Bilgi

Normal Ütüler ile Buhar Kazanlı Ütüler Arasındaki Fark Nedir?


Ütü hepimizin bildiği üzere; elbiselerin buruşukluklarını gidermek için bunların üzerinden geçirilen kızgın demir araca verilen isimdir. Ütü, bir evin olmazsa olmazlarından -demirbaşlarından- bir tanesidir. Keyifli, pratik ve yorulmadan ütü yapmak, tamamen aldığınız ürünün kalitesiyle -markasıyla- ilgili olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

Ütüleri kendi içerisinde “Normal Buharlı Ütüler ile Buhar Kazanlı Ütüler” şeklinde ikiye ayırabiliriz.

Normal buharlı ütülerde, ütüde bulunan su haznesi doldurulur ve ısınması içi bir süre beklenilmesi gerekir. Ütü istenilen değerdeki sıcaklığa geldiğinde su buharlaşır ve ütü yapılır. Buhar kazanlı ütü ise, kırışıklıkların normal ütülere göre iki kat daha kolay ve hızlı açılmasını sağlar. Sebebi, buhar kazanlı ütü çeşitlerinin, normal ütülere göre çok daha fazla su alabilmeleridir. Buda daha fazla buhar üretilmesi ve kesintisiz ütü yapılmasını sağlar.

Normal buharlı ütülerde su hazne kapasitesi daha az olmasına karşın daha fazla miktarda su kullanılır. Bu yüzden giysileri presleme özelliği ve buhar gücü kazanlı tipe göre daha düşüktür. Aynı şekilde normal ütülerin taban yapısı, kazanlı ütü tabanlarına göre daha az fonksiyonel özelliklere sahip olabilmektedir. Çünkü kazanlı ütülerde buhar çıkış gücü ve miktarı daha yüksek olmaktadır.

Normal ütü seçimi yaparken de ütüleyeceğiniz çamaşır miktarını da hesaba katmalı ve buna göre normal ütü seçerken de bu seçenekleri göz önünde bulundurmalısınız. Eğer evinizde ütülenmesi gereken elbise miktarı çoksa veya kalabalık bir ailede yaşıyorsanız buhar kazanlı ütü almanız oldukça mantıklı olacaktır. Sık aralıklarla ancak daha az elbise ütüleyenlerdenseniz o zaman normal buharlı ütü tercih etmeniz daha doğru olacaktır. Burada -buhar- kazanlı ütü ile -normal- buharlı ütü tercihinde püf nokta ütülenecek elbise miktarının çokluğu ile ilgili olduğunu hatırlatalım. Aslında kazanlı ütüler profesyonellere yönelik bir ütü çeşidi olduğunu söyleyebiliriz.

Normal ütü fiyatları, kazanlı ütü fiyatlarına göre daha düşük olmaktadır. Bunun sebebi de buhar çıkışının yüksek olduğu kazanlı ütülerin performansının ve buna bağlı özelliklerinin yüksek olmasıdır. Bunun için de eğer giysi dolabınızdaki kıyafetlerinizin çoğu keten veya ipek gibi kumaşlardan oluştuysa bunun için seçeceğiniz ütü tipi kazanlı ütü olmalıdır. Normal ütülerin harcadığı enerjiler de kullanım süresinden dolayı kazanlı ütülere göre daha fazla olabilmektedir. Prizde durma süresi ve otomatik kapanma özelliğinin bulunmaması da bu durumları etkiler.

Kazanlı ütüler normal buharlı ütülere göre çoğu zaman daha avantajlı bir özellik göstermektedir. Kazanlı ütülerin tabanında yer alan gözenekler (delikler) normal ütülere göre daha fazladır. Ütü tabanında ne kadar gözenek var ise o kadar çok buhar çıkış noktası var demektir. Bu sayı arttıkça, ütünün kırışıklıkları giderme işlevi de o derece artacaktır.

Kazanlı ütülerin hem zamandan hem de elektrik enerjisinden daha fazla tasarruf sağladığını söyleyebiliriz. Ayrıca kazanlı ütülerin su haznesinin geniş olmasından dolayı birçok kişi için tercih sebebi olduğunu söyleyebiliriz. Kazanlı ütüler, yukarıda da belirttiğimiz üzere kalabalık aileler ve giyimine dikkat eden kişiler için oldukça önemli bir yere sahiptir.

Kazanlı ütü alınacak ise, önce enerji tüketimine ve bir püskürtmede ütünün çıkardığı buhar olan, buhar gücüne bakılması gerekir. Özellikle değer olarak ortalama 2400-3000 watt’lık bir buhar çıkışı kırışıklıkları açmak için yeterlidir. Buharlı ütülerde ise motor gücü için ortalama 2000 watt değere sahip buharlı ütüler kırışık gidermek için yeterlidir. Bu değer ne kadar büyük olursa ütü o kadar fazla enerji tüketir ama bir o kadar da hızlı ütü yapmanızı sağlar. Buhar hacmi veya sabit buhar çıkışı minimum 25 g/dk değerinde tavsiye edilirken, buhar gücü ise minimum 90 g/dk değerinde tavsiye edilmektedir. Bu değerler ne kadar fazla olursa o kadar hızlı ütü yapabilirsiniz.

Ütü alırken dikkat edilmesi gereken diğer bir nokta, ütünün taban yapısıdır. Bir ütünün tabanı elbiselerin üzerinde kolay hareket etmeli, ısıyı iyi iletmeli ve parlama yapmama gibi özelliklere sahip olmalıdır. Alüminyum tabanlı ütüler uzun kullanımlardan sonra yapışkanlık yapıyor ve kumaşlarda kırışıklıklara neden olabiliyor. Eğer yapışmaz teflon tabana sahipse, yapışkanlığı engellediği için ütünün kıyafetler üzerinde kolayca kaymasını sağlıyor. Teflon tabanların kumaşın yanmasını ve sararmasını önlediğini hatırlatalım. Paslanmaz çelik tabanın özelliği ise, ısıyı eşit şekilde dağıtması ve böylece ütüye ayrılan süreyi kısaltır; ancak yanma riski bulunduğundan dikkatli kullanmak gerekiyor. Ütünün tabanı çelikse, ütüleme sırasında fermuar ve düğmelere dikkat etmek gerekiyor. Çünkü çizilme ihtimali çok fazladır. En ideal ütü tabanı ise kuşkusuz seramik tabanlı olanlardır. Hem ütü kumaşta kolayca kayıyor, hem yapışmıyor, hem de hiç çizilmiyor.

2 Yorum

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı