Bilgi

Telefon Bataryasının Ömrünü Uzatmak İçin Nasıl Şarj Etmeliyim?


Akıllı telefonunun şarj süresini daha verimli kullanmak için bazı şarj süresi uzatma yöntemlerini bilmenizde fayda var. Bu yöntemleri telefonunuza uygulayarak daha uzun şarj süresi elde edebilirsiniz. Bulunduğunuz bölgede 4.5G şebekesi zayıf çekiyorsa eğer bu şarj sürenizi etkiler. Genel olarak 3G şebekesini kullanırsanız bataryanın şarj süresini uzatabilirsiniz. Ekran parlaklığını otomatik olarak değil de kapalı alanlarda %50 ve güneş ışığında %75-80 olarak ayarlarsanız bu şarj sürenize etki eder ve batarya kısa sürede bitmez.

Telefon Bataryasının Sağlığını Koruma Yöntemleri

Şarj süresini uzatmak kadar bataryanın sağlığını korumak da çok önemlidir. Telefonunuzu şarj ederken, telefonda oyun oynamayın, video ve müzik vs. dinlemeyin. Telefon ve batarya bu işlemlerle birlikte daha çok ısınıp ve aynı anda şarj tüketeceği için batarya sağlığını bozabilir. Şarjınızın %1’e kadar düşmesini beklemeyin. Bataryanız %15 seviyelerine indiğinde telefonunuzu şarj ediniz. Batarya %90-100 dolmadan prizden çekmeyiniz. Eski tip pillerde %100’e kadar şarj etmek faydalı olabiliyordu. Fakat günümüzde kullanılan li-on pilleri istediğiniz anda şarj edebilirsiniz. Fakat şarj durumu %15‘nin altına indiğinde şarj etmek önerilir. Yine de her seferinde %100’e kadar şarj yapmayın. Genel olarak; %15-20‘nin altına düşürmeyin. Genel olarak %40’lardan %80’lere kadar şarj etmek en verimli olanıdır.

Akıllı telefonlarınızın şarjını genelde %75 ile %50 arasında tutmaya özen gösterin. Bunun bir üst modu da var, ancak bu günlük kullanımda daha ideal olanı budur. Geceleri telefonu şarja bırakmak, bir telefonun pil ömrünü önemli ölçüde azaltacaktır. Çünkü, siz gece telefonu şarja bıraktığınızda sabaha kadar %100 olacak, hatta telefon çalışmaya devam ettiği için boşalan enerjinin yerine yeniden dolum yapılacak. (Not: Günümüzde yeni nesil akıllı telefonlar artık tamamen dolduklarında akımı kesmektedirler. Telefonu gece şarjda bırakmak yeni nesil telefonlar için sorun teşkil etmemektedir.)

Kabul edilen değerler dışındaki sıcaklıklara maruz kalan bir telefonun genel olarak ömrü kısalır. Ayrıca bir pilin ömrü de aşırı sıcak veya soğuktan direk etkilenir. Piller kimyasal olduklarından yapılarında bozulma olur ve ömürleri kısalır. Telefonumuzu çok soğuk veya çok sıcak ortamlarda bırakmayalım. Özellikle güneşe maruz kalma en çok yaşanan durumdur. Yukarıda bahsedilen sıcaklık ortamını yaratan bir faktör de telefon kılıflarıdır. Bazı kılıflar ısının yayılmasını engellediklerinden cihazın kendi sıcaklığına maruz kalarak ısınmasına neden olur. Bu sebeple; şarj sırasında eğer cihazınız ısınıyorsa kılıfını çıkarıp kontrol etmenizi öneriyoruz. Eğer çıkarmak işe yararsa bunu dikkate almanızda fayda var.

Hızlı şarj için şarj cihazları telefona daha yüksek voltaj uygularlar. Bu da pilin daha hızlı dolmasını sağlar. Fakat bununla birlikte cihazın ısınmasına da yol açar. Bu da yukarıda anlattığım gibi pilin ömrünü kısaltan bir etkidir. Zor durumda kalmadıkça hızlı şarj cihazlarını kullanmamanızı öneririm.

Mümkünse daima orijinal şarj cihazınızı kullanın. Eğer satın alacaksanız orijinal veya telefon markanızın önerdiği alternatif markaları satın alabilirsiniz. Fakat markası olmayan ucuz şarj aletlerinden kesinlikle uzak durun. Ucuz malzeme ile yapılan bu cihazlar telefonunuzu kullanılmaz hale getirebilir. Alev alma ve patlama olayları sıklıkla haberlere konu olmaktadır. Samsung Note 7, pilindeki hata yüzünden tamamen toplatıldı ve üretimden kaldırıldı. Bu konu bu kadar ciddi!

Orijinal batarya kullanmak telefonun ömrünü uzatır. Yedek bir batarya kullanmak, Powerbank kullanmaktan her zaman daha iyidir. Yedek bataryaların taşınması Powerbank’lara göre daha kolay ve daha küçüktür. Orijinal bataryanın pili bittiğinde birkaç saniye içinde yedek bataryayı telefona takarak iletişim kopukluğu yaşamazsınız.

Telefonunuzu uzun süre kullanmayacaksanız, pilini %50 şarj ederek cihazı kapatıp saklamanız en doğrusu olacaktır. Eğer %0 şarjla bırakırsanız pil derin deşarja geçip tekrar dolamayacak hale gelebilir. Eğer 6 ayı geçerse aynı aksiyonu tekrarlamanız önerilir. Saklarken de kuru ve serin bir yer tercih edilirse cihazın sağlığı için iyi olur.

Yorum yapmak için tıklayın.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı