Bilgi

RAM Uyumu Nasıl Anlaşılır?


RAM Bildiğiniz “Random access Memory” yani “Rastgele Erişimli Bellek” demektir. RAM; bilgisayarınızda işlenmekte olan verilerin ve çalışan programların geçici olarak saklandığı hafıza birimi olarak tanımlanabilir. RAM sayesinde bilgisayarınızda çalışmakta olan program verileri, hızlı erişimin artırılabilmesi için bilgisayar sisteminin hafızasında tutulur. RAM üzerinde veri depolanabilir, silinebilir, okunabilir, değiştirilebilir. Elektrik kesintisi veya makineyi kapatma durumunda RAM bellekteki tüm bilgiler silinir.

Bilgisayarın sahip olduğu veya desteklediği RAM miktarı ne kadar yüksekse bilgisayar o kadar performanslı çalışır.

Bilgisayarınız (masaüstü veya dizüstü) için yeni bir RAM almayı planlıyorsanız öncelikle bilmeniz gereken bazı şeyler olduğunu hatırlatalım. Şimdi bunları aşama aşama birkaç maddede anlatalım.

1- Öncelikle RAM’ler DDR, DDR2, DDR3, DDR4 şeklinde tiplere ayrılır. Bu RAM tiplerinin sahip olduğu çentikler nedeniyle bilgisayar anakartları bunlardan sadece birini destekleyecektir. Yani siz DDR3 destekleyen bir bilgisayara DDR4 RAM takamazsınız. Zaten çentik farkından dolayı slota oturmayacaktır. Bu nedenle bilgisayarınızın sahip olduğu RAM tipini öğrenmeniz gerekiyor. Eğer laptop kullanıyorsanız laptopun marka modelini Google ile aratarak kullandığı RAM tipini öğrenmeniz gerekiyor. Masaüstü kullanıyorsanız doğrudan kasa içindeki RAM’in üzerine bakarak öğrenebilirsiniz. Veya hem masaüstü hemde laptop için CPU-Z programını buradan indirerek bilgisayarınıza kurun ve memory kısmından bilgisayarınızın RAM tipini öğrenebilirsiniz. Yeni bir anakart aldıysanız anakartın resmi sitesinizde teknik özellikler kısmından RAM tipini öğrenmeniz gerekiyor.

2- Her bilgisayar (yani anakart) maximum destekleyeceği RAM kapasitesi ve Frekansı (Hafıza Bus Hızı) bulunur. Yani siz 32 GB RAM’i uysa bile maximum 16GB destekleyen bir anakartta çalıştıramayabilirsiniz. Çalışsa bile maximum 16GB’ını kullanabilirsiniz. Bununla beraber frekansın (1333 Mhz, 1600 Mhz, 2400 Mhz) anakarta uyumlu olması gerekiyor. Bu nedenle öncelikle bilgisayarın sahip olduğu anakartın destekleyebileceği  RAM kapasite ve Frekansını öğrenmeniz gerekiyor. Bunu anlamak için aynı şekilde laptopun veya bilgisayarın kullandığı anakartın marka modelini öğrenerek resmi sitesinden detaylara bakmanız gerekiyor.

Mesela Asus H61M-K anakartın resmi sitesine buradan baktığımızda 16GB, DDR3 1600/1333/1066 Mhz frekansını desteklediğini görüyoruz.

3- Diğer bir püf nokta eğer elinizde başka bir RAM varsa ve ekstra bir RAM almak istiyorsanız aynı Frekansa (1600 Mhz gibi) sahip olmaları gerekiyor. Farklı frekansa sahip bilgisayarlar aynı anakartta çalışmaz.

4- Laptop ile normal masaüstü bilgisayarların RAM’leri büyüklük olarak farklıdır. Bu nedenle satın alma işlemlerinde bunu dikkate almanızda fayda var.

5- Çok önemli olmasada bazı anakartlar RAM frekansı konusunda değişiklik gösterir. Örneğin 6. Nesle sahip işlemci kullanan bir anakart sadece 2133 Mhz frekansı desteklediği halde 7. Nesil destekliyorsa hem 2133 Mhz ve hemde 2400 Mhz frekansında RAM çalıştırabilir.

6- Windows 32 Bit işletim sistemi kullanan bir bilgisayar en fazla 4GB RAM desteği sağlar. Anakart 8 GB desteklese bile 8 GB taktığınızda 4 GB görünür. Bunun için işletim sistemi olarak 64 Bit kullanmak zorundasınız.

Sonuç: Dikkat etmeniz gereken RAM Tipi, Frekansı ve Kullanılan İşletim Sistemidir.

2 Yorum

2 Yorum

  1. Salih

    26 Nisan 2019 at 07:13

    Teşekkür ler

  2. oyunbaz

    14 Ocak 2021 at 08:52

    gerçekten de çok yardımcı oldunuz çok teşekkürler

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı