Bilgi

Pardus İşletim Sistemi ve Tarihçesi


Pardus İşletim Sistemi

TÜBİTAK’ın bünyesinde kriptoloji, bilişim ve elektroniğin ileri konularında faaliyet gösteren bir enstitü olan Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü (UEKAE) tarafından yürütülen bir Linux dağıtımı projesidir. Pardus İşletim Sistemi GPL (Genel Kamu Lisansı) ile dağıtılan açık kaynak kodlu özgür yazılım ürünüdür. Pardus İşletim Sistemi Linux çekirdeğini kullanmaktadır. Bu işletim sisteminin planlamasına 2003 yılında başlanmış olup ilk kararlı sürümü 27 Aralık 2005’te çıkarılmıştır. Pardus ismi Anadolu Parsı’nın bilimsel adı olan Panthera pardus tullianadan gelmiştir.

Pardus bilişim okur yazarlığına sahip bilgisayar kullanıcıları için temel bir işletim sistemi olup, mevcut Linux dağıtımlarının üstün taraflarını kavram, mimari ya da kod olarak kullanan bir ulusal dağıtım projesidir. Pardus 2013 sürümü ile beraber Debian İşletim Sistemi tabanına geçilmiştir. 

Pardus İşletim Sistemi Tarihçesi

2003 >>> Pardus için ilk adım atıldı.Linux çekirdeği tabanlı ve GPL (Genel Kamu Lisansı) ile dağıtılan açık kaynak kodlu olmasına karar verildi.

2004 >>> Proje hayata geçirildi.Çekirdek mimarisi oluşturuldu, Linux konusunda teknik girişimlerde bulunuldu. Ulusal işletim sistemi için TÜBİTAK/UEKAE bünyesinde görevlendirmeler yapıldı.

2005 >>> İlk yazılım olan Pardus CD 1.0 ile yayımlandı. 2005 Yılının sonuna foğru Pardus’un ilk kurulabilir sürümü olan Pardus 1.0 ağ üzerinden yayınlandı

2011 >>> Yeniden yapılanma amacıyla TÜBİTAK bünyesinde ki proje yöneticileri ve geliştirici ekip dağıtılarak tasviye edildi.

2012 >>> Pardus 2011 bireysel sürümününe güncelleme desteğinin sona erdiğini duyurdu. Kısa bir süre sonra “Pardus’un Yarını Çalıştayı” adı ile projenin yeniden nasıl devam edileceği konusunda çalışma yapılacağı bildirildi. İlerleyen zamanlarda FATİH projesindeki akıllı tahtaların Pardus logolu ve Debian İşletim Sistemine sahip olduğu görüldü.

2013 >>> Debian tabanlı ilk kararlı Pardus sürümü “Pardus 2013 Anadolu Parsı” adı ile yayınlandı.

Kaynakça:

https://tr.wikipedia.org

Yorum yapmak için tıklayın.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı