Bilgi

Programlama Dilleri ve Özellikleri


Programlama dili, programcının belli bir algoritmayı ifade etmek  için kullandığı kalıplaşmış bir dildir. Programlama dilleri, programcının bilgisayara hangi veri üzerinde ne işlem yapacağını, verinin nasıl depolanıp iletileceğini, hangi şartlarda ne işlemlerin yapılacağını tam olarak aktarmasına yardımcı olur.

Programlama dilleri insanların algılamasına yakın olmasına göre 3 gruba ayrılır.

  1. Çok yüksek seviyeli diller: Visual Basic, VB.NET, Acces, Foxpro
  2. Yüksek seviyeli diller: Pascal, Basic, Fortran
  3. Orta seviyeli diller: C, C++, C# , Java, ADA
  4. Düşük seviyeli diller: Assembly
  5. Makina dilleri: Bilgisayarın çalışma dilleri 1 ve 0’lardan oluşmaktadır.

Bu dillerin kullanıldığı alanlara örnek;

  1. Bilim ve Mühendislikte: Pascal, C, C++, Java, Fortran…
  2. Veri tabanı Programcılığında: Dbase, Accesd, Foxpro, Sql…
  3. Yapay Zeka Kullanımında: Prolog, Lisp…
  4. Sistem Programcılığında: C, C++ ,Java ve sembolik makina dilleri…

Programlama dillerinin kullanıldıkları alanları ve özellikleri:

Programlama dilleri uygulama alanlarına göre dörde ayrılır:

  1. Bilimsel ve Mühendislik Alanında: Üniversitelerde ve bilimsel kuruluşlarda mühendislik veya matematik hesapları için kullanılan bu dillere örnek; Pascal, C, C++, Java dilleridir.
  2. Veri tabanı Kullanımında: Genellikle Personel kayıtları, fabrika stok veya depo denetimi gibi veri tabanı gerektiren işlemlerde kullanılan diller; DBASE,SQL,FOXPRO,PARADOX gibi veri tabanı dilleridir.
  3. Sistem Programcılığında: İşletim sistemlerinin ve sistem programlarının yazılımında kullanılan dillere örnek, C, C++ , Java ve makina dilleridir.
  4. Genel Amaçlı kullanım: Çeşitli konularda uygulama geliştirmek için kullanılan dillere örnek,C ,C++ ,Java ,VB ve Pascal

C

Yapısal programlama dilleri arasındadır. Öğrenilmesi zaman almasına rağmen oldukça kullanışlı ve esnek yapıya sahiptir. Bilgisayar programcılığının temel dillerinden biridir. C ile bir sistem yazmaktan bir oyun yazmaya veya printer kontrolü yapmaya kadar her türlü işlem yapılabilir ve bu özelliği sayesinde kullanım alanı oldukça geniş bir dildir.

C++

Nesneye yönelik programlama yapabilen diller arasındadır. C’de sayılan tüm özelliklerine ek olarak güçlendirilmiş nesne yönetim özelliği ile şu anda bilgisayar dünyasının en çok kullanılan dillerinden biridir.

C#

Nesneye dayalıdır(OOP). C++ ın ve Java’nın pozitif yönlerini bünyesinde birleştirmiş yeni bir dildir. Programcıya internet uygulamaları ve yerel uygulamalar yazmakta bazı kolaylıklar sağlamaktadır. İleriye dönük olarak Microsoft’un Java teknolojisine rakip olarak ortaya sürdüğü bir programlama dilidir ve Microsoft’un bu konulardaki (internet uygulamaları) yelpazesini genişletmeye yönelik bir atılımdır.

Java

Nesneye yönelik dillerdendir. Son yıllarda geliştirilmiş bir dil olup modern ve yenilikçi altyapısı ve visual özellikleri ve sürekli gelişen library desteği ile gün geçtikçe kullanımı artan bir dil olmuştur. Java dili hemen hemen her alanda kullanılabilen esnek ve güçlü bir dildir. 

VB.NET

Nesneye dayalı bir dildir. VisualBasic(VB)’teki birçok özellik bu dilde yeniden yapılandırılarak değişmiştir. Eklenen bazı özellikler ile VB de yapılamayan birçok işlem artık yapılabilmektedir ve OOP’nin özellikleri VB.NET internet uygulamalarından yerel uygulamalara kadar kullanım imkanı geniş bir dildir.

Delphi

Pascal tabanlı bir dil olup nesneye yönelik programlama yapabilme özelliği taşır. Üniversitelerde pascal eğitiminin ağırlıklı verilmesi nedenleriyle çoğu bilgisayar programlama öğrencisinin tercih ettiği bir dildir.Visual programlama özelliği taşır.

Pascal

Pascal Yapısal bir dildir, C ‘ye benzerlik gösterir. Öğrenilmesinin zor olmayışı ve bilgisayar eğitimi veren okullarda okutulan bir ders olması sebebiyle kullanım alanı genelde üniversiteler ve bilimsel hesaplamalar yapan kurumlardır.

VisualBasic

Basic tabanlı bir dil olup öğrenilmesi kolay, kullanım alanı geniş bir dildir. Özellikle görsel uygulamalarda projenin arabiriminin hızlı yazılmasını sağladığı için genelde kullanıcı arabirimi tasarımlarında kullanılır. Kapsamlı veya çok kullanıcılı uygulamalarda kullanılmaz. Kullanıcı sayısı az olan veya kısa sürede bitmesi gereken küçük ölçekli projelerde tercih edilen bir programlama aracıdır. Yoğun olarak kullanılmaktadır.

Yorum yapmak için tıklayın.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı