Bilgi

PUBG Oyunu Hakkında Bilmeniz Gerekenler


PUBG PC oyunu için üst düzey kaliteli bir ekran kartı ile birlikte hızlı bir internet bağlantısına sahip olmalısınız. Tabi sadece donanım olarak ekran kartı yetmiyor. Ekran kartınız işlemciyi darboğaz ettiğinde bu kez kasılmalar, donmalar, kilitlenmeler yaşamaya başlıyorsunuz. Hatta durum bazen oyundan atmaya kadar varabiliyor. Google’den şöyle bir araştırma yaparsanız donanım değerleri düşük kullanıcıların sürekli oyundan atıldığına tanık olacaksanız. Eğer performans değeri yüksek bir bilgisayara ve hızlı bir internet bağlantısına sahipseniz o zaman oyundan zevk almaya başlayabilirsiniz demektir. Unutmayın ki bu oyun bir grafik oyunu ve grafik değerlerini kaldıracak ana donanım birimlerine sahip olmakla oynanabiliyor.

Bilgisayarınız hazır ve internet bağlantınız tamamsa o zaman taktiklere geçebilirsiniz. Bu oyun 4 farklı haritada (erangel, miramar, sanhok, vikendi) oynanıyor. Bu oyunlara solo (tek), duo (iki), squad (dört) ve 1 kişilik squad (dörtlü takımlara karşı bir kişi) şeklinde seçenekleri (modları) bulunuyor. Tabi squad seçtiğinizde illa 4 kişilik takım halinde olacaksınız diye bir şart yok. Sunuculardaki doluluk oranlarına göre sizi 1-2-3 veya 4 kişilik takım olarak atayabilir. Bunun dışında TPP ve FPP seçenekleri bulunuyor. TPP 3. bakış açısı, FPP ise 1. bakış açısı ile oynanıyor. Yani doğrudan karakterinizi tamamen görerek oynuyorsanız bu TPP, karakterinizin bakış açısı ile oynuyorsanız FPP oluyor. TPP modu ile oynadığınızda “V” tuşuna basarak FPP moduna geçebilirsiniz, ancak FPP modu ile oynuyorsanız TPP moduna geçmeniz mümkün değil.

Oyun basit bir şekilde 100 veya 100’e yakın online/çevrimiçi oyuncunun yukarıda saydığımız 4 farklı haritaya (erangel, miramar, sanhok, vikendi) bir kargo uçağından atlamakla başlıyor. Kargo uçağının rotası random/rastgele olarak seçiliyor ve rota (çizgi olarak belirlenmiş) aralığında F tuşuna basarak atlıyorsunuz. Tabi herhangi bir noktada F tuşuna basmazsanız rotanın en sonunda otomatik olarak sizi uçaktan atacaktır. Aynı şekilde uçaktan atladıktan sonra yere belirli bir noktada paraşütü açmak için tekrar F tuşuna basabilirsiniz. Ancak yere belirli bir noktada paraşütün otomatik olarak açıldığını hatırlatalım. Eğer paraşütle inerken paraşütü kesmek için F tuşuna basarsanız yüksekten düşeceğiniz için ölme ihtimaliniz artacak veya canınız azalacaktır. Bu nedenle otomatik olarak iniş yapmak en mantıklısı olduğunu söyleyeyim. Uçaktan atladıktan sonra daha uzağa gitmek için sadece W tuşuna basılı tutabilirsiniz. Bu sizi gidebileceğiniz en uzak noktaya götürecektir. Eğer gitmek istediğiniz nokta çok uzakta kaldıysa ve paraşütünüz açıldıysa bu kez CTRL tuşuna basılı tutarak gideceğiniz noktaya ilerlemeye çalışın.

Uçaktan atladığınızda mümkünse ALT tuşuna basarak sağınızı solunuzu gözetleyin. ALT tuşu havada iken size 360 derece serbest bakış açısı kazandıracaktır. Yere indiğinizde ise eğer FPP modunda iken ALT tuşuna basarsanız 180 derece, TPP modunda ise 360 derece bakış açısı sunar. Profesyonel  oyuncular genellikle TPP modunda oynadığını bu nedenle biraz acemiyseniz (benim gibi) mümkünse FPP modunda oynamaya çalışın derim. Çünkü TPP modunda saklandığınız sutrenin gerisinde düşman sizi görmeden gözetleme olanağınız bulunuyor. Ancak FPP modunda bu durum söz konusu değildir.

Yere indiğinizde ilk işiniz bir silah bulmak olmalıdır. Marka/modeli ne olursa olsun bir silah bulun ve ses kasmaya çalışın. Çünkü bu oyun yere indikten sonra etrafı gözlemlemek ve çıkan seslerin yönünü tayin etmekten geçiyor. Bu nedenle iyi bir gözlem yeteneğinin yanında çok iyi bir kulaklığa sahip olmanız gerekiyor. Düşman hangi taraftan gelirsen gelsin ayak ve silah seslerinin yönünü öğrenerek iyi bir pozisyon almanız gerekiyor. Her an pusuda bekleyen bir düşmana karşı otomatiğe alınmış bir silahı her zaman hazır bulundurun. Birçok noob bir kapının arkasına veya bir köşeye pusarak göründüğünüz anda bütün mermileri üzerinize yağdıracaktır.

Her silahın kendine özgü kullanımı bulunuyor. Hatta bir silah bir haritada olduğu halde diğer haritalarda bulunmayabiliyor. Bazı silahlar özellikle pompalılar yakın mesafede öldürücüyken bazıları daha uzak bir mesafeye nokta atışı (kar98, sks, slr, awm, mini14 vs.) için tasarlanmış silahlardır. Kısaca bu silah kötü bu silah iyi diye bir şey yok. Bu tamamen sizin kullanma yeteneğinizle ilgili bir durum. Örneğin; Kar98 ile olabilecek en uzak mesafeye nokta atışı yapabilirsiniz. Ancak 5 adet mermi kullanımı bulunuyor ve mermi değiştirme süresi biraz uzun. Siz ilk atışı yaptığınızda karavana olursa düşman sizin olduğunuz alana yönelecek ve şansınız azalmaya başlayacaktır. Silahların eklentilerini kesinlikle kullanın. Özellikle namlu ucu frenleri kullanarak silah tepmelerini azaltabilir, alev gizleyici kullanarak uzaktan düşmanın namludan çıkan ışığı fark etmelerini önleyebilir, susturucu kullanarak ani bir şekilde takım halindeki veya yakındaki düşmanın silahtan çıkan sesi duymalarını azaltabilirsiniz. Ayrıca uzatılmış şarjör kullanarak mermi kapasitesini arttırabilirsiniz. Yine birçok silah için omuz taktikleri ve tutamaç kullanarak daha fazla tepmenin önüne geçebilirsiniz. Örneğin kalaşnikofu hiçbir eklenti kullanmadan kullanırsanız inanılmaz bir geri tepme sonu yaşayacaksınız. Belki ilk mermilerle rakibinizi vuracaksınız ancak sonrasında tepmeye başlayacaktır.

Her zaman için bir adet dürbünlü kullanacağınız ve bir adet holo vs. ile otomatik kullanacağınız silah bulundurun. Bina içerisinde veya yakın mesafede otomatik açık alanlarda daima dürbünlü silah ile hazır halde gezin. (Bazı silahlar tekli, çoklu ve otomatik seçenekleri bulunuyor. Bunları B tuşuna basarak değiştirebilirsiniz.) Her silahın kendine özgü mermisi bulunuyor. 9mm, 7,62mm, 5.56mm vs. gibi. Eğer bir otomatik olarak kullanacağınız kalaşnikof veya berrily aldıysanız aynı şekilde 7.62 mermisi kullananan bir -dürbünlü- SLR, Kar98 veya SKS alın. Bu sizi mermi seçme zahmetinden kurtaracaktır.

Q ve E tuşları hafif yan durup ateş etmek için oldukça ideal yöntemlerdir. Bunu bir ağacın, duvarın gerisinde rakibinize ateş ederken kullanmanız size avantaj sağlayacaktır. Bu tuşları sıklıkla kullanmanızı tavsiye ediyorum.

Çantalar, Yelekler, Kasklar 3 seviyeden oluşuyor. Çanta için her seviye artışı ekstra kapasite demektir. Aynı şekilde yelek ve kask aldığınızda her seviye mermilere karşı ekstra dayanıklılık sağlayacaktır. Aynı zamanda yelekte her seviye artışı kapasiteyi arttıracaktır.

Sağlık kitleri ise vurulduğunuzda veya gaza maruz kaldığınızda canınızı yenileyecektir. Burada karşınıza ilk yardım kiti, bandaj, ağrı kesici, enerji içeceği ve adrenalin iğnesi gelecektir. Temel olarak maksimum 3-4 tane ilk yardım kiti ve 4-5 tane ağrı kesici veya enerji içeceği oyun için yeterlidir. Bandaj ise çok gerekmedikçe 10’dan fazla almayın ve adrenalin iğnesinin çok yer kapladığını da hatırlatalım. Her sağlık kitinin kendine özgü özelliği bulunuyor. Bunu zaten oyunda oynayarak öğreneceksiniz. Canınız çok yüksek düzeyde azaldıysa ilk yardım kiti, çok az düzeyde ise bandaj kullanın. Ancak bu yaklaşık %75’e kadar getirecektir. Bundan sonra yapmanız gereken ağrı kesici veya enerji içeceği alarak geriye kalan canınızın otomatik artmasını sağlayarak %100’e getirmektir. Unutmayın ki ilk yardım kiti, bandaj canınızı arttırırken; ağrı kesici, enerji içeceği ve adrenalin iğnesi ise canınızı zamana yayarak yeniler.  

Oyunu bireysel veya takım halinde oynayabileceğinizi söylemiştik. Bireyselde mikrofona çok gerek yok. Ancak takım halindeki oyunlarda mikrofon neredeyse şart gibi. Öyle ya da böyle iyi bir kulaklık almanız gerekiyor. Bilerek takım arkadaşınızı -sürekli- vurursanız belirli bir süre (şikayet halinde) oyundan uzaklaştırılırsınız, eylemin sürekli tekrarı ve şikayet halinde oyundan banlanabilirsiniz. Buna dikkat etmenizde fayda var. Takım halinde iken arkadaşlarınızla beraber gezmeye-tozmaya özen gösterin. Çünkü siz veya arkadaşınız düştüğünde onu kaldıracak birine ihtiyaç var. Bildiğiniz üzere düşen arkadaşınızı tekrar kaldırmak için yanına çömelerek F tuşuna basılı tutmanız gerekiyor. Zaten tek başınıza gezerseniz sinkaflı cümlelere maruz kalabilirsiniz. Ayrıca İngilizceyi biraz bilmeniz iletişimi kolaylaştıracaktır. En azından rakamları, sağ, sol kavramlarını vs. öğrenin. Örneğin düşman size ateş açtıysa en üstteki pusuladan 125 yönünde diye telaffuz edin 😊

Her birkaç dakikada bir harita rastgele bir bölgeye doğru küçülmeye başlar. Haritanın güvenli bölgesine gitmek için oyunculara belirli bir zaman verilir. Zamanında güvenli bölgeye varamayan oyuncular dışarıda kalan tehlikeli bölgeyi yavaşla saran mavi parlayan bir duvar ile (gaz) karşılaşırlar. Oyuncular güvenli bölgeye ulaşabilmek için çeşitli sağlık paketlerini kullanırlar. Gittikçe daha çok hasar veren bu mavi parıltıdan kurtulamayan oyuncular ölürler. Oyun boyunca kırmızı bölge adı verilen haritanın rastgele belirlenen bir kısmına bomba yağar. Oyuncular bu bombalardan kurtulabilmek için yapıların içine saklanır veya o bölgeden uzaklaşmaya çalışır.

Bir tam oyun süresi ortalama 30 dakikadan fazla sürer. Her oyun sonu oyuncular hayatta kaldıkları süreye, öldürdükleri oyuncu sayısına, oyunculara verdiği hasara göre oyun içi para birimiyle ödüllendirilirler. Bu ödüllendirme sadece oyunu kazanan oyuncular için değil, tüm oyuncular için geçerlidir. Bu oyun içi paralar oyunculara ücretsiz kasa alma imkanı sunar. Kasaların fiyatı her satın alıştan sonra katlanarak artar ve anahtar gerektiren etkinlik kasaları dışında kasaları açmak ücretsizdir içinden rastgele bir eşya çıkar. Kasalar açılmadan veya açılırsa içerisinden çıkan eşyalar Steam topluluk pazarında da satılabilir. Bu işten ciddi para kazananların olduğunu hatırlatalım.

Bu oyunda oyuncuların temel amacı çeşitli yerlerden buldukları çeşitli silahlarla diğer oyuncuları öldürüp ölmeden en sona kalan oyuncu olmak. Oyunda en son hayatta kalan oyuncu/takım oyunu kazanır.

Yorum yapmak için tıklayın.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı