Bilgi

2500 TL’ye Laptop Önerisi 2019


Herkese Merhaba. Bu yazımızda sizlere 2500 TL’ye en uygun seçenekte birkaç laptop önerisinde bulunacağım. Bir laptop satın almak istediğinizde ya çevrenize danışırsınız, ya Google’a bakarsınız yada doğrudan bir mağazaya girip bana şuradan iki kiloluk bir laptop der çıkarsınız. Aslında olması gerekenler tam olarak bunlar. Ancak satın aldığınız ürün hakkında az biraz fikir sahibi olmanız daha uygun seçenekte bir laptop satın almanızı sağlayacaktır. Bir laptop için temel olan üç bileşen işlemci, ram ve ekran kartıdır. Bu üç önemli donanım birimi bilgisayarınızın performansına doğrudan etki eder. Ancak donanım birimlerini nicelik olarak değil de nitelik olarak değerlendirilmesi her zaman daha doğru olacaktır. Örneğin; biri i7 işlemci mi daha iyi yoksa i5 işlemcimi dediğinde “elbetteki i7 işlemci daha iyidir” cevabı çoğunluktadır. Ancak durum her zaman böyle değildir. Aynı şekilde bunu RAM veya Ekran Kartı içinde söyleyebilirim. Benzer bir şekilde ekran kartı olarak 2GB ASUS GeForce GTX1050 mi yoksa 4GB MSI GeForce GT730 daha iyidir sorusunu yönelttiğimizde 4GB MSI GeForce GT730 ekran kartı daha iyidir cevabı alırız. Ancak durum tam olarak böyle değil! Örnek verdiğimiz 2GB ASUS, 4GB MSI karşısında hem fiyat, hem performans hemde hız olarak ikiye katlayacak bir değerdedir. Yani sırf bir değere bakarak aha bu çok iyidir algısı tamamen yanlıştır ve çoğunlukla bilgisizlikten kaynaklanır.

Tabi bu yazıda kafanızı teknik kavramlarla karıştırmayacağım. Ancak birinin size bak işte i7 işlemci, 4 GB RAM, 2 GB ekran kartı dediğinde sadece gülüp geçin. Geçen zaman içinde binlerce kişiye laptop önerisinde bulundum. İnsanlar temel olarak sorun çıkarmayacak yüksek performans gösteren laptopları tercih etmek istiyor. Tabi buradaki püf nokta bütçe! Yani ne kadar ekmek o kadar köfte. Ucuz diye hiçbir şey yok!

“Dünyada hiç kimse, hiçbir şeyi daha kötü yapmadan daha ucuza satamaz. Bir malın sadece fiyatına bakmak, bazı hileleri kabul etmek demektir.”

Hiçbir marka sattığı ürünü değeri altında satmaz! Gerekirse fabrikasından işçi çıkarır, hatta kapatır ama ucuza satmaz! Sonuçta kimse hayır işi yapmıyor. Temel amaç çoğunlukla daha çok kazanmak oluyor. Eğer satılan aynı marka model ürün arasında fiyat farkı çoksa büyük ihtimalle donanım birimlerinden biri daha düşük seviyededir yada yoktur. Ancak aynı donanım birimlerine sahip farklı markalar arasında fiyat farkı varsa da bu 100-200 TL’yi geçmez.

Standart bir kullanıcı iseniz dikkat etmeniz gereken önemli noktalardan biri FreeDos’tur. FreeDos bilgisayarlar üzerinde işletim sistemi bulunmuyor. Yani bilgisayarı açtığınızda sadece siyah bir ekran gelir. Kullanmanız için Windows 7, 8 veya 10 gibi bir işletim sistemi yüklemeniz gerekiyor. Firmalar işletim sistemine para vermek istemediklerinde bilgisayarı FreeDos olarak satarlar. Haliyle 250-400 TL arasında bir fiyat farkı oluşuyor. Yani aynı iki üründen biri FreeDos ise büyük ihtimalle fiyatı daha uygun olacaktır. FreeDos bir bilgisayara işletim sistemi yükleme olayına “Format Atma” deniliyor. Çevrenizde format işlemlerinden anlayan biri varsa elbette bu tipte bir laptop almanız daha doğru olacaktır. Format atma işlemi tüm işlemlerle beraber 2-3 saati alabilir. Ancak doğru bir şekilde format atılmazsa donanım birimlerini istenilen performansta kullanamayacağınızı belirtelim.

Hali hazırda 2500 TL’ye alabileceğiniz bir laptop ile günlük işlemlerinizi rahatlıkla yapabilirsiniz. Ancak PUBG, CS-GO, WOT, GTA V gibi bir oyun oynamayı planlıyorsanız bence hemen vazgeçin. Çünkü bu değerde hiçbir laptop grafik değerleri yüksek oyunu kaldıracak performansa sahip olmayacaktır. Ancak temel grafik özelliklerine sahip oyun, program ve uygulamaları kullanabilirsiniz. Örneğin; internette gezinebilir, film veya video izleyebilir, word-excel-powerpoint ofis programlarını kullanabilir, düşük grafik belleği isteyen oyun ve programları kurup çalıştırabilirsiniz. Kısaca 2500 TL’ye bir laptop alacaksanız beklentinizi çok yüksek tutmamanızı tavsiye ediyorum.

Asus X540LA-XX972T Notebook

Piyasada 2500 TL’ye yakın ve en uygun seçenekteki laptop bu model olduğunu söyleyebilirim. Biraz daha uygun fiyatlısı ise FreeDos özelliğinde olanları oluyor. Ayrıca dilerseniz sonradan 4 GB DDR3L 1600 MHz SDRAM RAM ekleyerek 8GB’a çıkarabilirsiniz. Tabi bu RAM ekleme işlemi doğrudan performansa olumlu yönde etki edecektir. Laptop üzerinde SD/ SDHC/ SDXC kart yuvası, VGA Web Kamera, HDMI ve USB girişleri bulunuyor. Kısacası normal bir kullanıcı için ideal özellikleri taşıyor. Tasarımı oldukça şık olup ağırlığı 1.9 kg ağırlığında olduğunu hatırlatalım. Bu modelde daha uygun seçenekte laptop bulduğunuzda donanım birimlerini karşılaştırmada fayda var. Başta dediğimiz gibi ürün ucuzlaştıkça donanım birimlerinin fiziksel değeri düşmektedir.

  • İşlemci: Intel Core i3 5005U – 2.0 GHz 3 MB Önbellek
  • Ram: 4 GB DDR3L 1600 MHz (Max 8 GB)
  • Harddisk Kapasitesi: 1 TB SATA (5400 Rpm) HDD
  • İşletim Sistemi: Windows 10
  • Ekran Kartı: Intel HD 5500 Ekran Kartı
  • Ekran Özelliği: 15.6″ 16:9 HD (1366 x 768)

Dell Inspiron 15 3567-FHDB06F41C Notebook

Dell, büyük beğeni toplamış olan laptop modelleri satıyor. Kalitesini anlatmaya gerek yok. Performans olarak yukarıdaki modelden bir tık üst değerlere sahip bu laptop tercihleriniz arasında bulunması gerekenlerden. Bu ürünü ucuz yapan ise kuşkusuz FreeDos olması. Yoksa fiyatı 3000 TL’ye kadar çıkabiliyor. RAM olarak 16 GB’a kadar destek veriyor. Ayrıca SD kart (SD, SDHC, SDXC) ile Tek Dijital Mikrofona Sahip Tümleşik Geniş Ekran HD (720p) Web Kamerası buluyor.

  • İşlemci: Intel Core i3 6006U – 2.0 GHz 3 MB Önbellek
  • Ram: 4 GB DDR4 2400 MHz
  • Harddisk Kapasitesi: 1 TB SATA (5400 Rpm) HDD
  • İşletim Sistemi: FreeDos
  • Ekran Kartı: AMD Radeon R5 M430 2 GB
  • Ekran Özelliği: 15.6″ Full HD LED Ekran (1920 X 1080)

Asus X Series X540BA-GO179T Notebook

Bana “2500 TL’nin altında günlük kullanım için bir laptop önerir misiniz?” sorusuna büyük ihtimalle şu an için ilk tavsiye edeceğim modeller arasında bulunuyor. Beklentiniz çok yüksek değilse ve şık tasarıma sahip bir laptop arıyorsanız bu tam size göre. Bu ürünün FreeDos olanları ise 1700-1800 TL arasında değişen fiyat etiketine sahip. Vatan Bilgisayar’da ise yaklaşık 2.420 TL gibi bir fiyatı bulunuyor. Ayrıca sonradan ekleme ile maksimum 16 GB DDR4 1866MHz SDRAM’e yükseltebilirsiniz.

  • İşlemci: AMD Core A6 9225 – 2.6GHz(Turbo Max 3.0 GHz) 1 MB Önbellek
  • Ram: 4 GB DDR4 (Max 16 GB)
  • Harddisk Kapasitesi: 1 TB SATA (5400 Rpm) HDD
  • İşletim Sistemi: Windows 10
  • Ekran Kartı: AMD Radeon R4 graphics
  • Ekran Özelliği: 15.6″ HD LED (1366×768)

Yorum yapmak için tıklayın.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı