Bilişim Teknolojileri

İşlemci Seçerken Dikkat Edilecek Hususlar


İşlemci seçimi yapılacaksa öncelikle anakarta uyumlu olup olmadığı kontrol edilmelidir.  Her anakart her işlemciyi desteklemez gerek yapı itibariyle gerekse soket (takıldığı yer) itibariyle aralarında farlılık olabilir. Bu hem laptop hemde masaüstü bilgisayar içinde aynısı geçerlidir.

İşlemci soketleri genellikle  AM3, AM3+, FM2, FM2+, LGA775, LGA1150, LGA1151, LGA1155, LGA1156, LGA2011, LGA2011 V3 ve PBGA437 şeklindedir. Günümüzde yaygın olarakta LGA1151, LGA1155 ve LGA1156 işlemciler kullanılır.

Intel LGA 1151 Socketi

Intel LGA 1151 Socketi

Anakartınızın marka/modelini öğrendikten sonra internet üzerinden işlemcinin soket tipini öğrenin. Örneğin Mesela Asus H61-M Pro anakarta baktığımızda Intel® 1155 Soket 3. ve 2. Nesil için Pentium® Celeron® İşlemci desteklediğini görmekteyiz.

İşlemci türü ise şu anda piyasada Celeron, Pentium, Core 2 Duo, Core i3, Core i5, Core i7, Athlon 64, Athlon II X4, Atom, FX Serisi, Xeon ve A Serisi işlemciler bulunmakta. Eğer alacağınız işlemcinin iyi bir işlemci olmasını istiyorsanız Core 2 Duo, Core i3, Core i5 ve Core i7 işlemcilerden seçmeniz gerekiyor. Bunlar yüksek performans gösteren işlemci türleridir.

core i5 vs core i7

Çekirdek sayısı olarak artık 2,4,6 ve 8 çekirdekli işlemciler mevcut. Ancak genel olarak tercih 4 çekirdek olmalıdır. Tabi 6 ve 8 çekirdeli işlemcilerin fiyat olarak fazla olduğunu belirtmekte fayda var.

İşlemci markaları şu anda dünyada en çok kullanılan (nerdeyse %97) AMD ve İntel Marka işlemcilerdir. İkisininde kendisine has özellikleri var ancak İntel marka işlemciler daha çok tercih edilmekte. AMD kullanmanız bir avantaj veya dezavantaj değildir. Temelde ikiside aynı işleve sahiptir.

intel vs amd

İşlemci hızı bir işlemci seçiminde en dikkat edilmesi gereken ilk unsurdur. Özellikle hızları yüksek işlemcilerden almanız sizin için daha yüksek performans anlamına gelecektir. 1-4.7 Ghz aralığında işlemciler bulunmakta ve genellikle yeni işlemcilerde Turbo Boost denilen bir özellik ile işlemciler biraz daha hızlandırılmıştır. Ancak 3.0-4.0 GHz arasındaki işlemciler günümüzde kullanılan tüm oyun ve programlar için en yeterli özelliktir.

İşlemci satın alırken dikkat etmeniz gereken önemli kısım işlemci üzerindeki numaralardır. Bu numaralar aslında işlemcinin kimliğidir diyebiliriz. Mümkün olduğunca işlemcinin tam ismini (İşlemci Numarası) kontrol etmeyi unutmayın. Örneğin: Intel® Core™ i7-6700K Processor (8M Cache, up to 4.20 GHz) Burada ki İntel işlemci markası ® Sembolü patentli bir işlemci olduğunu Core çok çekirdekli olduğunu belirtir. İ7 hangi segmentte olduğunu gösterir. (Şu anda en üst segment) 6700K Processor başlangıcında ki 6 hangi nesil olduğu şu anda 6. nesil en son nesil. Geçen senenin 5. nesil yani 5 ile başlıyor. Numaranın sonundaki K Harfi işlemcinin hangi performans aralığında olduğunu belirtir. Mesela H olsaydı Yüksek performanslı grafik işlemcisi diyecektik. 8M Cache ise oldukça önemlidir. Özellikle piyasada düşük cache’ye sahip yüksek segmentli işlemciler satılmakta. Sarın alırken karşılaştırmanız gerekmektedir.

Peki nedir bu Cache?  Sistem belleğinden gelen veriler çoğunlukla işlemcinin hızına yetişemezler. Bunun önüne geçmek için işlemci içinde yüksek hızlı hafızalar bulunur. Cache yada diğer adıyla Önbellek çalışmakta olan programa ait komutların ve verilerin geçici (kısa süreli) olarak saklandığı yüksek hızlı belleklerdir.

1 Yorum

1 Yorum

  1. kartal

    20 Kasım 2016 at 18:50

    işlemci alırken mimarisine bakmalımıyız

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı