Bilgi

DMCA Nedir? Ne İşe Yarar?


Son zamanlar özellikle herhangi bir konuyu araştırdığınızda karşınıza “ABD Dijital Binyıl Telif Hakkı kapsamında aldığımız bir şikayeti uygun bularak, 2 sonucu bu sayfadan kaldırdık. İsterseniz,LumenDatabase.org adresinde bu içeriğin kaldırılmasına neden olan DMCA şikayetini okuyabilirsiniz.” şeklinde bir uyarı çıkıyor.

Bu makalemizde DMCA nedir? DMCA Şikayeti nedir? Ne işe yarar? Nasıl çalışır? DMCA ücretlimidir? sorularına yanıt vereceğiz.

DMCA Nedir? Nasıl Kullanılır?

DMCA İngilizce Açılımı “Digital Millennium  Copyright Act ” olup Türkçe’ye çevrildiğinde “Dijital Bin Yıl Telif Hakkı Yasası” anlamına gelmektedir. DMCA İçerik hırsızlarına yani başkalarının yazılarını, makalelerini v.s izinsiz bir şekilde copy-paste yapanlara karşı oluşturulmuş bir servis. Bu servis sayesinde yazılarınız/makaleleriniz koruma altına girmiş oluyor. DMCA’nın amacı içerikleri çalan kişileri cezalandırmak. Türkiye’de kullanımı pek yaygın olmasada Amerika ve Avrupada yaygın olarak kullanılmaktadır.

DMCA’ya üye olan herkesin bir adet takedown hakkı bulunmaktadır. Peki nedir bu Takedown? Baktınız içeriklerinizi devamlı çalan biri var! Hemen bu siteyi ihbar ediyorsunuz ve sitenin sizden çaldığı yayınlar google’de siliniyor. Peki başka sitelerde varsa! İşte ücretsiz takedown hakkı bir tane başka almak için para ödemeniz gerek. Tahminden 300 TL felan.

DMCA Ücretli mi? Kayıt Nasıl Yapılıyor?

Hayır DMCA tamamen kısmen ücretsizdir. http://www.dmca.com adresine giderek basit bir şekilde kayıt olabilir blogunuzu kaydettikten sonra içerik hırsızlarına karşı koruyabilirsiniz. Kayıttan sonra yapmanız gereken herhangi bir şey yok. Ayrıca siteniz içinde bir sertifika düzenleniyor.

DMCA’ya kayıt olmak için buraya klikleyin. Kayıt işlemlerinizi yaptıktan hemen sonra “My Protected Pages” sekmesinden “Add Protected Page” menüsüne tıklayınız. Tasarımını seçtiğiniz DMCA kodunu sitenize yerleştiriniz. İşlem bu kadar. Bu kod sayesinde yazılarınız sürekli taranıyor ve kayıt altına alınıyor. Ayrıca bu kodu diğer sitelerinizde kullanabilirsiniz.

Yorum!

Çalınan içeriklere karşı aslında herkes muzdarip. Özellikle rank değeri yüksek bir site sizin el emeği göz nuru bir-kaç yazınıza kafayı taktıysa google sizi spama düşürebiliyor. Özellikle kaliteli bir yazı yazdığınızda başkaları bunu çalıp kendi malıymış gibi yayınlıyabiliyor. Tabi bu işin önüne geçmek çok zor. Benim diye iddia etseniz bile yapacak hiçbir şey yok. Bence yapacağınız tek bir yol var oda google’den ping etmek :)) Sanırım yazı yazdığınızda ilk olarak URL’yi ping ettirin belki çözüm olur.

4 Yorum

4 Yorum

  1. Zet

    22 Mart 2018 at 16:47

    Merhaba,
    DMCA, yani Digital Millennium Copyright Act’in kendisi aslında ABD’nin dijital alanda telif hakları korumasına yönelik yasalarından biridir. Yani kendisi bir sistemden ziyade, bir yasadır. Ama evet, dijital ortamda telif haklarının korunmasına yönelik bir uyar-kaldır (notice and takedown) sistemi getirmektedir. Bu yasaya göre dijital ortamda hak ihlalinde bulunan içeriğin kaldırılması için belirli bir çerçeve izlenerek şikayette bulunulabilir. Bu kapsamda pek çok internet portalında da zaten şikayet alanları mevcuttur. Örneğin: https://www.google.com.tr/blogger_dmca.html, veya https://support.udemy.com/hc/tr/articles/229231547-Telif-Hakkımı-İhlal-Eden-Bir-Udemy-Kursunu-Nasıl-Bildirebilirim-
    DMCA.com adlı site sanıyorum bu yasayı temel alarak sizin adınıza uyar-kaldır yapma ve ihlalleri takip etme hizmeti sunan özel bir firma. Bildiğim kadarıyla bir sitede yer alan içeriklerin DMCA koruması altına girmesi için DMCA.com’a üye olmak gibi bir mecburiyet bulunmuyor. Ayrıca DMCA.com’a alternatif başka firmalar da yine benzer hizmetler sunuyor olabilirler. İçeriğiniz üzerindeki telif hakları ihlal ediliyorsa, ABD’de DMCA yasası temel alınarak gerekli süreçler başlatılabilir. “Takedown” talebinde bulunmanız için herhangi bir ücret ödemeniz gerekmiyor olmalı. Türkiye’de de 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu temel alınarak gerekli süreçler başlatılabilir. Yine aynı şekilde, ihlal eden içeriğin kaldırılmasına yönelik uyarı gönderiminde herhangi bir yere bir ücret ödenmesi gerekmiyor. Telif haklarıyla ilgili daha detaylı bilgiye http://www.telifhaklari.gov.tr adresinden de ulaşılabilir. Yanlışım varsa düzeltirseniz sevinirim, ancak bir karışıklık olduğunu düşündüğüm için bu detayları yazmak istedim. Teşekkürler.

  2. Kullanici

    13 Eylül 2018 at 00:06

    Google görsellerde arama yaparken “ABD dijital binyıl telif hakkı…” diye bir yazı gelip gidiyor sıkıntı olurmu bana

  3. Kullanici

    13 Eylül 2018 at 00:08

    Google görsellerde gezerken “ABD dijital binyıl telif hakkı…” gibi bi yazı çıktı sıkıntı olurmu??

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı