Bilgi

BIOS Pili Nedir? Ne İşe yarar?


BIOS (Basic Input/Output System – Temel Giriş/Çıkış Sistemi). CPU’nun bilgisayarın beyni olduğunu düşünelim. BIOS da bilgisayarın beyinciği düşünülebilir. Bilgisayarı açtığımızda yazılımları, donanımları, CD Romu, kartları vb. çalışmaları için gereken güce sahipler mi ve düzgün çalışıyorlar mı diye kontrol eden bir yazılımdır. BİOS çipi ya da çiplerinin görevi CPU’nun yapılmasını istediği işleri yapmaktır. Diskleri disket sürücüleri çalıştırır, gerektiğinde durdurur. Fareden, modemden, klavyeden ve tarayıcıdan gelen sinyalleri CPU’ya ya da hafıza çiplerine gönderir.

BIOS Pili ve BIOS Çipi

bios pili ve bios

Gelelim BİOS piline! BİOS pili BİOS’taki verilerin yani şifre, tarih ve saat gibi bilgisayarın olmazsa olmaz verilerinin güncel tutulması için gerekli enerjiyi sağlar. Her anakartta bir BİOS pili zorunlu olarak mevcuttur. Bilgisayarımızda bir BİOS pili olduğunu ilk açıldığında bilgisayarımız bize tarihi ve saati sorduğunda anlarız. BİOS pili bilgisayarımızın çalışması için değil bilgisayarımızın çalışmadığı zamanlarda devreye girer. Ömrü iki yıldır. Hangi sıklıkla kullanıldığına göre değişebilir. Bilgisayarımızın uzun süre kapalı kalsa bile saati ve tarihi unutmaması BİOS pili sayesindedir.

Masaüstü bilgisayarlarda kasada BİOS çipinin yanında bulunur. Laptoplarda ise farklı yerlerde bulunabilir. BİOS pili değiştirilirken güvenlik açısından bilgisayarımızda kesinlikle elektrik olmamalıdır.

Yorum yapmak için tıklayın.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı