Bilgi

Telefonun IP Numarası Nasıl Değiştirilir?


Herkese Merhaba. Bu yazımızda “Telefonun IP Numarası Nasıl Değiştirilir?” sorusuna yanıt vermeye çalışacağım. İnternete bağlanan her cihazda (bilgisayar, telefon, tablet vs.) bir IP numarasına sahiptir. Bu IP numarası sayesinde internete erişim sağlarsınız.

Bir cihaz hali hazırda farklı şekillerde internete erişim sağlamaktadır.

Bunlardan ilki GSM operatörünüzün size tahsis etmiş olduğu IP sayesinde internete çıkış yaparsınız. Buna kısaca “Mobil Veri Bağlantısı” diyoruz. Bu veri bağlantısı ücrete tabidir. Yani faturalı hatlar için internet paketinize yansır, kontörlü/ücretli hatlar içinse mevcut bakiyenizden düşülür. Eğer mobil veri kullanıyorsanız telefondan http://www.ipsorgu.com/ linkinden karşınıza çıkan IP numarası GSM operatörünüz (Turk Telekom, Vodafone, Turkcell vs.) tarafından size verilen IP numarasıdır. Bu IP numarası otomatik olarak size tahsis edilir. Cihazınızı her yeniden başlattığınızda size yeni bir IP numarası tahsis edilir. Bu IP numarasını değiştirmek için VPN adı verdiğimiz uygulamalar kullanabilirsiniz. Android işletim sistemine sahip telefonlar (LG, Samsung, Huawei, General Mobile) için Google Play (Play Store) Mağazasından, İOS işletim sistemine sahip (iPhone) telefonlar için iTunes Mağazasından bir VPN uygulaması indirerek IP numaranızı değiştirebilirsiniz. VPN Uygulamalarının ücretli olanları olduğu gibi ücretsiz olanları da bulunmaktadır. Şu anda yasal olarak VPN kullanımın herhangi bir sakınca bulunmuyor.

İkincisi bir Modemin Wi-fi’sine bağlanarak internete çıkış yaparsanız. Burada telefonun bağlanmış olduğu Modem tarafından size (genellikle) bir IP numarası verilir. Bu IP numarası aslında bir “İç IP numarasıdır” sadece modem üzerinden internete erişim ve aynı ağ üzerinde diğer cihazlarla haberleşme için kullanılır. Başka bir kullanım amacı yoktur. Burada modemin size tahsis etmiş olduğu IP numarası kendi yapısına uygun aralıkta olacaktır. Örneğin; Modeminiz “192.168.1.1” numarasına sahipse, telefonun “İç IP Numarası” 192.168.1.2 ile 192.168.1.254 arasında olacaktır.  Yani 192.168.1.’dan sonra 2 ile 254 sayıları arasında bir IP numarası alacaksınız. Ancak dilerseniz 2-254 sayıları arasında kendiniz manuel olarak bir IP numarası verebilirsiniz. Yani burada Modeminiz “192.168.1.1” IP’sine sahip olduğunu düşünürsek “192.168.1.” kısmını değiştiremezsiniz. Değiştirirseniz modem sizi göremez ve internete erişim sağlayamazsınız. Günümüzde modemler çoğunlukla 192.168.1.1 veya 192.168.2.1 IP Numarasına sahiptirler.

Diğer bir husus ise Modemler bağlantı sağlayan cihazları (telefon, tablet, telefon) internete erişim sağlamak için sadece bir adet Dış IP Numarası alırlar. Yani bir modeme bağlantı sağlayan cihazların sayısı kaç olursa olsun bir tane dış IP numarasına sahip olacaktır. Bu ilgili servis sağlayıcı (TTNET, Superonline vs) tarafından modeminiz için otomatik olarak tahsis edilir. Telefondan http://www.ipsorgu.com/ adresinden sorgulama yaptığınızda eğer Wifi ağını kullanıyorsanız karşınıza çıkan numara tüm bağlantı sağlayan cihazlar için aynıdır. Bu IP numarası modeminizin internete çıkmak için kullandığı IP numarasıdır. Bu IP numarasını aynı şekilde –sadece kendi cihazınız için– VPN kullanarak değiştirebilirsiniz. Yukarıda bahsettiğimiz üzere Google Play (Play Store) veya iTunes mağazalarından VPN uygulaması indirerek kendi cihazınızın IP numarasını değiştirebilirsiniz. Bu değişiklik diğer cihazlara veya modeme yansımaz. Ayrıca modemi yeniden başlattığınızda IP numaranız değişebilir.

IP Numarası -ilgili servis sağlayıcıdan (belirli bir ücret ödeyerek) talep etmediğiniz sürece- belirli aralıklarla değişen bir numaradır. Bu numara servis sağlayıcıda kayıtlı olarak kalır. Örneğin; şu anda size tahsis edilen IP numarası ilgili servis sağlayıcıda kayıt altındandır. Hangi IP numarasının hangi zaman aralıklarında kim tarafından kullanıldığı kayıt altındadır. 

Yorum yapmak için tıklayın.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı