Bilgi

Prolaktin Hormonu Nedir? Ne İşe Yarar? Yüksekliği Kısırlık Yapar Mı?


Prolaktin Yüksekliği Kısırlık Yapar Mı?

Hamilelikten önce yapılan kan tahlillerinde “prolaktin hormonunun yüksek çıkması” insanları korkutan bir durumdur. “Ne kadar yüksek ise kısırlıktan şüphelenilebilir?” sorusunun cevabını merak ediyorsanız bunu bilecek tek kişi doktorunuzdur. Çünkü kan tahlilini gerçekleştiren her laboratuvarın ölçüm aralığı farklıdır.

Prolaktin Hormonu Nedir? Ne İşe Yarar?

Bilindiği üzere hipofiz bezi çok sayıda hormon üreterek vücudun işleyişine katkıda bulunmaktadır. Prolaktin de hipofizin ürettiği bir hormonlardan bir tanesidir. Bu hormonun bildiğimiz en yaygın görevi doğumdan sonra süt üretimini teşvik ederek sütün emzirme sırasında salınımını kolaylaştırmaktır. Bu nedenle doğumdan hemen sonra bu hormonun değerleri artar. Emzirmeye başlandıktan sonra prolaktin hormonu yumurtlamayı da engeller. Böylece hamile kalma ihtimali olmaz. Ancak zamanla bu hormonun seviyesi düştükçe emziren bir anne de hamile kalabilir.

Yüksek Prolaktin Seviyesi

Yüksek prolaktin seviyesi kısırlığa neden olabilir. Yüksek Prolaktin düzeyleri için tıp dünyasında hiperprolaktinemi adI verilmektedir. Hamile olmayan ve emzirmeyen kadınlar düşük düzeyde prolaktine sahiptir.  Hamile olmayan bir kadının yüksek derecede  prolaktin seviyesi varsa gebe kalması zor olacaktır.  Ama unutulmaması gereken şudur ki bunun tedavisi oldukça kolaydır.  Prolaktin çeşitli yollarla kısırlığa neden olabilir. Bunlardan biri prolaktinin yumurtlamayı engellemesi yani yüksek seviyedeki prolaktin yumurtlamayı engellediği için adet döngüsü durabilir.  Kadın uzun aralıklarla yumurtlayabilir. Böylelikle kadınlar seyrek veya düzensiz adet dönemleri yaşayabilir. Yüksek prolaktin seviyesine sahip bir kadın düzenli olarak da yumurtlayabilir ancak yumurtlamadan sonra progesteronu yeterince üretemez. Bu olay “Luteal Faz Defekti” olarak bilinmektedir. Luteal faz, adet döngüsünün bir aşamasıdır. Yumurtlamadan sonra ve döneminiz başlamadan önce ortaya çıkar. Bu süre zarfında, uterusunuzun astarı normal bir hamilelik için kalınlaşır. Luteal faz kusurunuz varsa, bu astar her ay düzgün şekilde büyümez. Bu, hamileliğe devam etmeyi veya kalmayı zorlaştırabilir.

Yüksek Seviyede Prolaktine Sahip Olduğumuzu Anlayabilir  Miyiz?

Prolaktin seviyesinin ne olduğunu anlamanın en iyi yolu tabii ki kan tahlilidir.  Bazı belirtiler bu durumun göstergesi olabilir. Yüksek prolaktin seviyelerinin olası bir semptomu da göğüs akıntısıdır. Akıntı, süt üretmek için memeyi uyarmaya çalışan prolaktin sonucudur. Yakın zamanda gebe olmayan bir kadında memeden sütsü akıntının oluşması galaktore olarak adlandırılır.

Prolaktin Testi Ne Zaman Yapılmalıdır?

Sabah aç karnına yapılan testler en ideal sonucu vermektedir. Test yapılmadan önceki gece normal bir şekilde beslenme yapıldıktan sonra hiçbir şekilde meme dokusuna uyarı yapılmamalıdır.

Yorum yapmak için tıklayın.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı