusuna gelecek olursak. Öncelikle kusma sırasında genellikle kuşlar yemek artıklarını ve asidik sıvıyı dışarı atarlar. Ayrıca genel olarak halsiz ve bitkin gözükürler. Bu sorun genel olarak enfeksiyonlardan ve mikroplardan kaynaklı olabileceği gibi ayrıca aşırı korkma ve sahibine alışamama gibi durumlarda da yaşanır. Genel olarak kuşlar oldukça hassas hayvanlardır ve bu yüzden çevresinde yaşanan olumsuz durumlardan etkilenebilirler.

Muhabbet Kuşları Neden Kusar ve Bu Durum Hangi Sorunların Belirtisidir?

Muhabbet kuşlarında kusma durumu çok fazla yaşanan bir sorundur. Aslında bu sorun direkt olarak kuşun hasta olduğunun veya vücudunda bir problem olduğunun göstergesidir. Genel olarak muhabbet kuşlarının kusmasına neden olan unsurlar şöyle olmaktadır;

  • Kuşun çiftleşmesi sırasında ortaya çıkan virüsler ve bakteriler, muhabbet kuşunun hasta olmasına ve kusmasına neden olur.
  • Eşi ile öpüşürken, ağız yolundan geçen virüsler yine kusmaya neden olur.
  • Birden fazla yavruyu aynı anda besleyen muhabbet kuşları bu durumda güç kaybedebilir. Bunun sonucunda mikrop ve virüslere karşı daha savunmasız olurlar. Bu durumda her türlü sağlıksız ortam ve koşuldan olumsuz etkilenir ve kusmaya başlarlar.
  • Hazımsızlık durumunda yine kuşlar kusma eğilimi gösterir.
  • Bazen kuşların bazı yiyeceklere alerjileri olabilir ve bu durumda da yine kusma görülür.
  • Herhangi bir besinden zehirlendiğinde yine kusma meydana gelir.
  • Kuşların merkezi sinir sistemini etkileyen bazı olumsuzluklar ve dengesizlikler kusma sorununa yol açabilir. Böyle durumlarda mutlaka kuşlara gerekli ilgi gösterilmelidir.
  • Aşırı vitamin yüklemesi yine kuşlarda kusmaya neden olur. Genel olarak kuşlara en fazla haftada 2 kez vitamin verilmelidir. Bu vitaminler de suyuna 2 damla damlatılarak verilmelidir.
  • Bazı muhabbet kuşlarında ek gıdalar, sindirim sistemlerinin tembelliğine neden olur. Bu da hazımsızlığa neden olduğu için kusma sorunu ile karşı karşıya kalınması ile sonuçlanır.

Muhabbet Kuşları Kusmaya Başladığında Ne Yapılmalı?

Muhabbet kuşunuz kusmaya başladığında yapmanız gereken vakit kaybetmeden hızlı bir şekilde bir veterinerden destek almaktır. Veteriner kan ve idrar tahlili yaparak, sorunun neden kaynaklandığını tespit edecektir. Testlerin sonucuna göre de sizlere ilaç yazacaktır. İlaçların düzenli kullanılması durumunda kuşunuz kısa sürede iyileşecek ve eski sağlığına kavuşacaktır.

Muhabbet kuşunuzda kusma meydana geldiğinde veterinere ulaşım sağlayamazsınız yapmanız gereken ılık bir duş almasını sağlamak ve onu steril bir ortama taşımaktır.

Muhabbet kuşları neden kusar ve kustuğu anda neler yapılması gerekir konusunda detaylı bilgi almak istiyorsanız yazımızdan bu konuda merak ettiğiniz her şeyi öğrenebilirsiniz.

Yorum yapmak için tıklayın.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı