Bilgi

PUBG İçin Kulaklık Tavsiyesi | PUBG İçin Hangi Kulaklığı Almalıyım?


PUBG Oyununu oynuyorsanız kulaklık olmadan oynamanız -neredeyse- keklik gibi avlanmanıza neden olacağı için öyle ya da böyle bir kulaklık satın almanız gerekiyor. Zaten profesyonel oyuncuları izlediyseniz PUBG oynarken çoğu “ses kastığı” için daha iyi oynadıklarını göreceksiniz. PUBG oynarken tabi salt kulaklık bir işe yaramayacaktır. Sesin geldiği yönü tayin etmek ve buna göre hareket etmek gerekiyor. Bunun içinde biraz deneyim gerekiyor tabi. İster açık arazide olun, isterseniz bir TOKİ (bina) içerisinde bulunun ayak seslerinden tutun kurşun seslerine kadar çok iyi bir dinleyici olmanız gerekecektir. Ses sistemi kullanıyorsanız çatışma sesleri komşuları veya ev halkını rahatsız edeceği için bir yere kadar sizi idare edebilir. Ancak sonrasında ucuz/pahalı bir kulaklık edinmenizde fayda var.

Kulaklık alırken çok fazla detaya inmenize gerek yok. Birkaç teknik detayı bilerek satın almanız ekstra bir avantaj olacağını söyleyebilirim. Tabi öncesinde önemli olan bütçeniz. Bütçenizi belirdikten sonra “mikrofonlu” bir kulaklık tercih etmeniz gerekiyor. Ayrıca alacağınız kulaklık satıcının dikkatinden kaçıp veya yanlış bir bilgiyle teknik özelliklerinden mikrofonluymuş gibi bilgi sunulabiliyor. Öyle veya böyle alacağınız kulaklığın resmi sitesine gidip 10-15 dk. vakit harcayarak teknik özelliklerini gözden geçirmenizde fayda var diye düşünüyorum. Zaten oyunda mikrofonlu bir kulaklığa sahip değilseniz bu kez takım arkadaşlarınız ile olan iletişiminiz biraz sıkıntı olacaktır.

Bir oyunda akıcı ve kaliteli bir ses çoğu zaman oyunu daha iyi oynamanıza neden oluyor. Kalitesiz bir kulaklık baş ağrıtan bir duruma dönüştüğünde oyunu oynamak zevksiz hale gelebiliyor. Piyasada bolca kulaklık türü bulunuyor. Bu kulaklıklar içerisinde her bütçeye uygun nitelikle kulaklık bulmak mümkün. Oyun kulaklıkları genel olarak 75 TL ile 1000 TL arasında değişen fiyat etiketlerine sahip. Uygun fiyata iyi bir kulaklık ise ortalama 150-300 TL değerinde oluyor.

Kulaklık alırken elbette dikkat etmeniz gereken bazı özellikler bulunuyor. Bu özellikleri değerlendirerek, karşılaştırarak daha bir kulaklık sahibi olabilirsiniz. Oyun kulaklıkları içinde en iyiler olarak Razer, Bluedio, Beats, Asus, Logitech, Rampage, Skullcandy, Beyerdynamic, Sennheiser, V-MODA, Logitech, Hyper-X, Audio-Technica, Corsair, Sony, Fostex, JVC vs. gibi onlarca markanın ismini verebiliriz. Tabi buradaki temel olay tedarik sorunu. Bazı markaları sadece yurtdışı kökenli mağazalardan satın alabiliyorsunuz. Böyle bir durumunuz varsa elbette yurtdışından daha iyi bir kulaklık temin etmeniz mümkün. Ancak kargo, vergilendirme vs. gibi sorunları dikkate alarak doğru yerden alışveriş yapmanız gerekiyor.

Öncelikle bağlantı özelliği olarak her durumda “3.5 mm mini jack” kullanan bir kulaklık tercih edin. Bu yapı piyasada bulunan bütün tablet, telefon, laptop ve masaüstü bilgisayarlara uyumlu olacaktır. (Farklı ölçülerde bulmanız biraz zor tabi ama yine de belirtmekte fayda var.) Bunun dışında kablosuz kullanmanız tamamen tercih meselesi. Ancak oyunlarda kablolu -özelliği olan- bir kulaklık kullanmak her zaman ilk tercihiniz olmalıdır.

Kulaklık alırken ilk tanışacağınız kavram “Empedans” olacaktır. Empedans (Kulaklık Öz Direnci) kulaklık sisteminin ses kaynağından gelen elektrik akımına gösterdiği dirençtir. Daha basit bir ifade ile aynı ses kaynağına empedansı daha düşük bir kulaklığı taktığınızda daha yüksek ses alabilme olanağınız bulunuyor. Buradaki püf nokta, kaynağa göre kabul edilebilir bir ses seviyesi üretmek üzere tasarlanmışlardır. Ancak buradan empedansı yüksek bir kulaklık daha iyi olduğu anlamı çıkmasın. Empedansı düşük kulaklıklar daha çok telefon, tablet, MP3/MP4 çalar gibi müzik sistemleri için geliştirilmiştir. Bu tür kulaklıkların güçleri daha düşüktür ve talep edeceği maksimum güç bellidir. Yüksek empedansa sahip kulaklıklar ise, daha yüksek ses seviyeleri sağlamak için daha fazla güç gereksinimi duymaktadır. Ortalama kulaklıklar 8, 16 ve 32 ohm gibi çeşitli farklı empedans düzeylerinde üretilir. DJ kulaklıkları ise daha çok 25 ile 70 ohm arasında değişmektedir. Örneğin, bir DJ mikserine normal kulaklık taktığınızda kulaklığı patlatacaktır, tam tersi bir MP3 çalara bir DJ kulaklığı taktığınızda istediğiniz verimi alamayabilirsiniz. Empedansın görevini kısaca anlatacak olursak, çıkıştaki hassasiyeti ayarlamaktır. Empedans yükseldikçe hassasiyet azalır, sesler bir filtreden çıkmış gibi temizdir ancak detaylar azalır. Empedans düştükçe detay sesler ve hassasiyet artar,  ancak donanım ve kaynaktan gelen ses iyi değilse bu olumsuz yönde bir kirliliğe neden olacaktır. Kısaca burada oyuncu kulaklığı için 32 ohm veya yakın değerde bir empedansa sahip olan kulaklık tercih edilmelidir.

İkinci kavramımız ise “Kulaklık Frekans Yanıtı” olacaktır. Kulaklık frekans yanıtı, teknik olarak sesleri duyabileceğiniz bir aralığı gösterir. Bu aralık ne kadar genişse kulaklık o derece daha fazla sesi verecektir. Ancak insan kulağının duyacağı minimum ve maksimum bir ses aralığı olduğunu da unutmayalım. Bu nedenle aralığın çok yüksek olması çoğu durumda pek önemsenecek bir değer değildir. Düşük frekanslar daha yavaş titreşir, bunlar bass seslerdir. Yüksek frekanslar da daha hızlı titreşir, bunlar ise tiz seslerdir. Örnek olarak, 15 Hz – 20KHz arasında değere sahip bir kulaklık idealdir diyebiliriz.

Kulaklık ve mikrofon duyarlılık üçüncü olarak göreceğiniz kavramlardan bir tanesidir. Bu değerler kulaklık ve mikrofonun desibel (dB) cinsinden sahip olduğu değeri gösterir. Sesin şiddeti desibel (dB) cinsinden ölçülür. Desibel (dB), belirli bir referans güç ya da miktar seviyeye olan oranı belirten, genelde ses şiddeti için kullanılan logaritmik ve boyutsuz bir birimdir. Desibel daima iki değer arasındaki karşılaştırmadır. Bunun sonucu olarak da çoğu kez ölçülen güç değeri değişik olmasına rağmen desibel sayısı aynıdır. “0” dB insan kulağının işitebileceği en düşük ses olarak kabul edilir. “180” dB ise roketin fırlatılış anında çıkardığı ses olarak ölçülür. Desibeller logaritmik olarak artar ve azalır. Bu şu anlama gelir; 20 dB, 10 dB’den 10 kat daha şiddetlidir. 30 dB, 10 dB’den 100 kat daha şiddetlidir.

Bir oyuncu kulaklığı 1.5-2.5 metre arasında olması tavsiye edilir. Tabi genel olarak tüm oyuncu kulaklıkları ideal ölçülerde üretilmektedir. Fazla uzunlukta olan bir kablo rahatsızlık verebilir. Ancak bilgisayar kasasını TV’ye bağlayıp oyun oynuyorsanız en uzun ölçüye sahip bir kablo almanızı tavsiye ediyorum. Kablo kısalığının veya uzunluğunun ses kalitesine ciddi bir etkisi yok. Bu nedenle isteğinize uygun kablo ölçülerine sahip bir kulaklık almakta özgürsünüz.

Mikrofonu hareketli olanlardan almanızı öneriyorum. Sabit mikrofonlular bazen uygun bir duruma gelmediğinden pek kullanılabilir olmuyor. Bu nedenle karşılaştırma olacaksa hareketli bir mikrofon almanızı tavsiye ediyorum.

Hoparlör çapı olarak oyuncu kulaklığı denildiğinde karşımıza genellikle 40 mm ve 50 mm’lik kulaklıklar çıkıyor. Bu tamamen tercih meselesi. Birbirlerine karşı ciddi bir üstünlüğü var demek hatalı bir ifade olacaktır.

Oyuncu kulaklığı alırken yumuşak ve konforlu kulak yastıklarına sahip olanları tercih edin. Uzun süreli kullanımda bazı kulaklıklar sert bir rahatsızlık verebiliyor. Bu nedenle görünüşe aldanmayarak ve deneyerek kafa yapınıza en uygun kulaklığı seçin. Ayrıca katlanabilir bir tasarıma ve ayarlanabilir kafa bandı olanlar daha kullanılabilir oluyor. Kulaklık üzerinde veya kablosunda ses kontrolü ve mikrofonu sessize almak için dahili kumanda bulunanlar var. Yine özelliklere sahip olanları almak tamamen size kalmış.

“PUBG İçin Kulaklık Tavsiyesi” kısmına geçmeden önce önemli bir konuda bilgi vereyim. Bir çok kişi herhangi bir kulaklığı satın alıp kullanmaya başladığında mikrofon sorunundan şikayet ediyor. Bunun temel nedeni ise driver eksikliği ve ses ayarlarının yapılmamış olmasından kaynaklanıyor. Buradaki (tıkla) videoyu izleyerek çözüm bulabilirsiniz.

PUBG İçin Kulaklık Tavsiyesi

Şahsen kullandığım kulaklık Logitech G231 Prodigy Tek Yönlü Mikrofon. Vatan Bilgisayardan yaklaşık 300 TL’ye satın aldım. Kulaklığı beğendiğimi söyleyebilirim. Oldukça kullanışlı ve kesinlikle rahatsızlık vermiyor. Teknik değerleri ise ideal özelliklere sahip. Bu kulaklık modeli hali hazırda en çok tercih edilen ve önerilen kulaklık modelleri arasında yer alıyor.

Uygun fiyata en çok tercih edilen kulaklık Rampage kulaklık modelleri içerisinde yer alıyor. Rampage SN-R1 kulaklık yaklaşık 45 TL ile 80 TL fiyat etiketiyle alabileceğiniz en uygun seçenekteki kulaklıklardan bir tanesi olduğunu söyleyebilirim. Hepsiburada.com’da şu anda kontrol ettiğimde 44 TL gibi bir fiyat etiketi bulunduğunu hatırlatayım.

Rampage SN-R1 kulaklık modelinin bir tık üstünde kaliteye sahip model ise Rampage SN-R10 modeli. Bu oyuncu kulaklığı 90-120 TL arasında fiyat etiketine sahip ikinci uygun seçenekteki bir kulaklık. Rampage SN-R10 ergonomik tasarımı sayesinde uzun kullanımlarda kulaklarınızı rahatsız etmez ve yüksek kaliteli mikrofonu ile internette sorunsuz bir şekilde sesli sohbet etmenize olanak tanır. Hassas yapısı ile dışa ses sızdırmaz.  2M uzunluğundaki kablosu diğer kulaklıklara nazaran daha uzun olup rahat hareket etmenizi sağlar. Ayrıca kabloda oluşabilecek kırılmalara karşı koruma sağlayan özel kaplaması sayesinde sorunsuz kullanım imkanı tanır.

Rampege kulaklıkları içerisinde en iyisi ise Rampage R41 Reactor kulaklık olduğunu söylemek mümkün. 500-600 TL arasında değişen fiyat etiketi ile profesyonel dinleyicilere hitap ediyor. Tabi bütçeniz uygunsa bu kulaklığı kesinlikle öneriyorum.

Frisby FHP-G1414B kulaküstü oyuncu kulaklığı yaklaşık 80 TL gibi bir fiyat ile hali hazırda (Türkiye’de) en çok değerlendirilen kulaklıklar arasında bulunuyor. Fiyatının uygun olması ve olumlu geribildirimlerden dolayı kullanıcılar tarafından sıklıkla tercih ediliyor. 40 mm’lik sürücüler ile oyunlar için yüksek kaliteli streo ses sağlayan bu kulaklık yumuşak deri kulaklık yastıkları ve döndürülebilen (ayarlanabilen) gürültü engelleme özellikli mikrofona sahip. Ayrıca yüksek kaliteli örgülü kablosu ve aydınlatmalı tasarımı ilk dikkat çeken özelliklerinden.

Snopy SN-338 mikrofonlu kulak üstü kulaklık ise bana en ucuz kulaklık önerisinde bulunun diyenler için. Yaklaşık 50 TL gibi bir fiyatıyla bir çok orta düzey kulaklık karşısında inanılmaz ses kalitesine sahip. Fiziksek görünümü ise oldukça şık olan bu kulaklığı bir çok mağazadan daha uygun fiyata temin etmeniz mümkün.

Steelseries Arctis 3 oyuncu kulaklığını ilk defa duymuş olsanız da en kaliteli kulaklıklar arasındaki konumunu koruyor. Oyun oynadığınız her yerde en iyi kulaklık sloganı ile karşımıza çıkan bu kulaklık modeli piyasada 400 TL civarında bulabilirsiniz.

Piyasada bolca kulaklık marka/modeli mevcut. Hali hazırda yukarıda saydığımız modellerin yanında birçok iyi modelde kulaklık temin etmeniz mümkün. Ancak profesyonel PUBG oyuncuları için kulaklık denildiğinde Sennheiser markası aklımıza geliyor.

Sennheiser PC 363D

YouTube ortamında PUBG oyuncularının birçoğu bu markanın modellerini kullanıyor. Şimdi dünyanın en ünlü PUBG oyuncularının hangi kulaklıkları kullandığına bakalım. (Türkiye’de efsanevi PUBG Kralı Kozmik Karıncanın kullandığı kulaklığı bilen varsa yorum kısmına yazabilir.)

Sıra Oyuncu Adı Kullandığı Kulaklık Yaklaşık Fiyat
1 Anthony_Kongphan Sennheiser PC 363D 1400 TL
2 JackFrags Sennheiser GSP 300 750 TL
3 Lirik Audio Technica ATH-M50X 1400 TL
4 DrDisRespect A50 Headset 2500 TL
5 Summit1G Audio Technica ATH-ADG1X 1750 TL
6 TSM Viss Logitech G633 800 TL
7 MrGrimmmz Sennheiser HD 700 4200 TL
8 Ninja Beyerdynamic DT 990 1200 TL
9 Shroud Logitech G633 800 TL
10 Technosh Kingston HyperX Cloud Revolver 750 TL

 

3 Yorum

3 Yorum

  1. Erol

    4 Nisan 2019 at 12:09

    Dostum yaptigin yorumlari bir bir okudum ve tarafsiz objektif olarak degerlendirdigimi belirtmeliyim. Verdigin bilgilerle bir cok insanin f/p kararinda ciddi etkisi olacagini dusunuyorum. Tavsiyelerini dinleyerek bende bir secim yaptim ve cok memnun oldum. Ellerjne saglik 👍

    • Bülent

      8 Mayıs 2019 at 16:37

      Siz hangi kulaklığı aldınız acaba? Marka model ve aldığınız fiyatı öğrenebilir miyim?

  2. tolga

    10 Ekim 2019 at 10:31

    hocam eline sağlık güzel ve teknik bilgi açısından faydalı bir yazı olmuş, fakat dikkatimi çeken bir detay var usb bağlantı ve 7.1 özellikten hiç bahsedilmemiş, şunu mu anlamalıyız 3.5mm bağlantılı kulaklıklar, usb bağlantı ve 7.1 Sanal Surround özelliklilerden bize daha iyi bir çevre ses kontrolümü sağlayacak.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı