Bilgi

Yazıcı Satın Alma Rehberi | Yazıcı Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler


Yazıcı satın alma süreci aslında “ne istediğinizi tam olarak belirledikten sonra” başlayan bir işlem olduğunu söyleyebilirim. Ayrılan bütçe her ne olursa olsun bir yazıcıda yazdırma dışında ek olarak istediğiniz her özellik ayırdığınız bütçenin artmasına neden olacaktır. Örneğin, yazdırma fonksiyonuna ek olarak “tarayıcı, fax, fotokopi, çift taraflı yazdırma, renkli seçenek, network“ gibi özellikler her zaman için ek maliyet gerektirdiğini belirtelim.

Yazıcılar kendi içerisinde farklı türlere ayrılırlar. Bunlardan mürekkep püskürtmeli yazıcılar daha çok “kaliteli renkli çıktı” elde etmek isteyen kullandığı yazıcı türleridir. Genellikle fotoğraf baskısı kalitesinde çıktı elde etmek isteyenlerin tercih ettiği bu yazıcılar kartuş adı verilen sarf malzemesi kullanırlar ve fiyatları oldukça pahalıdır. Hatta bazen kartuş fiyatı yazıcının fiyatını geçebilmektedir. Bu yazıcı modelinden almak isteyenlerin bazı hususlara dikkat etmesi gerekiyor. Birincisi bu yazıcıların ucuz olanlarından kesinlikle uzak durun! Yani piyasada 150-500 TL aralığında satılan ve çok fonksiyon diye ek özellikler eklenerek müşteri çekme amaçlı ucuz mürekkep püskürtmeli yazıcılar çoğu zaman başınıza bela olabilir. Çünkü bu yazıcıların yukarıda belirttiğim üzere kartuşu kendilerinden pahalıdır. Oldukça çabuk bozulabilen ve uzun süre kullanılmadığında yazdırma kafası kuruması problemi yaşatabilen bu yazıcılar ayda-yılda çok az sayıda çıktı elde etmek isteyenler için ideal. Bireysel kullanım kullanımda sadece fotoğraf baskısı çıktısı elde etmek isteyenlere tavsiye edebileceğim bu yazıcı türü için eğer çok gerekiyorsa kaliteli bir ürün almalarını tavsiye ediyorum. Çevremize bir çok kişi “okula giden çocukları için” çıktı almak için tercih ettiği bu yazıcılar birkaç yıl içinde evde yer kaplayan bir süs eşyasından farkı kalmadığını anlayacaklardır. Diğer yazıcı türümüz nokta vuruşlu yazıcılar ki bu zaten genellikle muhasebe, bankacılık işlemlerinde kullanılan bir yazıcı türü. Bir bankada yazdırma esnasında cırt-cırt diye ses çıkardığına tanık olacağınız bu yazıcılar bireysel kullanıma uygun olmadığını rahatlıkla söyleyebilirim. Lazer yazıcı türleri günümüzde hem bireysel hem de toplu kullanıma en uygun yazıcı modelleridir. Bu yazıcılar toner adı verilen toz sarf malzemesi kullanırlar. Biten toneri daha uygun fiyata dolum veya muadil kullanım olanağı sağlayan bu yazıcılarda hem siyah-beyaz hem de renkli yazdırabilen modelleri bulunmaktadır. Bu yazıcı türünün belki de tek olumsuz yanı renkli basımda mürekkep püskürtmeli kalitesinde bir çıktı elde edilememesidir. Buna rağmen başarılı bir çıktı elde edilebildiğini söyleyebilirim.  Fotokopi makinesi ile hemen hemen aynı mantıkla çalışan lazer yazıcılar için en ucuz modelini bile yıllarca sorunsuz kullanabilirsiniz. Hatta hem bireysel hem de kurumsal anlamda lazer yazıcıların en ucuz modellerinin sahip olduğu, sadece siyah-beyaz özellikli yazıcıların sıklıkla tercih edildiğini söyleyebilirim.

Yazıcı seçiminde bana “500 TL’lik çift taraflı yazdıran, şöyle-böyle bir yazıcı tavsiye eder misiniz?” soruları sıklıkla geliyor. Yazıcı almak istiyorsanız “bütçeniz ne ise” ancak göre bir seçimde bulunabilirsiniz. Yani ne kadar köfte o kadar ekmek olayı. Her istenilen ek özellik 100-200 TL gibi bir ek maliyete neden olduğunu tekrar hatırlatayım. Durum böyle iken minimum düzeyde temel ihtiyacınızı karşılayacak bir yazıcı almanız en mantıklısı. Örneğin, fax veya çift taraflı yazdırma özelliği kullanmayacaksanız böyle bir özellikli yazıcıyı almanıza gerek yok. İhtiyacınız yokken siyah-beyaz yerine renkli bir yazıcı tercih ederseniz sonrasında toner fiyatının farklı olduğunu göreceksiniz.

Unutmadan toner konusuna bir daha değinelim. Tonerin oldukça ekonomik olduğunu söylemiştik. Ancak bazı yeni nesil yazıcılarda “çip” kullanıldığından alternatif tonerler uyumlu olmayabiliyor. Eğer çok fazla baskı elde eden biriyseniz muhakkak satın alma sürecinden önce alacağınız yazıcıda muadil veya dolum toner kullanıp kullanmadığını öğrenmeniz gerekiyor.

Bireysel kullanımda standart tek taraflı siyah-beyaz yazdırma, tarayıcı fonksiyonu yeterlidir. Kurumsal düzeyde ise sadece standart tek taraflı siyah-beyaz yazdırma ve network yazıcısı en ideal olandır. Tabi istenilen durumlara göre ek özellikler istenebilir.

1 Yorum

1 Yorum

  1. Kağan

    2 Şubat 2019 at 21:37

    Merhaba,

    Ben bir şey sormak istiyorum. Benim kullandığım bir muhasebe programı (Aymet Ticari Muhasebe) var. Bu programdan Oki yazıcımla gayet güzel fatura çıktısı alıyordum ancak yazıcım bozuldu ve tamiri de oldukça pahalıymış. Şimdi yeni bir yazıcı almak istiyorum acaba hangi marka ve model yazıcıyı almalıyım, ne tavsiye edersiniz. Aynı zamanda programımla da uyumlu olsun, fatura yazdırabileyim, çünkü programımdan memnunum onu değiştirmek istemiyorum.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı