Bilgi

Oyun Kulaklığı Tavsiyesi | Hangi Oyun Kulaklığı Almalıyım?


Bilgisayar oyunları için birçok kişi halen ses sistemi kullanıyor ancak son yıllarda piyasaya sürülen PUBG, Fortnite vs. gibi bazı yeni nesil oyunlarda sesleri duymanın yanında sesin yönünüde tayin etmek daha önemli bir hal almaya başladı. Bir oyunda akıcı ve kaliteli bir ses çoğu zaman oyunu daha iyi oynamanıza neden oluyor. Kalitesiz bir kulaklık baş ağrıtan bir duruma dönüştüğünde oyunu oynamak zevksiz hale gelebiliyor. Piyasada bolca kulaklık türü bulunuyor. Bu kulaklıklar içerisinde her bütçeye uygun nitelikle kulaklık bulmak mümkün. Oyun kulaklıkları genel olarak 75 TL ile 1000 TL arasında değişen fiyat etiketlerine sahip. Uygun fiyata iyi bir kulaklık ise ortalama 150-250 TL değerinde oluyor.

Kulaklık alırken elbette dikkat etmeniz gereken bazı özellikler bulunuyor. Bu özellikleri değerlendirerek, karşılaştırarak daha bir kulaklık sahibi olabilirsiniz. Öncelikle bütçenizi net bir şekilde belirledikten sonra, alacağınız oyun kulaklığının mikrofonlu olup-olmadığına dikkat etmeniz gerekiyor. Çünkü alacağınız kulaklık satıcının dikkatinden kaçıp veya yanlış bir bilgiyle teknik özelliklerinden mikrofonluymuş gibi bilgi sunulabiliyor. Öyle veya böyle alacağınız kulaklığın resmi sitesine gidip 10-15 dk. vakit harcayarak teknik özelliklerini gözden geçirmenizde fayda var diye düşünüyorum.

Oyun kulaklıkları içinde en iyiler olarak Razer, Bluedio, Beats, Asus, Logitech, Rampage, Skullcandy, Beyerdynamic, Sennheiser, V-MODA, Logitech, Hyper-X, Audio-Technica, Corsair, Sony, Fostex, JVC vs. gibi onlarca markanın ismini verebiliriz. Tabi buradaki temel olay tedarik sorunu. Bazı markaları sadece yurtdışı kökenli mağazalardan satın alabiliyorsunuz. Böyle bir durumunuz varsa elbette yurtdışından daha iyi bir kulaklık temin etmeniz mümkün. Ancak kargo, vergilendirme vs. gibi sorunları dikkate alarak doğru yerden alışveriş yapmanız gerekiyor.

Öncelikle bağlantı özelliği olarak her durumda “3.5 mm mini jack” kullanan bir kulaklık tercih edin. Bu yapı piyasada bulunan bütün tablet, telefon, laptop ve masaüstü bilgisayarlara uyumlu olacaktır. (Farklı ölçülerde bulmanız biraz zor tabi ama yinede belirtmekte fayda var.) Bunun dışında kablosuz kullanmanız tamamen tercih meselesi. Ancak oyunlarda kablolu -özelliği olan- bir kulaklık kullanmak her zaman ilk tercihiniz olmalıdır.

Kulaklık alırken ilk tanışacağınız kavram “Empedans” olacaktır. Empedans (Kulaklık Öz Direnci) kulaklık sisteminin ses kaynağından gelen elektrik akımına gösterdiği dirençtir. Daha basit bir ifade ile aynı ses kaynağına empedansı daha düşük bir kulaklığı taktığınızda daha yüksek ses alabilme olanağınız bulunuyor. Buradaki püf nokta, kaynağa göre kabul edilebilir bir ses seviyesi üretmek üzere tasarlanmışlardır. Ancak buradan empedansı yüksek bir kulaklık daha iyi olduğu anlamı çıkmasın. Empedansı düşük kulaklıklar daha çok telefon, tablet, MP3/MP4 çalar gibi müzik sistemleri için geliştirilmiştir. Bu tür kulaklıkların güçleri daha düşüktür ve talep edeceği maksimum güç bellidir. Yüksek empedansa sahip kulaklıklar ise, daha yüksek ses seviyeleri sağlamak için daha fazla güç gereksinimi duymaktadır. Ortalama kulaklıklar 8, 16 ve 32 ohm gibi çeşitli farklı empedans düzeylerinde üretilir. DJ kulaklıkları ise daha çok 25 ile 70 ohm arasında değişmektedir. Örneğin, bir DJ mikserine normal kulaklık taktığınızda kulaklığı patlatacaktır, tam tersi bir MP3 çalara bir DJ kulaklığı taktığınızda istediğiniz verimi alamayabilirsiniz. Empedansın görevini kısaca anlatacak olursak, çıkıştaki hassasiyeti ayarlamaktır. Empedans yükseldikçe hassasiyet azalır, sesler bir filtreden çıkmış gibi temizdir ancak detaylar azalır. Empedans düştükçe detay sesler ve hassasiyet artar,  ancak donanım ve kaynaktan gelen ses iyi değilse bu olumsuz yönde bir kirliliğe neden olacaktır. Kısaca burada oyuncu kulaklığı için 32 ohm veya yakın değerde bir empedansa sahip olan kulaklık tercih edilmelidir.

İkinci kavramımız ise “Kulaklık Frekans Yanıtı” olacaktır. Kulaklık frekans yanıtı, teknik olarak sesleri duyabileceğiniz bir aralığı gösterir. Bu aralık ne kadar genişse kulaklık o derece daha fazla sesi verecektir. Ancak insan kulağının duyacağı minimum ve maksimum bir ses aralığı olduğunu da unutmayalım. Bu nedenle aralığın çok yüksek olması çoğu durumda pek önemsenecek bir değer değildir. Düşük frekanslar daha yavaş titreşir, bunlar bass seslerdir. Yüksek frekanslar da daha hızlı titreşir, bunlar ise tiz seslerdir. Örnek olarak, 15 Hz – 20KHz arasında değere sahip bir kulaklık idealdir diyebiliriz.

Kulaklık ve mikrofon duyarlılık üçüncü olarak göreceğiniz kavramlardan bir tanesidir. Bu değerler kulaklık ve mikrofonun desibel (dB) cinsinden sahip olduğu değeri gösterir. Sesin şiddeti desibel (dB) cinsinden ölçülür. Desibel (dB), belirli bir referans güç ya da miktar seviyeye olan oranı belirten, genelde ses şiddeti için kullanılan logaritmik ve boyutsuz bir birimdir. Desibel daima iki değer arasındaki karşılaştırmadır. Bunun sonucu olarak da çoğu kez ölçülen güç değeri değişik olmasına rağmen desibel sayısı aynıdır. “0” dB insan kulağının işitebileceği en düşük ses olarak kabul edilir. “180” dB ise roketin fırlatılış anında çıkardığı ses olarak ölçülür. Desibeller logaritmik olarak artar ve azalır. Bu şu anlama gelir. 20 dB, 10 dB’den 10 kat daha şiddetlidir. 30 dB, 10 dB’den 100 kat daha şiddetlidir.

Bir oyuncu kulaklığı 1.5-2.5 metre arasında olması tavsiye edilir. Tabi genel olarak tüm oyuncu kulaklıkları ideal ölçülerde üretilmektedir. Fazla uzunlukta olan bir kablo rahatsızlık verebilir. Ancak bilgisayar kasasını TV’ye bağlayıp oyun oynuyorsanız en uzun ölçüye sahip bir kablo almanızı tavsiye ediyorum. Kablo kısalığının veya uzunluğunun ses kalitesine ciddi bir etkisi yok. Bu nedenle isteğinize uygun kablo ölçülerine sahip bir kulaklık almakta özgürsünüz.

Mikrofonu hareketli olanlardan almanızı öneriyorum. Sabit mikrofonlular bazen uygun bir duruma gelmediğinden pek kullanılabilir olmuyor. Bu nedenle karşılaştırma olacaksa hareketli bir mikrofon almanızı tavsiye ediyorum.

Hoparlör çapı olarak oyuncu kulaklığı denildiğinde karşımıza genellikle 40 mm ve 50 mm’lik kulaklıklar çıkıyor. Bu tamamen tercih meselesi. Birbirlerine karşı ciddi bir üstünlüğü var demek yanlış olacaktır.

Oyuncu kulaklığı alırken yumuşak ve konforlu kulak yastıklarına sahip olanları tercih edin. Uzun süreli kullanımda bazı kulaklıklar sert bir rahatsızlık verebiliyor. Bu nedenle görünüşe aldanmayarak ve deneyerek kafa yapınıza en uygun kulaklığı seçin. Ayrıca katlanabilir bir tasarıma ve ayarlanabilir kafa bandı olanlar daha kullanılabilir oluyor. Kulaklık üzerinde veya kablosunda ses kontrolü ve mikrofonu sessize almak için dahili kumanda bulunanlar var. Yine özelliklere sahip olanları almak tamamen size kalmış.

Son olarak tavsiye için bütçenizi veya eklemek istediklerinizi yorum kısmına yazın kısa zamanda yanıt vermeye çalışalım.

2 Yorum

2 Yorum

  1. metins

    28 Nisan 2019 at 23:22

    Merhabalar verdiğiniz bilgiler cok aydınlatıcı tesekkur ederim. Benim sizden oneri almak istediğim konu telefondada oyun oynarken iyi verim alabileceğim bir kulaklık. Hem muzikte hemde oyunda örneğin pubg gibi mikrofona ihtiyac olan oyun oynarkende iyi ses gitsin ve tatmin edici ses gelsin kulağıma. Fiyat aralığı önemli değil 1000 1500 cikabilirim. Cevap verirseniz cok sevinirim iyi calismalar. Mailimede cevap verirseniz cok iyi olur.

  2. Talat

    8 Mayıs 2019 at 21:09

    Csgo,r6,bf4 gibi oyunlar oynuyorum 150tl civarı uygun bir kulaklık tavsiyesi istiyorum.Teşekkürler

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı