Bilgi

Demir Hapları Kilo Yapar Mı?


Demir vücudumuz için oldukça önemli birçok sistemimizi doğrudan etkileyen bir mineraldir. Sağlıklı beslenen insanlarda demir eksikliğinin görülmesinin birçok nedeni olabilir. Özellikle kadınlarda adet kanamasıyla beraber bu durum gözlenebilir ki bu durum oldukça yaygın ve normaldir. Normal olmayan şey kadınların demir eksikliği tedavisinde kullanılan ilaçları kilo aldırır korkusuyla kullanmamalarıdır. Sonuç olarak da ortada zombi gibi dolaşan soluk benizli, yorgun bitkin, sinirli, konsantrasyon sorunu yaşayan, iş ve okul hayatında ne kadar çalışsa da istediği sonucu alamayan, sürekli grip nezle olan bağışıklık sistemi zayıf insanlar daha çok da kadınlar.

Bir Şehir Efsanesi

Demir haplarının kilo yaptığı fikri tam bir şehir efsanesi. Evet sevgili kadınlar, yılardır bu şehir efsanesiyle oyalandık kendi kendimizi kandırdık sonuç olarak birçoğumuz sırf demir eksikliğimiz yüzünden depresyona girdik sinirli hissettik etrafımızla sorun yaşadık. Bu ilaçlar kilo yapmıyor. Öncelikle kadınlar kendi dünyalarında sonra da diğerleriyle bu efsaneyi yok etmeliler.

Günlük demir ihtiyacımıza bakacak olursak tabi ki kadınların daha çok demir alması gerektiğini görüyoruz. Hatta bir kadın hamilelik döneminde bu ihtiyacını mutlaka karşılamalı. Rakamlara bakacak olursak;

  • Erkekler için 10 mg
  • Kadınlar için 18 mg
  • Gebelik döneminde 27 mg
  • Emzirme dönemi 18 mg
  • Ergenlik dönemi 15 mg
  • Çocuklar için 10 mg

Yan Etkileri

Bu şehir efsanesinin dışında gerçek olan tek bir şey var. O da şu: Bu ilaçları kullandığınızda karın ağrısı, ishal, kabızlık, mide rahatsızlığı, kramp, dışkıyı siyaha boyamak gibi bazı yan etkiler oluşabilir. Bu da çok doğal bir şey ve asla korkmanıza gerek yok. Hatta bazı araştırmalar insanı hayrete düşürür nitelikte. Demir eksikliğiniz olduğunda kilo veremeyeceğinizi biliyor muydunuz?

Demir Eksikliği Tedavisiyle Zayıflama

Demir, normal tiroid aktivasyonu ve hücresel fonksiyon dahil olmak üzere uygun metabolizma için gereklidir. Demir eksikliğiyle ilgili geleneksel düşünce, ya demir içeren gıdalar tüketmiyorsunuzdur ya da sağlık sorunlarınızdan dolayı sizde yoktur. Kırmızı et yemeyen, çok egzersiz yapan ve sindirim kanaması olan ya da diğer kan kaybı olan kişiler, demir eksikliği riski altındadır. Yapılan bir araştırmada kilo vermek için çabalayan insanların %75’inde gözlenen sonuçlar insanları oldukça şaşırtmış. Aşırı kilolu kişilerin en az yarısına yapılan kan testlerinde demir metabolizmasının bozulduğu açıkça ortaya çıkmıştır. Yani aldığınız kilolarla ilişkili olarak karaciğerinizde sorunlar oluşuyor ve 2000’li yıllarda keşfedilen bir hormon olan hepcidin miktarı vücudunuzda artıyor. Hepcidinin artışıyla beraber vücudunuzda kısa süreli inflamasyonun üstesinden gelmenize yardımcı olur. Fakat inflamasyon iyileşmeye başladığında demir miktarı azalıyor. Bu nedenle demir eksikliğinin giderilmesi gerkiyor ki yukarıda bahsettiğimiz yan etkiler yaşanmasın. Sağlıklı bir yaşam ve sağlıklı bir kilo verme süreci için mutlaka demir eksikliğimizin tedavi edilmesi, bunun yanında da demir açısından zengin gıdalar tüketmemiz gerekiyor.

Önemli Uyarı: Sitemizde bulunan içeriklerin hiç biri doktor tavsiyesi değildir. Sadece bilgilendirme amaçlıdır. İlaç kullanımı veya tedavi söz konusu olduğunda kesinlikle doktorunuza başvurmanız önerilir.

Yorum yapmak için tıklayın.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı