Bilgi

Araç Periyodik Bakım Nedir? Neleri Kapsar?


Sürücülerin, yolcuların ve otomobilin sürüş güvenliği çok önemlidir. Zamanla araçlarda meydana gelebilecek ufak çaplı arızalar sürücüler fark etmeden büyük sorunlara yol açabilir. Motorlu araçlarda önemli parçaların belirli aralıklarla kontrolünün sağlanması, gerekli ayarlamaların yapılması ve arızalı veya eskiyen parçaların değiştirme işlemlerinin gerçekleştirilmesi gereklidir. Bu işlemlerin tümüne periyodik araç bakımı denilmektedir. Araç marka ve modeline göre belirlenen kilometrelerde periyodik bakım yapılması tavsiye edilmektedir.

Periyodik Bakım Neleri Kapsamaktadır?

Periyodik bakım aracın önemli parçalarının doğru çalışmasını sağlayan bileşenlerin kontrolü, gerekli olan ayarların yapılması ve olası problemler çıkarabilecek bölüm ve parçaların kontrol edilmesini kapsayan bir bakım sürecidir. Periyodik bakımda aşağıdaki parçalar mutlaka kontrol edilir.

– Motor Yağının Değiştirilmesi

Motorun ısısının düzenlenmesini ve mekanik parçaların sürtünmeden kaynaklı aşınmalarını azaltan motor yağı, periyodik bakım sırasında mutlaka değiştirilerek, yenilenir. Motor yağı, motorlu taşıtlarda motorun çalışan parçaları arasında kaygan bir yağ tabakası oluşturarak sürtünen yüzeylerin aşınmasını önler. Ayrıca motorun içinde çalışan parçaları temizler. Motor yağları dizel ve benzinli yağ olarak ikiye ayrılır.

– Yağ Filtresinin Değiştirilmesi

Motor içerisinde devir daim yapan yağın temiz olması çok önemlidir. Bu nedenle de yağ çıkışında bulunan motor yağı filtresi periyodik bakımlarda kontrol edilir ve değiştirilir. Araçların içerisinde bulunan en önemli parçalardan biri de yağ filtresi olur. Araçlar çalışırken motorların rahat bir şekilde hareket edebilmesi için yağlar kullanılır. Yağlar sayesinde motordaki sürtünme azaltılır ve enerji kaybı engellenir. Bu yağlar sayesinde motorda ortaya çıkabilecek karbon artıklarının birikmesi de engellenmiş olur. Aracın yağ filtresi süreli olarak kullanılan bu yağlarda birikmeye başlayan zararlı maddelerin filtrelenerek yağdan uzaklaşmasını sağlar. Motor çalıştıkça ortaya çıkan bu parçaların filtre tarafından uzaklaştırılması motorun sorunsuz bir şekilde çalışmaya devam etmesini sağlar. Filtrenin bulunmaması motorun kısa sürede bozulmasına, yanmasına sebep olabilir.

– Hava Filtresinin Değiştirilmesi

Hava filtresi, motorun yakıtı tepkimeye sokma işlemi için ihtiyaç duyduğu oksijeni içeren havayı dışarıdan soğuran parçadır. Hava filtresi aynı zamanda dışarıdan gelen havayı temizleme görevini de üstlenir. Hava filtresinin motor için sağladığı hava her zaman yüksek verim sağlamayabilir. Motorun yanma odasına giren havanın filtrelendiği hava filtresinin de kontrolü ve değiştirilmesi önemli. Bu nedenle de yanma odasına en ufak bir parçacığın dahi girmemesi için periyodik bakımlarda hava filtresi mutlaka değiştiriliyor.

– Polen Filtresinin Değiştirilmesi

Polen filtresi ya da klima filtresi, klima sistemi olan araçlarda dışarıdan süzülen havanın kabin içine aktarılmadan önce filtrelenmesini sağlayan sistemdir. Karbonlu ve karbonsuz modelleri mevcuttur. Karbonlu çeşidinde havanın filtrelenmesi filtrenin üst kısmındaki özel karbon kaplama sayesinde daha etkin bir şekilde yapılır. Polen filtresi; hava filtresi, yakıt filtresi, yağ filtresi ile birlikte belirli periyotlarla değiştirilen bir bakım ürünü haline gelmiştir.

– Yakıt Filtresi Değişimi

Yakıt filtresi, Yakıt (benzin/dizel) içerisinde olabilecek katı pisliklerden süzme işlevi gören parçadır. Depodan motora giden yakıt hattı üzerinde ve/veya yakıt deposunun içinde, genelde sol taraftaki (sürücü arkasındaki) yakıt deposu kapağının içinde bulunur. İçten yanmalı motora sahip araçların büyük bölümünde bulunmaktadır.

– Lastik Bakımı ve Kontrolü

Balans ve ön düzen ayarı ile birlikte basınç, nitrojen dolumu, lastik aşınmasını içeren lastik bakımı da periyodik bakım çerçevesinde yer alıyor. Sorunlu ya da sorun çıkaracak lastikler veya ayarlar bakım sırasında düzeltilerek daha sağlıklı bir sürüş için hazırlanıyor.

– Akü Bakımı ve Kontrolü

 Aracın çalışması için marş motoruna akım gönderen akü de periyodik bakımda kontrol edilir. Bağlantı kabloları, akünün elektrolit seviyeleri, akü voltajı ve kutup başı temizliği bu bakım sırasında mutlaka uzman servis tarafından yapılır.

– Ateşleme Bujisinin Kontrol Edilmesi

Bujiler de periyodik olarak kontrol edilmesi gereken araç içi mekanizmalardan biridir. Aracın doğru çalışabilmesi için gerekli olan bu bileşenler de periyodik bakımlarda kontrol edilir ve gerektiği durumlarda değiştirilir.

– Fren Sisteminin Kontrol Edilmesi

Fren balataları, fren merkezi, fren hidroliği, fren bağlantı hortumları gibi bileşenler de periyodik bakım kontrolleri içerisinde yer alıyor.

– Far ve Aydınlatma Sistemi Kontrolleri

Önemi tartışılmaz derece büyük olan far ve aydınlatma sistemleri de periyodik bakım dahilinde kontrol ediliyor. Gerekli düzeltme ver düzenlemeler mutlaka yapılıyor.

– Egzoz Sisteminin Kontrol Edilmesi

Bağlantı hattında herhangi bir paslanma ya da kaçağın olmaması, egzoz açısından önemli olduğundan dolayı periyodik bakımlar dahiline giren kontrollerden biri de egzoz sitemi kontrolüdür.

– Süspansiyon Sisteminin Kontrolü

Amortisör, rot başı ve rotillerin de periyodik bakımlarda kontrol edilmesi bir gereklilik. Aşınan ya da işlevini yerine getiremeyen parça ve kısımlar bu bakım sırasında mutlaka değiştiriliyor.

Yorum yapmak için tıklayın.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı