Bilgi

HUSUSİ PASAPORT (YEŞİL PASAPORT) NEDİR?


Hususi veya bilinen diğer adıyla “yeşil pasaport” devlet adına görev yapmakta olan memurlara ve kanunda belirtilen şartları taşıdıkları sürece bu memurların ailelerine 10 yıllık süre ile verilen pasaport türüne denir. Yeşil renkli olduğu için yeşil pasaport olarak isimlendirilir. Hususi pasaportun birçok ayrıcalığı bulunmaktadır. Birçok ülkeye belirli gün sayısı ile sınırlı olmak üzere vizesiz giriş olanağı sağlar.

YEŞİL PASAPORT KİMLER ALABİLİR?

Hususi pasaport, sadece devlet kuruluşunda memur statüsüne sahip ve Emekli Sandığına kayıtlı kişilere verilmektedir.

  • TBMM eski üyeleri ve eski bakanlara.
  • Birinci, ikinci ve üçüncü derece kadrolarda bulunan ya da emekli olmuş memur ve diğer kamu görevlilerine.
  • Büyükşehir il ve ilçe başkanlarına (görev süreleri boyunca).
  • Birinci dereceden emekli olan eski belediye başkanlarına.
  • Devlet sporcularına.
  • Belirli şartlara tabi olmak üzere Özelleştirilen Türk Telekom, T.C. Ziraat Bankası, Halk Bankası ve Emlak Bankası çalışanlarına.
  • 2017’de çıkan “İhracatçılara Hususi Damgalı Pasaport Verilmesine İlişkin Esaslar” isimli yasa gereğince belirli ihracat oranlarını geçmiş iş insanlarına.

Yeşil pasaport alma hakkı bulunan kişilerin eşine ve 25 yaşını aşmamış çocuklarına yeşil pasaport verilir.

YEŞİL PASAPORT NASIL ALINIR?

Hususi pasaport başvurusu yapmak isteyen kişilerin gerekli belgeleri tamamlayarak ve gerekli ödemeleri yaparak il nüfus müdürlüklerine başvurmaları gerekir. Yeşil pasaport başvurusu için randevu Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü veya E-Devlet web sitesi üzerinden online olarak yapılabilmektedir.

Yeşil Pasaport İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Yeşil pasaport hakkını kullanmak isteyenler, aşağıdaki belgeleri tamamlayarak başvurularını yapabilir.

Çalışanlar için: Memurun çalıştığı kurumun il, bölge veya genel müdürlüğünce hazırlanmış imza sirküleri (Başvuru talep formu.)

  • Emekliler için: Emekli oldukları tarihte verilen kadro bilgisini gösteren belge
  • İstifa etmiş kişiler için: Çalıştığı dönemdeki kadrosunu gösteren belge
  • Hak sahibi vefat edenler için: Hak sahibinin vefat ettiği tarihteki kadro bilgisini gösteren belge
  • 18 yaşından küçükler için: Velilerden alınmış muvafakatname
  • Öğrenci belgesi (Ebeveynlerinin hakkından dolayı hizmet damgalı pasaport alacak çocuklar için)
  • Son altı ayda çekilmiş 2 adet biyometrik fotoğraf.
  • C. Kimlik (Nüfus cüzdanının aslı)

YEŞİL PASAPORT SÜRESİ NE KADAR?

Hususi yeşil pasaportlar, çalıştığınız kurumdaki yöneticinizin talebine ve İçişleri Bakanlığınca belirlenen parametrelere göre 6 aydan 10 yıla kadar verilebilmektedir.

İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, yeşil pasaportun geçerlilik süresi 10 yıla çıkarılmıştır. Bu nedenle süresi dolan veya dolmasına bir yıldan az kalan pasaportların geçerlilik süresini uzatma işlemleri ücretsiz gerçekleştirilir. Geçerlilik süresi dolan veya dolmasına 1 yıldan az süre kalan hususi pasaportların geçerlilik süresinde uzatma işleminin başladığının ifade edildiği İçişleri Bakanlığı açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

“Hususi pasaportların geçerlilik süresinin uzatma işlemi kapsamında; 2010 tarihinden sonra düzenlenmiş ve fiziki olarak iptal edilmemiş (delinmemiş, vb) pasaport ile il nüfus ve vatandaşlık müdürlüklerine şahsen müracaat edilmelidir. Hususi pasaport uzatma işlemi ücretsizdir. Süresi uzatılacak pasaportun geçerlilik süresinin dolmuş olması veya dolmasına bir yıldan az süresi kalmış olmalıdır. Kanunda belirlenen sınırlamaları aşmayacak şekilde hak sahiplerinin pasaport süresi en fazla beş yıl uzatılır. Basım aşamasında bekleyen başvurular hariç, uzatma işleminde hususi pasaport başvurusunda olduğu gibi çalışanlardan talep formu, emeklilerden ise sistemde kayıtlı değilse emekli belgesi talep edilir. Hak sahibinin çocuklarına ilişkin başvurularda; Pasaport Kanunu’nda belirlenen yaş sınırı (25 yaş) ve diğer şartlar doğrultusunda uzatma işlemi yapılır. Ergin olmayanların pasaportlarının süre uzatımı işleminde yasal temsilcilerin muvafakati alınır.”

YEŞİL PASAPORT YENİLEME

Yeşil pasaportunuzu yenileyebilmeniz için eski pasaportunuzun süresinin dolması gerekmektedir. Yenileme işlemi Nüfus Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilmektedir.

Yenileme işlemi için istenen belgeler, pasaport alırken istenen belgelere ek eski pasaportunuzdan oluşmaktadır. Nüfus Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü web sitesi üzerinden e-başvuru yaparak sadece defter bedelini yatırarak hususi pasaport yenileme işlemlerini yapabilirsiniz.

YEŞİL PASAPORT YENİLEME ÜCRETİ

Yeşil pasaport harcı alınmamaktadır. Hem ilk kez hususi pasaport alacaklardan hem yenileme yapacaklardan sadece defter bedelini ödemeleri talep edilmektedir.

2022 yılı yeşil pasaport defter bedeli ise tüm başvuru süreleri için 225 TL‘dir.

YEŞİL PASAPORTUN AVANTAJLARI

Yeşil pasaport sahibi kişilerin vizesiz gidebileceği ülkeler listesine buradan ulaşabilirsiniz. Hususi pasaport ayrıca pasaport harcından da muaf tutulur.

YEŞİL PASAPORT HAKKINDA SIKÇA SORULAN SORULAR

Yeşil pasaport kaç günde çıkar?

Başvuru yaptıktan sonra kişiselleştirilen pasaportlar PTT kargo ile il merkezlerine 1 ila 2 gün, ilçe merkezlerine en geç 4 iş günü içinde teslim edilebilmektedir.

Yeşil pasaport süresi nasıl uzatılır?

Yeşil pasaport süre uzatma işlemi de aslında yenileme işlemidir. Süresi dolan pasaportunuzu yenileyerek süresini uzatabilirsiniz.

Hususi damgalı talep formu nereden alınır?

Hususi/Hizmet Damgalı Pasaport Talep Formunu https://randevu.nvi.gov.tr web sitesi üzerinden temin edebilirsiniz.

Hususi pasaport ne kadar süreli verilir?

Hususi damgalı yeşil pasaportlar; 6 aydan az olmamak üzere kanunda belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde en fazla 5 yıl süreli verilmektedir.

Yeşil pasaportun süresi nasıl uzatılır?

Pasaportlarda süre uzatımı yapılmamakta olup her başvuruda yeni pasaport düzenlenmektedir.

Yeşil pasaportlar nerede yenileniyor?

Yeşil yani hususi pasaportlar Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nce yenilenmektedir.

Bordo pasaport ile yeşil pasaport arasındaki fark nedir?

Yeşil pasaport devlet adına çalışan memurlara ve belirli şartları taşıdıkları sürece bu memurların ailelerine verilirken; bordo pasaport için devlet çalışanı olma şartı aranmaz.

Yeşil pasaport en çok 5 yıl süre ile verilirken, bordo pasaportu 10 yıl süre ile alabilirsiniz.

Amerika’ya yeşil pasaportla gidilir mi?

Yeşil pasaportla vizesiz gidebileceğiniz yerler arasında Amerika yer almamaktadır. Amerika için ayrıca vize başvurusu yapılması gerekmektedir.

Yeşil pasaport Rusya’da geçerli mi?

Rusya, yeşil pasaport sahiplerinden 90 güne kadar olan ziyaretler için vize talep etmemektedir. Yeşil pasaportunuzla Rusya’ya vizesiz giriş yapabilirsiniz.

Yeşil pasaport defter bedeli nasıl ödenir?

Pasaport defter bedeli; vergi dairesi müdürlüklerine, PTT Şubelerine, anlaşmalı bankalara veya Gelir İdaresi Başkanlığına ait https://ivd.gib.gov.tr internet adresi üzerinden ödenebilmektedir. (Ödeme bilgileri sistem üzerinden görüntülendiğinden başvurularda ayrıca makbuz/dekont talep edilmemektedir.) En kolay ödeme şekli ise Mobil Bankacılıktır. Mobil bankacılık kullanıyorsanız Ödemeler – Vergiler – Pasaport – Pasaport Satış Bedeli (Defter) başlıklarını takip ederek ödemenizi yapabilirsiniz. Ödemeyi kendi adınıza veya başkası adına yaptığınızda doğru T.C. Kimlik Numarası girmeyi unutmayınız.

Yeşil pasaportumu kaybettim ne yapmalıyım?

Yeşil pasaportunuzu herhangi bir nedenle kaybettiyseniz Yurtiçinde İl veya İlçe Nüfus Müdürlüklerine, yurtdışında ise dış temsilciliklere bildirimde bulunulması gerekmektedir. Ayrıca polise ihbarda bulunmanızı tavsiye ediyoruz.  Eğer seyahat sigortanız varsa kaybınızı veya soygunu bildirmek için karakola gitmek gerekir. Bulunduğunuz şehirdeki bir Polis Merkezine giderek pasaportumu kaybettim ihbarda bulunmak istiyorum şeklinde durumunuzu izah edin. Ardından da birkaç önemli belgeyi doldurmanız istenebilir. Bu belgeler içerisinde en önemli olanı Pasaport kayıp tutanağıdır. Elçilik veya konsoloslukta veya doğrudan karakolda gerekli belgeleri doldurabilirsiniz.

  • Hususi Pasaport işlemlerinde harç bedelleri yatırılmayacaktır. Sadece pasaport defter bedeli yatırılacaktır.
  • Pasaport defter ücretleri her yıl Ocak ayında Maliye Bakanlığınca
  • 6 ay süreli pasaportlara birçok ülke vize vermemektedir. (Örneğin; Suudi Arabistan 6 aylık Pasaporta vize vermemektedir.)

Yorum yapmak için tıklayın.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı