Bilgi

2016 Yılının En İyi Bilim Kurgu Filmleri


Bu yazımızda sizlere 2016 yılına ait en iyi bilim kurgu filmlerini listelemeye çalışacağım. 2016 Yılı için bilim kurgu filmlerine baktığımıza bir kaç film dışında izlenebilecek kaliteli bilim kurgu filmlerine rastlayamıyoruz.

1- Arrival (Geliş) | IMDB Puanı 8.1

Geliş, Denis Villeneuve tarafından yönetilen ve senaryosu yazar Ted Chiang’in Story of Your Life adlı kısa hikayesinden Eric Heisserer tarafından uyarlanan 2016 yapımı Amerikan bilim kurgu-dram filmi. Filmin kadrosunda Amy Adams, Jeremy Renner ve Forest Whitaker yer almaktadır. Filmin galası 1 Eylül 2016 tarihinde Venedik Uluslararası Film Festivali’nde gerçekleşti. Temel çekimler 7 Haziran 2015 tarihinde Montréal, Québec’de başladı. Film Paramount Pictures tarafından IMAX sinemalarında 11 Kasım 2016 tarihinde gösterime sokuldu. Amerikan Film Enstitüsü tarafından 2016’nın en iyi 10 filminden biri olarak seçilen film; 89. Akademi Ödülleri’nde 8, 74. Altın Küre Ödülleri’nde 2, 70. BAFTA Ödülleri’nde ise 9 adaylık elde etti.

Dünya’nın 12 farklı bölgesine uzay filoları inmiştir. Her gün olduğu gibi yine üniversitesinde ders veren ve herkesin haber kanallarına bakmasını umursamayan dilbilimci Doktor Louise Banks üniversite yönetimince derslerin iptal olduğunu öğrenir ve haber kanalını açıp bu can sıkıcı olayın ne olduğuna bakar. Haber kanalları Dünya’nın 12 farklı bölgesine nereden geldiği anlaşılamayan uzay filolarının indiğini çeşitli panik ortamlarının oluştuğunu aktarmaktadır. Temel olarak uzaylı istilası korkusu halkı etkilemiştir. Louise Banks ertesi gün üniversiteye gelir ve hiçkimsenin gelmediğini görünce kendi odasına gider ve dinlenir. Çok geçmeden bir Amerikan askeri, Louise Banks’e kasetten uzaylıların sesini dinletir ve bu durum karşısında Louise Banks işin ciddiyetine varır. Asker, Louise’in bu dili çözmesi ve iletişim kurması için onu göreve alır. Louise bir gece vakti helikopterle Amerika’daki filonun yakınlarına kurulmuş askeri üse gider. Asker aynı zamanda bir fizikçi olan Ian Donnelly’i de onunla birlikte getirmiştir. Fizikçi ve dilbilimci filonun içine girip çeşitli yollarla dillerini öğretecek, dillerini öğrenecek ve asıl sorulması gereken “Bu dünyaya ne için geldiniz?” sorusunu yöneltmeye çalışacaklardır.

2- Passengers (Uzay Yolcuları) | IMDB Puanı 7.0

Uzay Yolcuları, Morten Tyldum tarafından yönetilen ve senaryosu Jon Spaihts tarafından yazılan 2016 yılı ABD yapımı bilim kurgu-macera filmi. Başrollerinde Chris Pratt ve Jennifer Lawrence yer almaktadır. Film, Columbia Pictures tarafından dağıtılarak 21 Aralık 2016 tarihinde gösterime girdi, eleştirmenlerden karışık yorumlar aldı ve dünya çapında 293 milyon dolardan fazla hasılat elde etti.

İçinde binlerce kişiyi taşıyan yıldız gemisi Avalon, “Homestead Kolonisi” olarak bilinen uzak bir koloni gezegenine 120 yıl sürecek bir seyahat yapmaktadır. Yolcular ve tüm mürettebat hibernasyon kapsüllerinde uyumaktadır, ancak gemi büyük bir asteroid alanından geçerken gemi kalkanında aşırı yüklenme olur ve bir arıza meydana gelir. Bu arıza nedeniyle geminin yolcularından biri olan Jim Preston (Chris Pratt) uyanması gereken zamandan 90 yıl önce uyanır.

3- Rogue One (Bir Star Wars Hikayesi) | IMDB Puanı 8.1

Rogue One: Bir Star Wars Hikayesi ya da sadece Rogue One, Gareth Edwards tarafından yönetilen ve görsel efekt yönetmeni John Knoll’dan gelen bir fikir ile Gary Whitta ve Chris Weitz tarafından yazılmış olan 2016 yapımı Amerikan epik uzay operası filmi. Yıldız Savaşları film serisinin ilk antoloji ve ilk bağımsız filmidir. Filmin başrollerinde, Felicity Jones, Diego Luna, Riz Ahmed, Ben Mendelsohn, Donnie Yen, Jiang Wen, Forest Whitaker, Mads Mikkelsen, Alan Tudyk ve Jonathan Aris yer almaktadır.

Yapımcılığı Lucasfilm tarafından üstlenilen filmin konusu kronolojik olarak Sith’in İntikamı ve Yeni Bir Umut filmlerinin arasında gerçekleşmektedir. Temel çekimler Ağustos 2015’in başlarında Elstree Studios’da başladı. Film 16 Aralık 2016 tarihinde gösterime girdi, eleştirmenlerden olumlu yorumlar aldı ve dünya çapında 1 milyar dolardan fazla hasılat elde etti.

4- Deadpool | IMDB Puanı 8.1

Deadpool, Tim Miller’ın yönetmenliğini yaptığı, 2016 Amerikan yapımı aksiyon-komedi türündeki süper kahraman filmidir. Ünlü Marvel çizgi roman karakteri Deadpool’dan uyarlanmıştır. X-Men film serisinin altıncı yapımı olan filmin oyuncu kadrosunda başrol Ryan Reynolds’ın yanı sıra, Morena Baccarin, Ed Skrein, T.J. Miller ve Gina Carano yer almaktadır. Gelişim New Line Cinema ile birlikte Şubat 2004’te başladı fakat 20th Century Fox’un hakları satın almasıyla Mart 2005’e atıldı. Mayıs 2009’da Reynolds’ın X-Men Başlangıç: Wolverine filminde Deadpool’u oynaması genel olarak hayranları hayal kırıklığına uğrattı. Nisan 2011’de Miller ilk yönetmenlik denemesi için tutuldu. Temmuz 2014’te Miller tarafından sızdırılan CGI test görüntüleri büyük beğeni topladı ve Fox’un Eylül’de filme yeşil ışık yakmasına yol açtı. Temel çekimler Mart’tan Mayısa kadar Vancouver’da başladı. Deadpool dünya galasını 8 Şubat 2016’da Paris’te yaptı ve 12 Şubat 2016’da IMAX, DLP ve D-Box biçiminde ABD’de gösterime girdi. Film genel olarak olumlu yorumlar aldı.

Eski bir özel kuvvetler görevlisi olan Wade Wilson ordudan ayrıldıktan sonra kendi çöplüğünde, kendi kurallarına göre takılan, kötünün iyisi bir adamdır. Hayatına yeni giren Vanessa ile harika bir uyumu varken bir şeylerin tam da yolunda gittiğni düşünürken, kanser olduğu gerçeğiyle yüz yüze kalır. Sevdiği kadını bu acılı süreci izlemekten kurtarmak için onu terk eden Wade, kendisine tedavi umudu sunan bir bilimsel projeye katılır. Fakat bu proje sadece bir ‘yan etki’ olarak kansere tedavi olacaktır. Asıl amaç birtakım DNA’ları tetiklemektir. Akla gelmeyecek acılara göğüs geren Wade, her şey sona erdiğinde üstün yetenkelere sahip olur. Fakat tüm bu özellikleriyle tek bir amacı vardır, Ajax “Francis”ten intikam almak! Hayatından kimi kesitleri de bizlerle paylaşan kahramanın intikam öyküsünde Profesör X’in ekibinden erdemli Colossus ve ergenlik çağındaki Negasonic Teenage Warhead de ona eşlik ediyor.

5- Independence Day: Resurgence (Kurtuluş Günü 2) | IMDB Puanı 5.3

Kurtuluş Günü 2, 24 Haziran 2016’da gösterime girmiş olan ABD yapımı bilim kurgu filmidir. Roland Emmerich tarafından yönetilen 1996 yapımı Oscar Ödüllü Kurtuluş Günü’nün devamıdır. İlk filmin 20 yıl ardından gelen devam filminin yönetmenliğini bir kez daha Emmerich üstlenirken oyuncu kadrosunda Liam Hemsworth, Jeff Goldblum, Charlotte Gainsbourg, Joey King ve Vivica A. Fox gibi isimler bulunuyor. Bu filmde Will Smith oynamamıştır çünkü onun karakteri (Steven Hiller), birinci ve ikinci film arasında bir hibrid uçağı test ederken bir arıza nedeniyle ölmüştür.

Kurtuluş Günü’nün üzerinden 20 yıl geçmiştir ve ESD (Earth Space Defense) isimli bir askeri program kurulmuştur. Bu askeri program, ilk savaştaki uzaylı teknoljisini Dünya’yı güçlendirmek için kullanmıştır ama uzaylıların teknolojisi kadar güçlendirememiştir. Hatta Ay’a da bir üs yapılmıştır. Ancak mağlup olmalarından hemen önce uzaya yardım çağrısı yapan yaratıkların çağrısı alınmıştır ve uzaylılar bu sefer çok daha güçlü bir şekilde yeniden dünyaya saldıracaktır.İnsanlar bunun farkında değillerdir.

6- Doctor Strange | IMDB Puanı 7.7

Doktor Strange, Marvel Comics’in aynı adlı çizgi roman karakterinden uyarlanmış, 2016 yılı bilim kurgu, aksiyon, macera türlerindeki süper kahraman filmi. Scott Derrickson tarafından yönetilen filmin senaryosu Derrickson ve C. Robert Cargill tarafından yazıldı. Marvel Sinematik Evreni’nin 14. filmi olma özelliğini taşıyan yapımın başrollerinde Benedict Cumberbatch, Chiwetel Ejiofor, Rachel McAdams, Benedict Wong, Michael Stuhlbarg, Benjamin Bratt, Scott Adkins, Mads Mikkelsen ve Tilda Swinton yer almaktadır. Doktor Strange dünya galasını 13 Ekim 2016’da Hong Kong’da gerçekleştirdi, 4 Kasım 2016 tarihinde ABD başta olmak üzere birçok ülkede 3D ve IMAX 3D platformlarında yayınlandı. Film 21 Şubat 2017 tarihi itibarıyla dünya çapında 675 milyon dolardan fazla hasılat elde etti, eleştirmenlerden olumlu yorumlar aldı ve özellikle görsel efektleri, oyuncu kadrosunun performansı ve müzikleri beğenildi.

Doktor Stephen Strange işinde oldukça başarılı olan bir beyin cerrahıdır fakat korkunç bir trafik kazasından sonra ellerini düzgün kullanamaz hale gelir. Çaresiz duruma düşen Strange, Jonathan Pangborn adındaki belinden aşağısı felçli bir hastanın mucizevi bir şekilde iyileştiğini öğrenir ve Pangborn, Strange’i Himalayalar’da bulunan Kamar-Taj’a yönlendirir. Burada Kadim Kişi (Ancient One) ve onun öğrencileri ile tanışan Strange’i hiç tahmin etmediği bir macera beklemektedir.

7- Kaptan Amerika: Kahramanların Savaşı | IMDB Puanı 7.9

Kaptan Amerika: Kahramanların Savaşı (Orjinali: Captain America: Civil War) aynı adlı Marvel Comics’in Civil War çizgi roman serisinden uyarlanmış, 2016 yılında vizyona girmiş Bilim kurgu – Aksiyon – Macera filmidir. Başrollerde Chris Evans ve Robert Downey Jr. vardır. “Marvel’in “Kaptan Amerika: Kahramanların Savaşı” fiminde Steve Rogers’ı, insanlığı koruma yolunda görevlerine devam eden Yenilmezler’in yenilenmiş ekibinin lideri olarak görüyoruz.

Yenilmezler’in dahil olduğu bir olay kötü sonuçlanınca, politik güçler Yenilmezler’in bir otorite tarafından takip edildiği ve yönlendirildiği bir sistem kurulması için baskı yaparlar. Bu durum Yenilmezler’in fikir ayrılığına düşerek iki gruba ayrılmasına neden olur. Bunlardan biri Steve Rogers’ın önderliğinde, Yenilmezler’in hükümet baskısı olmaksızın özgür bir biçimde insanlığı korumaya devam etmesini savunan grup, diğer tarafta ise Tony Stark’ın şaşırtıcı bir biçimde hükümet kontrolünü ve müdahalesini destekleyen ikinci gruptur. 6 Mayıs 2016’da vizyona giren Marvel’in Kaptan Amerika: Kahramanların Savaşı filminde tarafınızı seçmeye ve heyecan dolu bir aksiyona hazır olun.”

8- X-Men: Apocalypse | IMDB Puanı 7.1

X-Men:Apocalypse 2016’da vizyona giren amerikan fantastik filmidir. Marvel çizgi romanlarındaki karakterlerden oluşmaktadır. 2014’te vizyona giren X-Men: Geçmiş Günler Gelecek Filminin devam filmi ve X-Men serisinin 8. filmi olma özelliğini taşımaktadır. Yönetmenliğini Bryan Singer’ın yaptığı, senaristliğini Simon Kingberg’in üstlendiği filmin kadrosunda James McAvoy, Michael Fassbender, Jennifer Lawrence, Oscar Isaac, Nicholas Hoult, Rose Byrne, Olivia Munn, Evan Peters, Kodi Smit-McPhee, Sophie Turner, Tye Sheridan, Alexandra Shipp, Lucas Till, Josh Helman, Lana Condor, ve Ben Hardy gibi isimler bulunmaktadır. Yönetmen Bryan Singer Aralık 2013’te filmi onayladı. Hikâyeyi ise Kingberg, Dougherty VE Harris’in geliştireceği öğrenildi. X-Men:Apocalypse filminin vizyon tarihi için Kuzey Amerika’da 27 Mayıs 2016 tarihi verildi.

Medeniyetin şafağından beri, Apocalypse’e tanrı gözüyle bakılmaktadır. Marvel’in X-Men evreninin ilk ve en güçlü mutantı Apocalypse, birçok mutantın özelliğini kendinde toplayarak ölümsüz ve yenilmez olmuştur. Binlerce yıllık uykusundan uyandığında bulduğu dünya, onu büyük hayal kırıklığına uğratır. Kendine mutantlardan güçlü bir takım oluşturur. İçinde Magneto’nun (Michael Fassbender) da bulunduğu takımın amacı insanoğlunu gezegenden temizlemek ve Apocalypse’in saltanat sürebileceği bir dünya hazırlamaktır. Dünyanın kaderi dengede durmaktadır. Professor X’in (James McAcoy) de yardımıyla, Raven (Jennifer Lawrence) genç bir X-Men takımına yardım etmeli ve insanoğlunu tamamen yok oluştan kurtarmalıdır.

9- Resident Evil: Son Bölüm | IMDB Puanı 6.2

Ölümcül Deney: Son Bölüm (Özgün adı: Resident Evil: The Final Chapter), Paul W. S. Anderson’ın yönettiği ve başrolünde Milla Jovovich’in bulunduğu bir bilim-kurgu aksiyon filmi. Ölümcül Deney: İntikam’ın devam filmidir. The Red Queen insan ırkını kökünden yok edecek bir planın peşindedir ve Alice, Jill, Claire, Leon, Ada ve Wesker bu tehlikeyi önleyebilmek için acil bir şekilde The Hive’a ulaşmak zorundadır.

10- The 5th Wave (5. Dalga) – IMDB Puanı 5.2

5. Dalga (Özgün adı: The 5th Wave), 2016 yapımı Amerikan bilim kurgu gerilim filmi. İnsan görünümlü uzaylılar tarafından yapılan saldırıdan kurtulan genç bir kız, kaybolan erkek kardeşini aramaya koyulur. Kardeşini arama çalışmalarına uzaylı olup olmadığı belirsiz olan bir çocuk yardımcı olacaktır. Dünyanın sonunu getirecek olan 5. dalgadan kaçmak için başka çaresi kalmayan Cassie (Chloë Grace Moretz)’nin bu yabancıya güvenmekten başka çaresi kalmamıştır.  5th Wave Rick Yancey’nin çok satan romanından esinlenerek  Susannah Grant, Akiva Goldsman ve Jeff Pinkner tarafından yazılarak beyaz perdeye aktarıldı. Başrollerini Chloë Grace Moretz, Nick Robinson, Ron Livingston, Maggie Siff, Alex Roe, Maria Bello, Maika Monroe ve Liev Schreiber’ın paylaştığı filmin yönetmen koltuğunda J Blakeson oturuyor.

Yorum yapmak için tıklayın.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı