Bilgi

CNC’lerde Veri Takibi ve Analizi


Bilgisayar aracılığıyla sayısal komutlar üzerinden takım tezgâhlarının kontrol edilmesi anlamına gelen CNC (Computer Numeric Control); veri takibi açısından birçok firmayı başarıya ulaştırır. Kullanımda sektörler arası yayılan makineler, günümüz teknolojisi altında gelişmeye devam ederek, insan kaynaklı hataların önüne geçmektedir. Üretimde zaman, nakit ve strateji planı kazandırmada sağladığı başarı, yola çıkan küçükleri bugün dev markalar haline dönüştürmek oldukça istikrarlı.

Uzman bir CNC operatörü tarafından yönetilen tezgâhlar, çalışmaya başlamasından itibaren seri imalatın yolunu çoktan aşmış olur. Şirketlerin üretim bazında yaşadığı en kritik zamanlarda veri analizlerini doğru sunarak, üretimde yeni bir rota oluşturulmasında pay yaratır. Veriler üzerinden günlük OEE analizleri hazırlanabileceği gibi haftalık ve aylık rapor kapsamında işletmelerin gidiş yönü değiştirilebilir. İşinizi güvenilir ve işin ehli operatörlere emanet etmek istediğinizde Parkurda sizin hemen yanı başınızda. Yorulmadan, hızlıca istediğiniz operatöre ulaşabilmek için geç kalmayın.

Veri Toplama Sisteminin Yararları

CNC makineler tek bir bilgi havuzu altında veri toplama sistemine dahil edilmiştir. Bu makineler, çalışmanın verimli olup olmadığını yüzdelik dilim üzerinden anlık hesaplar. Belirli süreye ayarlanan veri toplama sistemi üzerinden de yürütülen hesaplamalar bulunmaktadır. Bu makinelerin hiçbir sebep olmaksızın işleyiş durumunu, neden durdurduğunu gösterir. Sistem tespitleri, artan verimlilik ve operatör kaynaklı iş aksaklıklarını hesaplamalara dahil eder. Doğrudan internet ağ bağlantısı üzerinden yürütülen iletişim; PLC’leri ya da donanım kitlerini kullanarak, CNC makinelerindeki veri toplama sistemleri hazır hale getirilebilir. Sistem, gerçek zamanlı makine ve üretim izleme üzerinden birlikte planlama oluşturarak, hesaplama ve öngörülen bakıma dair çözümler üretmekle kalmaz; takım ömrünü ölçmeye ve bakımın bir parçası olmaya devam eder. Toplanan veriler, oluşturulan çizelgeler ve tablolar aracılığıyla belirli bir anlam kazanır. Bu sayede makinanın insan ve finans kaynaklarındaki verimliliği artar.

Takip Edilen Verileri Raporlama

İşletmelerde oluşan sorunların nedeni veri takiplerinin yapılmamasından kaynaklıdır. Bu, üretimdeki kaybı %25 ila %35 arasında değiştirir. Veri planını doğru bir şekilde yürütmeyen işletmeler, en kritik anlarda çözüm arayışını yanlış planlamalar üzerinden götürür. Fakat işlemlerini doğru bir şekilde yapmak isteyenler CNC’lerde veri takip sürecini aksatmaz. Bu da ortaya çıkan raporlar sayesinde duruş sebebine belirli bir anlam kazandırır ve çözüm yolu üzerinden sağlıklı bir düzelme sağlar.

Üretim verilerinde sunulan rapor, günlük OEE analizlerinin aracılığıyla haftalık ve aylık raporlar için zemin oluşturur. Operatör verilerinde grafik üzerinden sunumu yapılan raporların işlevi ise operatörlerin verimliliğini göz önüne almaktır. Böylece operatörler arası düşen ve çoğalan verimlilik yeniden gözden geçirilebilir; hangi operatörün yeni bir eğitim sistemine dahil olması gerektiği konusu şirket tarafından masaya yatırılır. Ve en doğru sonuç uygulanır.

Veri Toplama Sistemini Gruplandırmak

İzlemelerde genel gruplandırmayı makine ve CNC ya da diğer makineler olarak birbirinden ayırabiliriz. Gerçek zamanlı makine izlemeleri, tüm makinelerde durum ve duruş sürelerini gerçek zamanlı çizelge üzerinden götürür. Her CNC makinede ekipman çalışma değerleri, hata kaydı ve değerlerin listesi gibi arttırılabilir seçenekler üzerinden takip edilmelidir. Şirketin uygun birimleri ve kişileri için oluşturulan etkinlikler yine belirli bir mail sistemi üzerinden bildirim şeklinde aktarılır. Ekipman ve personel performansındaki değişimler analiz edilir ve temel performans değerleri hesaba koyulur. Üretim kontrolünde ise üretilen parça ve hurda parça takibi yapılır. CNC ya da geleneksel makinelerdeki tüm işlemlerin yürütülmesinde belirli bir zaman aralığı verilir. Bu zaman aralığı kontrol esnasında yakından takip edilmeli ve operatörlerin vardiya sistemi üzerinden geliştirilmeye açık olmalıdır.

Harici Bağlantı Sistemlerinden Faydalanmak

Geliştirilen sistem, CNC makinelerle harici ERP, MES ve BI sistemlerinden faydalanmanızı sağlar. Bağlantıyı kullanarak, operatörlerin vardiya görevleri ve siparişlerini göndermek; sipariş, işlem ve çalışan bilgilerine dair en doğru bilgileri edinmek söz konusudur. Makinelerdeki işlem verileri yine bu sistem üzerinden gönderilebilir. İnternet, USB, RS232 ile DCN iletişimini üstlenir ve NC program yönetimi ile DNC iletişiminden yararlanmanızı sağlar. Kullanılan NC program kodunu standart kod ile karşılaştırmak gibi pek çok faydalı görevle süreci daha iyi anlayabilir ve analizden geçirebilirsiniz.

Veri Analiziyle Çözüm Yöntemi Geliştirmek

CNC makinelerde veri toplama ve analiz aşaması fayda üstüne fayda sağlamaya devam ediyor. Genel bir yazı altında birleştirdiğimizde bu yararlar; yerel ve uzak depolama, yedekleme ve güvenlik, özel bulut sistemiyle kolay entegrasyon, varlık yönetimi, güvenlik gözetimi, sistem mimarisi ve sistem fonksiyon blokları ile sorunlara çözüm yöntemi sağlar. Doğru analizlerin sonucunda ürün kalitesi en az %15 artış yakalarken; ekipman kullanım oranında da %15 kullanım oranı yakalayarak ortak denge bulunabilir. Üretimde döngü belirli bir aşamada azalarak hareketsiz kalan stoku arttırır. CNC makinelerinden faydalanmak ve işinizi konuyla ilgili donanıma sahip kişilere yaptırmak istiyorsanız Parkurda sizler için en doğru yer.

Takip Edilen Verileri Raporlama Süreci

Ortaya çıkarılan veriler, üretim ve operatör odaklıdır. Üretimde ve operatörde yaşanan aksaklıkların önüne geçmede önemli bir pay yaratan veri raporlama süreci; operasyon hacmini belirlemede ve şirket profili oluşturmada gerekli önemi taşır. Bu sayede operasyon hacminde belirli parça sayılarına ulaşmak, görsel olarak parça üretim adetlerini öğrenmenin daha kolay bir yolunu oluşturulmuştur. Şirket profili yaratmada işletmeyle ilgili bilgileri edinmek, makine sayısına ulaşmak ve operatörlere dair detaylara dahil olmak son derece basittir. Bununla birlikte şirketlerin OEE değerlerine, mevcut operatör listesine de yer verilir. Gelişmeye devam eden raporlama şu ayrıntıları da içerebilir: çalışma saatleri, aksama süresi ve verilen hizmet süresi. Operatörün takibine ihtiyaç duyulmayan sistemde gerekli kontroller BT ağı üzerinden sağlanmaya devam eder.

CNC sisteminin bağlantı sağlıyor oluşu, diğer aplikasyonlara detaylı bilgilerin aktarılması açısından önemli bir teknolojik gelişmedir. İnsan ve makine bağlantısı kadar, makine ve makine bağlantısını kuran CNC’ler; raporlama süresi boyunca oluşabilecek sorunları günlük raporlar üzerinden haftalık ve aylık raporlara dahil eder.

Yorum yapmak için tıklayın.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı