Bilgi

İnternetin Çocuklar Üzerindeki Etkileri


Yeni bir araştırmaya göre son 20 yıldır çocukların ekran başında geçirdikleri süre çarpıcı bir şekilde arttı. Childwise firmasının yaptığı bir piyasa araştırmasına göre, 5-16 yaş arası çocuklar 1995 yılında üç saat civarı televizyon izlerken günümzde ortalama altı yedi saat televizyon izliyorlar.Ergenlik çağındaki erkekler ortalama 8 saat televizyon başında zaman geçiriyor. Kızlar ise en az 3 veya 4 saat  televizyon izliyorlar.

Childwise tarafından derlenen çocuklarla ilgili bu araştırmada  çocukların medya alışkanlıklarının kapsamlı bir resmini oluşturabilmek için 1995 yılından gününmüze kadar veriler toplanmış.

Ergenlik çağındaki kız çocukları günümüzde ortalama 7 veya 7,5 saaati ekran karşısında harcarken 1995 yılında bu sürenin 3,5 saat olduğu verilerle doğrlanmıştır.

Ekran başında harcanan süre önceden sadece televizyon izleme süresiyle alakalıyken şimdilerde televizyon, oyun oynama, bilgisayar, akıllı telefon ve tabletle geçirilen sürenin toplamına eşit oluyor.

Günümüzde ise çocuklar multi-screening yani çoklu izleme denilen bir hastalığa tutulmuş durumdalar.Yani bir çocuk aynı anda hem televizyon izleyip hem de tabletle oyun oynayabiliyor ve bu iki ekranı eş zamanlı takip edebiliyor.Bu durumun faydaları ve zararları tartışmaya açık bir konu elbette!

1995 yılından önce çocukların medya ile ana bağlantısı televizyon veya çizgi romanlardı.Yapılan araştırmaya göre günümüzde çocukların televizyon izleme alışkanlığı ciddi oranda değişti. Artık çocuklar yerel kanallardan ziyade Youtube gibi uygulamalar kullanılıyor.

Youtube bilindiği gibi çok popüler bir uygulama.Başka bir araştırmaya göre YouTube katılımcılarının yarısından fazlası 2013’ten beri site üzerinden TV’ye ve videoya erişmeyi oldukça fazla kullanıyorlar.

Hatta Netflix gibi internet üzerinden yayın yapan ve ücretli olan yayın organları son yıllarda oldukça popüler hale geldi. Tabiki bu yerel kanallar için iyi bir haber değil. BBC One, 1995’te% 80’den fazla, 2014’te ise% 40’ın üzerinde  7- 16 yaşlarındaki seyirciye sahip oldu. Türkiye deki durum ise daha karışık..

Sadece internette yayınlanan diziler,zamanında yayınlanmış popüler olan diziler, belgeseller, tartışma programları insanları internet dünyasına çekmiş durumda. Önceden hayatındaki en büyük eğlence çizgi roman ve kitaplar olan nesil yerine bugün internetsiz nasıl yaşanır diye panikleyen insanlar var. Elektrik kesintisi olduğunda dünyası kararan insanlar var.

Artık çocuklar ailelerinden gördükleri kültürle değil deinstagram gibi uygulamalardan gördükleri farklı insanların farklı kültürleriyle yetişiyor. Kendilerini bu şekilde keşfetmekten veya özgür olmaktan hoşlanıyorlar.

Hatta artık internet; gençlerin temel bir gereksinimi olarak tanımlamaktadır.

Son 10 yıldır gençler için en popüler olan web siteleri bile artık popülerliğini kaybetmeye başladı. Çünkü her geçen gün insanları cezbeden yeni uygulamalar güncellemeler geliyor.Yapılan bir araştırmada 2007 den beri Youtube ilk üçte olmayı başarırken Facebook son yıllarda düşüş yaşadı.Çünkü gençler artık Snapchat gibi en yeni ve popüler uygulamaları kullanmaya başladı.Facebook gitti Snapchat geldi.

Bakalım şimdi liste başında kim olacak ve kim popülerliğe elveda diyecek?

Daha da önemlisi bütün bunlar bizi nasıl etkileyecek?

Yorum yapmak için tıklayın.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı