Bilgi

YEŞİL PASAPORT BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?


Herkese Merhaba. Bu yazımızda “Yeşil pasaport başvurusu nasıl yapılır? Yeşil pasaport için gerekli belgeler nelerdir? Yeşil pasaport ücreti ne kadar?” gibi sorularınıza cevap vermeye çalışacağız.

1- Yeşil (Hususi) Pasaport Başvurusu İçin Gerekli Belgeler

1– Nüfus Cüzdanı Aslı (Kimliğiniz).

2– Varsa daha önceden almış olduğunuz pasaportlarınız (Teslim Etmeniz Gerek)

3– 2 adet Biometrik Fotoğraf (Son 6 Ayda Çekilmiş)

4– Reşit olmayan veya engelli vatandaşların kanuni temsilcilerinden muvafakatname.

5– Defter bedeli dekontu (Mobil Bankacılıktan Ödeyebilirsiniz.)

6– Çalışıyorsanız başvuru işlemleri için çalıştığınız yerin personel birimine pasaport için başvuruda bulunuyorsunuz. Biriminiz size başvuru için form (talep yazısı) veriyor veya kendisi otomatik olarak doldurup size veriyor. Emeklilik, çekilme sebepleriyle görevinizden ayrılmışsanız, talep yazısını (pasaport başvuru formunu) emekli olduğunuz veya çekildiğiniz kurumdan onaylatmanız gerekiyor.

7–Son olarak yukarıdaki tüm belgelerle birlikte İl Nüfus Müdürlüğü’ne gidiyorsunuz. Buradaki görevli başvuru sırasında bu belgedeki onay ve imzaları, elindeki imza sirküleri ile karşılaştırarak başvurunuzu işleme alıyor.

Örnek olması açısından; Yeşil Pasaport Talep Formuna buradan ulaşabilirsiniz… (Tıkla)

Unutmayın; pasaport başvurularınızı adresinizin bulunduğu nüfus müdürlüğünden yapma zorunluluğunuz yoktur. Başvurularınızı herhangi bir müdürlükten de yapabilirsiniz.

2- Yeşil (Hususi) Pasaport Harç ve Defter Bedeli

Harç bedeli sadece bordo pasaportlara uygulanır. Yeşil pasaport için harç ödemesi yapmanıza gerek yoktur. Yeşil pasaportluların tek ödemesi gereken defter bedeli olan 225 TL’dir. Eskiden parayı anlaşmalı bankalarda gişe görevlisine yatırıyordunuz ve işlem için nüfus kağıdınızın mutlaka yanınızda olması gerekiyordu çünkü dekont T.C. numaranıza kesiliyordu. Bu dekontu da başvuru dosyanıza eklemeniz gerekiyordu. Şimdi ise defter parası online olarak Vergi Dairesi’nden yatırılıyor. Bunun için hemen buradaki (tıkla) vergi dairesi resmi sitesine giderek ödeme yapabilirsiniz. Gelen sayfada Harç ve Değerli Kağıt Bedeli ödeme sekmesinden “PASAPORT DEĞERLİ KAĞIT BEDELİ ÖDEME” butonunu kullanarak her bir kişi için ayrı ayrı bilgileri girerek ödeme yapın. Farklı bir şekilde MOBİL BANKACILIK kullanarak ödeme yapabilirsiniz. Artık ödemeler sistemden kontrol edildiği için ekstra bir dekont getirmenize gerek yok. Ama garanti olsun diye siz yine de yanınızda bulundurabilirsiniz.

Süresi Harç Bedeli *** Defter Bedeli Toplam Tutar
6 Ay 309,40 TL 225,00 TL 534,40 TL
1 Yıl 452,30 TL 225,00 TL 677,30 TL
2 Yıl 738,40 TL 225,00 TL 963,40 TL
3 Yıl 1.049,00 TL 225,00 TL 1.274,00 TL
3+ Yıl 1.478,30 TL 225,00 TL 1.703,30 TL

*** Hususi ve Hizmet Damgalı Pasaportlar harç bedelinden muaftır.

3- Yeşil (Hususi) Pasaport Randevu Alma

Nüfus Genel Müdürlüğü (tıkla) veya E-Devlet (tıkla) üzerinden adresinden, seçtiğiniz İl Nüfus Müdürlüğü’nün takvimini görüp size uygun olan bir zamana pasaport randevusu alabilirsiniz. Yeşil pasaport başvurusu sadece İl Nüfus Müdürlüğünden yapılabilmektedir. Fakat farklı bir şehirde başvurunuzu yapabilirsiniz. Randevu gününe pasaport başvurusu yapan herkes hazır bulunmalıdır. (Çocuklar dahil…)

4- Yeşil (Hususi) Pasaportun Kargoya Verilmesi

Pasaportunuz, İl üfus Müdürlüğü’ndeki başvuru sırasında belirttiğiniz adrese yaklaşık 10 iş günü içinde ulaştırılacaktır. Pasaportunuz başvuru esnasında belirttiğiniz adrese kurye veya kargo ile gönderiliyor. Devlet randevu gününden sonra 5-7 iş günü içinde elinizde olacağını taahhüt ediyor. Hususi (yeşil) pasaportun geçerlilik süresinin 5 yıldan 10 yıla çıkarılmıştır.

PASAPORT BAŞVURULARI İÇİN BİLİNMESİ GEREKENLER

– Pasaport başvurusunda bulunan herkesin yaş sınırı olmaksızın başvuruya gelmesi gerekir.

– Ergin olmayanların ve kısıtlıların pasaport başvurularında anne ve babanın ya da yasal temsilcinin başvuru merkezinde hazır bulunması halinde muvafakat başvuru memurunca alınmaktadır.

– Yaş sınırı bulunmaksızın her başvuru sahibinin biyometrik fotoğraf getirmesi gerekmektedir.

– Pasaport başvurularında 7 yaşını tamamlamış olanların parmak izleri 12 yaşını tamamlamış olanların ise imzaları alınmaktadır.

– Pasaport başvuruları talep edilen pasaport türüne göre ilgili başvuru merkezi seçilmek suretiyle randevu alınarak ya da randevusuz olarak yapılabilmektedir.

– Pasaport harç ve defter bedeli ödemeleri; vergi dairelerinden, anlaşmalı bankalardan veya https://ivd.gib.gov.tr adresi üzerinden de yapılabilmektedir.

Eski pasaport (Daha önceden alınmış ve iptali yapılmamış pasaportların başvuruda getirilmesi gerekmektedir.)

Yorum yapmak için tıklayın.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı