Bilgi

Modem Tavsiyesi 2018


Uzun zamandır modem konusunda tavsiyelerde yazı yazmamıştım. Ancak zaman geçtikçe yeni model modemler ortaya çıkıyor ve doların yükselip-düşmesine bağlı olarak fiyatlar sürekli değişiyor. Bu yüzden sizlere bu yazımızda -kısaca- alabileceğiniz en iyi modemler konusunda bazı tavsiyelerde bulunacağım.

Modemler konusunda emin olun çok fazla teknik detay var, tabii sizleri bu teknik detaylar içinde boğmak istemiyorum. Yine de bilmeniz gereken bazı noktaları yazmadan geçemeyeceğim.

Modemler -hepimizin bildiği üzere- bilgisayarınızın telefon hatlarını kullanarak iletişim kurmasını sağlar. Standart telefon hatlarında sadece ses transferi yapılabilir. Bu durumda verileri sese ve sesi de veriye dönüştürmek gerekir. Bu dönüştürme işleminin çok yüksek bir hızla yapılması gerekir. Fakat telefon hatlarının kalitesi çok yüksek hıza izin vermemektedir. Bu nedenle her şey modemlerin kendi özelliklerine bağlıdır. Kısaca modemin görevi, bilgisayardan aldığı digital (sayısal) veriyi analog veriye çevirerek göndermek ve aynı şekilde karşı taraftaki bilgisayardan gelen analog veriyi tekrar digital veriye çevirerek bilgisayara iletmektir.

Modem terimi, modulation-demodulation kelimelerinin kısaltılması ile oluşturulmuştur.

Bir modem satın almak istediğinizde üzerinde veya tanıtımında büyük harflerle Mbps yazılarını görürsünüz. Aslında bu Mpbs değeri bir pazarlama stratejisinin gereği olduğunu düşünüyorum. Çünkü Mpbs tek başına modemin performansı hakkında bize bilgi vermez. Mbps değeri modemin saniyedeki aktarım hızı ile ilgilidir. Örneğin 300 Mbps özelliğinde bir modem aldınız. Bunun anlamı modem ile bağlı olan bilgisayarlar arasında maximum 300 Mbps hızında veri transferi yapacağıdır. Aksine internet hızınız 300 Mbps’ye çıkmaz. Hizmet aldığınız firmanın size sağladığı erişim hızı neyse o hızda interneti kullanmaya devam edersiniz. Standart olarak bir çok kullanıcı 8 Mbps, 16 Mbps, 24 Mbps, 35 Mbps veya 50 Mbps hızlarında paketlere sahiptir. Örneğin hizmet aldığınız firma size 24 Mbps tahsis etmişse hızınız aynen devam eder.  Değil 300 Mbps 1200 Mbps hızında bir modem alsanız bile hızınız 24 Mbps’nin üstüne çıkmaz. Umarım bu kısım anlaşılmıştır.

Diğer bir konu ve herkesin merak ettiği alacağınız modemin -kablosuz özelliğinin- ne kadar alanda kapsayacağıdır. Aslında bunu etkileyen bir çok faktör var. Öyle ucuza bir modem alıp mahalleye wifi yayını yapacağınızı düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Bu olay tamamen ne kadar ekmek o kadar köfte olayıdır. Kaliteli bir markadan alacağınız modemin fiyatı ne kadar yükselirse ona göre bir performans alacağınızı unutmayın. Unutmadan bir modemin ne kadar uzağa yayın yaptığını gösteren en önemli üç değer;

  • Çıkış (İletim) Gücü: Örnek |<20dBm(EIRP)
  • Kablosuz Standartlar: Örnek | IEEE 802.11n, 802.11g, 802.11b
  • Frekans Değeri: Örnek | 400-2.4835GHz

Kısaca bir modemin ne kadar güçlü olduğunu anlamak için çıkış gücü, kablosuz standartlar ve frekans ile ilgili bir konudur. Bu teknolojiler ne kadar güçlü ise elbette modemin fiyatı o derece artıyor. Fiyat her 50-100 TL oynadığında modemin sahip olduğu iletim teknolojisi güçleniyor diyebiliriz.

Birde şunu unutmayın alacağınız modemi balkonun bir köşesine koyup sonra way efendim niye iyi çekmiyor diye hayıflanmayın yada modemi yüksek elektromantik alana sahip bir cihazın yanına koyup modem bozuk çalışmıyor diye söylenmeyin. Modemleri daima evin orta alalına yakın ve yüksekte konumlandırın.

Şimdi size “09 Nisan 2018” itibariyle piyasada en çok tercih edilen, en çok kullanılan ve en uygun modem seçenekleri listeleyelim.

Modem Tavsiyesi 2018

Aşağıda tavsiye ettiğim modemler hali-hazırda piyasada en çok satılan ve şahsende tavsiye ettiğim modemlerdir. Bilgi açısından sonlara link koydum dilerseniz buralardan satın alabilir veya daha uygun seçenekte diğer e-ticaret mağazalarından satın alabilirsiniz. Google’de küçük bir araştırma yaparsanız daha uygun fiyatta olduğunu göreceksiniz. Anten konusu bir modemde çok önemli bir olay değil. Yani ne kadar anten varsa o kadar iyidir gibi bir algı yanlıştır. Zaten antensiz modemler içinde yerleşik halde anten bulunuyor. Çıkıntı olması görsel açıdan çok iyi çektiği düşüncesi oluşturuyor.

1- Asus DSL-AC51 2 Port AC750 ADSL/VDSL/Fiber Modem | Yaklaşık 300 TL | Tıkla

2- Zyxel VMG1312-B10D 300 Mbps VDSL2 / ADSL2+ USB Modem  | Yaklaşık 250 TL | Tıkla

3- Tp-Link TD-W8960N 4 Port 300Mbps Kablosuz Modem + Router  | Yaklaşık 150 TL | Tıkla

4- TP-Link Archer VR2800 Kablosuz Dual Bant Gigabit VDSL/ADSL Modem Router  | Yaklaşık 1000 TL | Tıkla

5- TP-LINK Archer VR600 1600 Mbps Kablosuz Dual Band Gigabit Modem/Router  | Yaklaşık 500 TL | Tıkla

6- TP-LINK TD-W8961N 300Mbps N Kablosuz 4-Port 2×5 dBi Antenli WPS ADSL2+ Modem/Router/AP | Yaklaşık 100 TL | Tıkla

7- TP-Link TD-W9970 300Mbps Kablosuz N USB VDSL2 Modem Router (Fiber Destekli) | Yaklaşık 200 TL | Tıkla

8- Asus DSL-N16 300Mbps Kablosuz VDSL/ADSL Modem Router | Yaklaşık 230 TL | Tıkla

9- TP-Link Archer VR400 ADSL Modem | Yaklaşık 350 TL | Tıkla

5 Yorum

5 Yorum

  1. Mert L

    27 Mayıs 2018 at 15:32

    Merhaba ben 2.olarak tavsiye ettiğiniz Zyxel in nbg6604 modemini aldım kablolarını vs taktım.Kurulum için zyxel i aradığımda hali hazırda çalışan bir modem olmadan bu modemi kullanamıyacağımı,yani bu modemin çoğaltıcı gibi 2. Bir modem olduğunu söylediler.Bu konu hakkında bilginizi almak istedim.

    • Alper Kaya

      9 Haziran 2019 at 00:15

      Merhaba. Sanırım bir teknik hata sonucunda “Zyxel Nbg6604 Ac1200 Dual band Kablosuz Router” tavsiyesi ile ilgili yanlış bilgi verdik. İletişim adresinizi bize (techwormweb@gmail.com) iletirseniz size bir adet modem hediye etmek isteriz. İyi günler.

  2. erkan

    22 Mayıs 2019 at 13:01

    Merhaba;
    Değeri paylaşımınız, emeğiniz ve Önerileriniz için çok teşekkür ederim. Sizlerin rehberliğinde doğru ürüne ulaşabiliyoruz.
    Türk Telekom taahüt süresi bitiminde modemi geri istediği için modmi teslim etmem gerekiyormuş. Başka bir iss’ye geçeçeğim modem almam gerekiyor. Yukarıda açıkladığınız üzere antensiz olması bir olumsuzluk teşkil etmiyorsa; ki benim tercihimde bu yönde. Sizden ricam; bu ürünlere eşdeğer wifi kopma sorunu olmayıp stabil çalışan antensiz modem olarak hangi ürünleri önerirsiniz.
    Çalışmalarınızda kolaylıklar ve iyi günler dilerim.
    Hoşcakalın.

  3. Timur

    8 Haziran 2019 at 10:00

    Mert L arkadaşın yorumunu okudum ve iyiki kumuşum.Bakın herkes bilgisayardan ve terimlerden alamak zorunda değil .Yazınızın başlığı “MODEM TAVSİYESİ” bilmeyen insanlar Mert bey gibi yazınıza güvenip alıyorlar ve aldıklarının modem olmadığını öğreniyor.2018 de yorum yazmış tenezzül edip cevap bile yazmamışsınız hadi cevap yazmadınız insan en azından başlığı değiştirir 250 tl az para değil daha fazla insanı yanıltmamak adına bir düzenleme yapın yazınıza ayıp

    • Cüneyt Çağala

      8 Haziran 2019 at 17:31

      merhaba. uyarınız için teşekkür ederiz. ayrıca hatalı bilgi verdiğimiz için özür dileriz. muhtemelen düzenleme aşamasında hata oldu ve yayına alındı. verdiğiniz bilgiyi dikkate alarak routeri yayından sildik. bir kez daha özür dileriz. biz hiçbir yazımızda hatalı bilgi vermemeye ve insanları yanıltmamaya özen gösteriyoruz. ama bazen dikkatimizden bazı konular kaçabiliyor.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı