Bilgi

mAh nedir? (Miliamper Saat)


mAh, miliamper saat (İngilizce: miliamper hour) anlamına gelir ve zaman içinde (elektrik) gücü ölçen bir birimdir. Başka bir ifade ile miliamper-saat (mAh), amper-saatin binde biridir ve belirli bir pilin ne kadar elektrik yükü tutacağını gösteren teknik bir terimdir. Bir pilin enerji kapasitesini ölçmek için yaygın olarak kullanılır. Genel olarak bir cihazın mAh (yani pil kapasitesi) ne kadar fazla ise pil ömrü o kadar uzun olur. Bununla birlikte, cep telefonları ve dijital kameralardakiler gibi daha küçük piller genellikle miliamper-saat olarak derecelendirilir.

Daha yüksek bir mAh değeri, pilin daha fazla enerji depolayabileceği anlamına gelir, bu nedenle daha yüksek bir kapasiteye sahiptir. Tabii ki, bu aynı zamanda belirli bir kullanım için daha uzun pil ömrü anlamına gelecektir.

Günümüzün en popüler akıllı telefonlar 2.500 ila 4.000 mAh kapasiteye sahiptir. En iyi pil ömrüne sahip telefonların sıralaması için Tom’s Guide web sitesine bakabilirsiniz.

1mAh (miliamper saat) = 1/1000Ah (amper saat)

Ayrıca “amper saat” veya “miliamper saat” tam olarak yazıldığında büyük harfle yazılmaz. Ancak kısaltıldığında amperden gelen A harfi her zaman büyük harfle yazılır: mAh ve Ah gibi.

mAh Pil Ömrünü Ne Kadar Etkiler?

Yazılı olmayan bir kural olarak, genellikle cep telefonu pilleri için norm olan lityum iyon pillerin kullanım ömrü, sürekli kullanımda yaklaşık üç yıldır.

Şarj edilebilir pillerin tükenmeye başlamadan önce sınırlı sayıda şarjı vardır. Bazı tahminlere göre bu sınır ortalama 300 ile 800 kat arasındadır. Bu şarj-deşarj sayısı çevrim ömrü olarak da bilinir. Bu nedenle kullanım alışkanlıkları bir pilin ortalama ömrünü etkileyen bir faktördür.

Ancak, pilin gerçek ömrü kapasite ile mi ilgili? Daha büyük bir kapasite, daha uzun veya daha kısa bir ömür anlamına mı geliyor? Cevap, şarj edilebilir bir pilin mAh değerinin pil ömrünü değil, kullanım şeklini etkilemesidir.

Şarj Edilebilir Pillerdeki mAh’ın Anlamı Nedir?

Pillerin kapasitesi XXXX mAh (miliamper/saat) olarak belirtilmiştir.

Hesaplama formülü aşağıdaki gibidir:

Kapasite (miliamper/saat) = Boşaltma (miliamper) x Boşaltma Süresi (saat)

Örneğin; 2000 miliamper/saat kapasiteli bir Ni-MH şarj edilebilir pil alın.

Sürekli 100 miliamper akım tüketen bir cihaza bu pili takarsanız cihazın çalışma süresi matematiksel olarak 20 saat civarında olacaktır. Ancak bu sadece standart bir yönergedir çünkü cihazın performansına veya kullanıldığı koşullara göre değişiklik gösterecektir.

*Nikel-Metal Hidrit Pil; (NiMH veya Ni–MH olarak bilinir) şarj edilebilir bir pil (Akümülatör) türüdür.

Bilmeniz Gereken Bazı Yararlı Formüller

Aşağıdaki kavramlar ve formüller telefon pillerinin performans ömrünü hesaplamak ve farklı pil türleri arasında karşılaştırmalar yapmak için uygundur.

– mAh için Amper: Yukarıda açıklandığı gibi, 1 amper 1000 miliamper gerektirdiğinden, bu dönüşümü yapmak oldukça kolaydır.

mAh için Watt-saat: mAh’nin watt-saat’e dönüştürülmesi aşağıdaki formülle yapılabilir:

mAh x V /1000 = Wh.

Örneğin, 5V olarak derecelendirilen 300mAh pilin gücü, 300mAh x 5V /1000 = 1.5 Wh olarak hesaplanmış olacaktır. Bu anlamda Wh, bir pilin tamamen bitmeden önce sağlayabileceği güç miktarını temsil eder. Bu dönüşümü otomatik olarak yapmak için hemen buradaki (tıkla) mAh – Wh hesaplama aracını kullanabilirsiniz .

– Pil Ömrü Hesaplaması: Pil ömrü, mAh cinsinden akım derecesi ve ters orantılı bir ilişkiyi koruyan devrenin (akıllı telefon) yük akımı kullanılarak hesaplanabilir.

Pil Ömrü = mAh Cinsinden Pil Kapasitesi / mAh Cinsinden Yük Akımı

Başka bir deyişle, yük akımı ne kadar yüksek olursa pil ömrünü kısaltır ve bunun tersi de geçerlidir. Örneğin, konuşma modunda 195mA yük akımıyla Samsung Galaxy A9 Pro‘ya bağlı 5000 mAh pili şarj etmeye gerek kalmadan önce 25 saat 5 dakika geçmesi gerekecek.

Pillerin mAh ve Wh Değerlerini Bilmek Neden Önemlidir?

Bir pilin mAh ve Wh değerini bilmek önemlidir çünkü bir telefon veya powerbank satın almak isteyenlerin pilin ne kadar dayanabileceğini belirlemesine olanak tanır. Sonuç olarak, ihtiyaçlarını karşılayacak bir cihaz ve bataryaya yatırım yapabilirler.

Pilinizin Wh değerini bilmek için bir başka çok kullanışlı neden, ticari uçuşlarda 100Wh’nin üzerindeki tüm pillere izin verilmemesidir. TSA ve FAA’nın uçuşlarda izin verilen maksimum pil kapasitesiyle ilgili belirli kuralları vardır.

– Sonuç: Özetlemek gerekirse, pillerdeki mAh anlamı bir kapasite ölçüsüdür. mAh değeri ne kadar yüksek olursa, pil ömrü o kadar uzun olur. Ancak bu tek gösterge değildir, çünkü pil ömrü cihazın kullanım şekline ve akım çıkışına bağlı olacaktır, ömrü ise yaşanan şarj-deşarj sayısına bağlı olacaktır.

En Uzun Pil Ömrüne Sahip Telefonlar (Saat: Dakika)

  1. Moto G Power (2021): 14:04
  2. Nubia RedMagic 6: 13:20
  3. Moto G Power (2022): 13: 15
  4. Nubia RedMagic 6S Pro: 13:13
  5. Kyocera DuraForce Ultra 5G UW: 12:29
  6. Asus ROG Phone 5: 12:23
  7. Samsung Galaxy A52 5G: 12:19
  8. iPhone 13 Pro Max: 12:16 (tie)
  9. Cat S62 Pro: 12:16 (tie)
  10. Motorola One 5G Ace: 12:03
  11. Moto G Pure: 11:52
  12. OnePlus Nord N10 5G: 11:48
  13. iPhone 13 Pro: 11:42
  14. Samsung Galaxy A32 5G: 11:39
  15. Motorola Edge 5G UW: 11:38

Yorum yapmak için tıklayın.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı