Bilgi

Virüs Nedir? Çeşitleri nelerdir?


Virüsler, bilgisayar sahiplerinin haberi olmadan, bilgisayarın çalışma yapısını yavaşlatıp bozan ve bazı dosyaların içinde saklanan bir tür programdır. Virüs terimi genelde kötü anlamda kullanılsada aslında geniş bir alana sahiptir.Bir virüs kendini çoğaltmak ve kendini çalıştırma durumunda olmalı.

Worms(Solucan) :Bilgisayara ağbağlantısıyla girer herhangi bir gizlenmeye ihtiyaç duymaz.

Trojen Horses (Truva Atı):Bir program ile bilgisayarınıza yerleşir ve arka planda gizlenir bilgisayar aşırı zorlanır.

Macro (Makro):Uygulamalar ve programlar ile dosyalara yerleşen makrolara sahip virüslerdir.

Logic Bomb (Mantık Bombası):Programların içerisine yerleştirilirler.Bazı durumlarda çalışmaya başlayıp sisteme zarar verir.Sistemi çökertip bilgileri silebilir.

Trap doors (Tuzak Kapanları):Virüsü yazan kişi tarafından yazılımın içerisine gizlenir.Bu yazılımı çalıştıran kişinin bilgisayarına yazılımın sahibi girebilir.

Spyware (Casus):İnternetteki reklamlara tıklandığında bilgisayar sahibinin bilgileri reklam sahibine gider. İnternette dolaşırken tuzak pencerelere tıklandığında bilgisayara kurulur.

Screenlogger (Ekran-kayıt):Fare ile ekranda herhangi bir boktaya tıkladığınızda ekranın veya o bölmenin fotoğrafını çekip internet üzerinden belirli bir adrese gönderir.

Backdoor (Arka kapı):Bir sisteme sızılabilmesi için o sistemde bir delik oluşturur. Genellikle bazı portları açarak kendi üreticisinin ve/veya başka bir yazılımın sisteme sızmasını sağlayan yazılımlardır.

Telefon çevirici (Dialer):Çevirmeli telefon  yapıldığında,sistemin içerisine girip yurtdışı bağlantılı ücretli telefon araması yaparak, telefon faturanız üzerinden para kazandırır. Dialere kapılan birisi büyük  bir telefon faturası ile karşılaşabilir. Bedava mp3, program ve crack linklerine tıklanması sitedeki java programı çalıştırılarak sisteminizi tuzağın içine çeker.

Browser Hijacking (Tarayıcı ele geçirme):Web siteleri tarafından ziyaretçi sayılarını arttırmak için , başlangıç sayfalarını ve arama sayfalarını değiştirebilen,bir program ayarıdır.

Blended Threat (Karma Tehdit):Bilgisayar güvenliğinde çeşitli bilgisayar virüslerinin yazılım kodlarının birlikteliğiyle oluşturulan ve giderek yayılan saldırı.Birçok yerden saldırır ,hızlı yayılır ve zararı çok olur.

Denial of service attacks (Hizmeti engelleme saldırısı):Truva atına benzer bir yapıya sahiptir.Amaç bilgisayar sahibinin internet trafiğini bir web sitesine ulaşmasını veya dosya indirmesini engelleyecek şekilde arttırmaktır.

MBR virüsü:Bilgisayarın hafızasına yerleşir ve kendini bir depolama aygıtının bölümleme tablolarının bulunduğu ilk sektörüne (Master boot record) kopyalar. MBR virüsü depolama aygıtının belli bir bölümüne bulaşır.Genelde kaldırma yöntemi MBR alanının temizlenmesidir.

Boot sektör virüsü:Hard disklerin boot sektörüne ve bilgisayar hafızasına yerleşir. Bilgisayar açılır açılmaz boot sektöründeki virüs hafızaya yerleşir.Bu virüsü temizleme oldukça zordur.

Multipartite (çok bölümlü virüs): Program virüslerinin melezi olarak adlandırılır.Program dosyalarına bulaşarak dosya açıldığında boot kayıtlarına yerleşir. Bilgisayarın ikinci açılışında hafızaya yerleşir ve oradan diskteki diğer programlara da yayılır.

Yorum yapmak için tıklayın.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı