Bilgi

Projeksiyon Cihazı Tarihçesi ve Kullanım Alanları


Projeksiyon Cihazı Tarihçesi

Büyülü Fener günümüzdeki projeksiyon cihazlarının atası olarak kabul edilmektedir. Çin uygarlığını ve kültürünü araştıran İngiliz biyokimyacı Joseph Needham’ın verdiği bilgilere göre tarihteki ilk projeksiyon cihazı 2. yy’da Çin’de keşfedilmiştir.

Avrupa ülkelerinde 1671 yılında Athanasius Kircher tarafından “Ars Magna Lucis et Umbrae” adlı kitapta tanıtılmıştır. Athanasius Kircher‘in yeni bir buluşu tanıtmaktan çok var olan bir aygıtı tasvir ettiği görülmektedir. 1870’li yıllara gelindiğinde ise Henry R. Heyl tarafından patent altına alınmıştır.

büyülü fener ilk projeksiyon

Wymondham Müzesi’ndeki Büyülü Fener

Fotoğraf makinasının keşfi ile büyülü fener kullanımı yaygınlaşmaya başladı ve ünlü insanların fotoğrafları ya da doğa fotoğrafları kullanılarak kısa filmler yapılabiliyordu. Yapılan kopyası çıkarılabiliyordu. Film makinasının geliştirilmesi ile büyülü fener tarih sahnesinden silinmeye başladı.

Projeksiyon Cihazı Kullanım Alanları

Projeksiyon cihazları hayatımızın hemen hemen her alanında kullanılmaya başlanan elektronik cihazlardan bir tanesidir. Genellikle Üniversite, Lise, İlköğretim gibi eğitim kurumlarında sunum için kullanılan vazgeçilmez ders araç-gereçlerindendir. Bir diğer kullanım ise sinevizyon gibi film,dizi ve video gösterimi için kullanılan çeşitleri vardır. Yaygın olarak bireysel kullanımda film izlemek için tercih edilen cihazlardandır. Kurulum ve kullanımı oldukça basit olan bir cihazların gün geçtikçe daha çok özelliğe sahip modelleri karşımıza çıkmaktadır.

Kaynak:

https://tr.wikipedia.org

1 Yorum

1 Yorum

  1. Handan Tüfekçibaşı

    4 Mart 2017 at 19:00

    Evimde film izlemek için projeksiyon almak istedim ancak hiçbir fikrim yok vede satıcının verdiği bilgileride inandırıcı bulmadım.Şu anda sayfanızı inceledim çok yararlandım,herkesin anlayabileceği bir dil ile çok güzel açıklamışsınız,binlerce teşekkürler.
    Sayın Cüneyt Çagala sağlıkla kalın bizleri aydınlatmaya lütfen devam edin.Saygılar

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı